Передплата 2024 «Добра кухня»

«Житлове питання» для птахів у Кракові вирішено

«Асоціація промоутерів радісної птиці» у польському Кракові до дня Святого Валентина роздала містянам понад тисячу шпаківень. І закликала громадян встановити ці будиночки ще до весняного прильоту птахів

Під час роздачі шпаківень, виготовлених зі старих меблів.
Під час роздачі шпаківень, виготовлених зі старих меблів.

Такі акції захисники природи у Кракові проводять уже кільканадцять років. За цей час спрезентували містянам більш ніж 20 тисяч шпаківень.

Узятися за масове виготовлення дерев’яних будиночків для пернатих волонтерів змусила сумна статистика орнітологів. Останнім часом у містах різко зменшилася кількість малих і дуже співучих птахів — зате переважають птахи великі, не з такими милозвучними голосами: ворони, голуби, сойки. Причиною такої диспропорції стало те, що маленьким співакам не було де поселитися. І друзі природи взялися вирішити цю проблему.

Облаштування шпаківень не потребувало великих витрат: вторинну сировину для їх виготовлення знайшли на смітниках. Старі столи, крісла, дивани, табуретки, шафи, стару підлогу, інші вживані речі з дерева ентузіасти забрали зі звалищ, розпиляли їх на фрагменти і зробили з них хатки для птахів.

Схожі новини