Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Обороні України допомагають і… бобри

На білоруському кордоні ці пухнастики-зубастики вибудовують непрохідні бар'єри

Самі пиляють дерево, самі його зносять на будову...
Самі пиляють дерево, самі його зносять на будову...

Наші громадяни з тривогою вслухаються у новини з Білорусі, де тамтешній диктатор за наказом диктатора російського у будь-яку хвилину може спрямувати свої війська в Україну. Якщо, не дай боже, це станеться, ЗСУ готові будуть зустріти непроханих гостей. Поставити надійний бар'єр перед ворогом на цьому напрямку нашим воїнам допомагають і… бобри.

Скориставшись плюсовою температурою, що спричинила розливи рік, до своєї звичної роботи взялися поліські, волинські бобри — своїми гострими зубами спилюють дерева на берегах і будують з них собі житла. Ці хаотичні греблі зазвичай спричиняють затоплення сільськогосподарських угідь, тому у мирний час люди розбирали загати. Але цього разу бобрам не заважають: бо їхні завали ще більше ускладнюють завдання для противника, роблять ці ділянки непрохідними.

Бобри — великі працелюби. Їхній «робочий інструмент» — зуби, не затупляється ніколи, вони заточуються самі. Дослідники кажуть, що ці тваринки здатні звалити дерево, яке в діаметрі має 96 см. А для того, щоб звалити дерево товщиною до 7 см, їм потрібно всього п’ять хвилин. В середньому за своє життя бобер може перепиляти 100 дерев і побудувати 50 гребель. Боброві греблі бувають такими великими, що їх видно з космосу. Найбільша з них була завдовжки 700 км. На зиму одна сім'я заготовляє для себе до 70 кубометрів деревини.

Схожі новини