Передплата 2024 ВЗ

Найбільша картина у світі народжується у Луцьку

У Луцькому музеї сучасного українського мистецтва «Корсаків» український художник і скульптор Петро Антип малює на полотні найбільшу картину на планеті - під назвою «Космогонія». Її площа сягне 2000 квадратних метрів, висота — 10 метрів, а ширина — понад 200!

Петро Антип. Фото Facebook
Петро Антип. Фото Facebook

Поза тим, художник встановлює ще один ре­корд, адже розпочав найтриваліший перформенс в історії людства. Петро Антип створюватиме свій шедевр упродовж 3000 годин — орієнтовно півтора року.

Петро Антип родом із Горлівки Донецької об­ласті. Свого часу його архітектурні проєкти зна­йшли відображення у Донецьку, Краматорську, Слов’янську, Запоріжжі. 2014 року, втікаючи від російської окупації, митець покинув рідний дім, власний будівельний комбінат і оселився у Києві, де розпочав нове життя з чистого аркуша. Тепер його творчість добре знають і в Луцьку.

Художник зізнався, що хоче зробити обласний центр Волині ще привабливішим у мистецькому плані. Сподівається, що завдяки цьому проєкту з’явиться можливість нанести місто на мистець­ку мапу світу. Цю ж думку поділяє і засновник му­зею та куратор проєкту Віктор Корсак.

Перші начерки картини.
Перші начерки картини.

Розкриваючи сюжет свого майбутнього твору, Петро Антип розповів, що в центрі сюжету — три­пільські символи, а також міфи різних народів про створення світу, зокрема африканські, японські, європейські, українські… Художник вважає, що глибоко філософські мотиви його роботи справ­лятимуть сильний емоційний вплив на відвідува­чів.

Досі найдовший за тривалістю перформенс належить сербській художниці Марині Абрамо­вич — 700 годин. Луцький перформенс, плану­ється, перевершить попередній більш ніж учет­веро. А ще Петро Антип намагається побити світове досягнення британського живописця Саші Джафрі, який створив картину площею 1600 кв. метрів. Його полотно розділене на 70 фраг­ментів, а художня робота українця складатиметь­ся із 300! І кожен з них виступатиме самостійним артоб'єктом.

Щоб лучани й гості міста мали можливість спо­стерігати за роботою художника, і щоб карти­на-рекордсмен гармонійно вписалася в інтер'єр приміщення, площу музею спеціально збільшили на 5000 кв. метрів.

Схожі новини