Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Буковині ростуть теплолюбні екзоти

Уже не один рік Іван Галіп із села Кам’янки Глибоцького району зи­мової пори збирає вро­жай тропічних фруктів. У нього успішно родять апельсини, мандари­ни, банани, ананаси, папая, авокадо тощо

Іван Галіпа з гордістю демонструє вирощений лимон-гігант та невеликий плід кумквату. Скрін із відео.
Іван Галіпа з гордістю демонструє вирощений лимон-гігант та невеликий плід кумквату. Скрін із відео.

Раніше чоловік працював столя­ром. Проте кілька років тому залишив осно­вний фах, викупив стару пилораму та на цьому міс­ці почав облаштовувати спеціальні теплиці. Таким чином постали дві спору­ди завдовжки по 50 м, що на 1,2 м вкопані в землю. Їхня загальна площа — по­над 600 кв. м.

Стінки ґазда утеплив пінопластом і поролоном, обклав фольгою (щоб було більше світла). Вод­ночас облаштував сис­тему поливу й дренажу. Опалюється приміщення стружкою із пилорами.

Зараз тут ростуть по­над 200 найрізноманітні­ших видів екзотів, адап­тованих до українського клімату. Деякі зовсім не­звичні для нашої місце­вості - кумкват, папая, пі­тахая, манго, кокоси, ківі, ананаси, кавове дерево.

Неабияк потішили крупноплідні київські ли­мони F2. Вони заважують півтора кілограма, чудово пахнуть, мають медовий присмак.

Такі гіганти вироста­ють на коров’ячому гної. До того ж добривом ста­ли юшка з голів та нутро­щів риби, які містять ба­гато фосфору. А ось хімії ентузіаст не використо­вує.

На початках Івану Геор­гійовичу допоміг порада­ми один садівник-аматор із Київщини. Тепер же сам дає консультації багатьом людям. До нього пишуть та телефонують зі всіх ку­точків України.

Чимало людей хочуть купити саджанці, які при­стосовані до місцевих умов. Узимку такі рослини можна вирощувати в те­плицях, а навесні виноси­ти на вулицю.

Пан Іван наголошує, що заморські фрукти — примхливі й потребують щоденного догляду. Усю роботу він виконує са­мотужки — підрізає лис­точки, стежить за тем­пературою, контролює дозрівання врожаю.

Поділяє захоплення чоловіка й дружина Інна. Каже, що у теплицях від­водить душу. Із фруктів їй найбільше подобається папая.

До речі, подивитися на буковинські «тропіки» приїжджають цілі екс­курсії. Особливо багато школярів. Господарі роз­повідають гостям про тонкощі вирощування ек­зотів та пригощають ви­рощеними плодами.