Передплата 2024 «Добрий господар»

1,5 мільйона — на нові книжки!

Таку суму коштів заклали у міському бюджеті для поповнення бібліотечних фондів

Фото автора
Фото автора

Знайома розповіла, зайшла з сином в бібліотеку у своєму мікрорайоні, але не змогла взяти жодної книжки зі шкільної програми. Або видання — на руках, або його взагалі немає у фондах…

— У першому семестрі нам дещо вдалося взяти — «Острів скарбів» (Роберт Льюїс Стівенсон) та «Різдвяна пісня в прозі» (Чарльз Дікенс), — каже Ірина. — Інші видання шукали серед знайомих. Читали аудіокниги. Бібліотекарка бідкалася, що є діти, які взяли книжку, але почалася війна… Вони поїхали за кордон, а видання не повернули.

У нашому списку, наприклад, Рей Бредбері «Усмішка», Крістіне Нестлінгер «Конрад, або дитина з бляшанки». Попереду — другий семестр, тож знову пішли до бібліотеки. «Ви не одні ходите у бібліотеку. Усі книжки — на руках», — пояснила бібліотекарка після того, як не змогла знайти у фондах жодної книжки з нашого списку. Одне видання, щоправда, запропонувала російською мовою, але ми відмовилися від пропозиції…

У шкільній бібліотеці теж «наших» авторів не було. Діти порозбирали книжки ще перед канікулами. Бібліотекарка у школі запропонувала шукати книги в інших районах міста.

Я вирішила розпитати у компетентних посадовців, чи наповнюються бібліотечні фонди новими виданнями? Скільки коштів закладено на книги у міському бюджеті? Чи утилізують ворожу російськомовну літературу? Про це — у розмові з директором Львівської муніципальної бібліотеки Василем Кметем.

Муніципальна бібліотека об'єднує мережу із 49 львівських бібліотек, а також бібліотеки сіл, які увійшли до Львівської ОТГ.

— Ми опрацювали фонди усіх бібліотек, російськомовні видання вилучаємо з публічного вжитку та утилізуємо (здаємо, зокрема, на макулатуру). Але по одному примірнику залишаємо у сховищі, — каже Василь Кметь. — Якщо хтось має потребу, може замовити примірник для читання. Для нас важливо — розширити список літератури, який ми можемо запропонувати читачам. У пріоритеті, звісно, україномовна література, але й розширюємо цей список за рахунок іншомовних видань. Маємо гарні контакти з бібліотечними асоціаціями за кордоном. Наші бібліотекарі вивчають запити читачів, у міру можливостей, будемо наповнювати фонди новими книжками. Плануємо взяти під опіку також шкільні бібліотеки.

Цього року у міському бюджеті закладено 1,5 млн грн на закупівлю книжок для бібліотек. Утім ми розуміємо, що в країні війна, можуть бути різні непередбачувані ситуації… Тому працюємо з різними інституціями, зокрема, видавцями, для того, аби з їхньою допомогою поповнювати бібліотечні фонди. Часто самі читачі дарують книги бібліотекам…

Іноді трапляються випадки, коли ми знаходимо у сільських бібліотеках рідкісні видання, які навряд чи будуть користуватися там попитом, — каже пан Кметь. — Але, очевидно, що такі видання будуть затребувані у міських бібліотеках. Працюємо над цими питаннями. Також надаємо великої уваги роботі з електронними ресурсами. Невдовзі з’явиться новий сайт — «Львівська муніципальна бібліотека» (тут будуть об'єднані усі мережеві бібліотечні ресурси, тобто шукати книжки зможуть бібліотекарі і читачі через єдиний сайт).

— Яку зарплату мають бібліотекарі?

— Отримують мінімальну зарплату, трішки більше, ніж 6 тисяч грн на місяць. Також бібліотекарі мають професійні надбавки. Якщо є бюджетна можливість, бібліотекарям нараховують премії. Хто працює тривалий час на посаді, отримує надбавку за вислугу років.

Схожі новини