Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У цих малюнках те, про що говорять дорослі, а висловлюють діти»

У Театрі опери та балету відкрили виставку дитячих малюнків «Діти. Війна. Майбутнє»

У фоє Львівської опери відкрили виставку дитячих малюнків, що триватиме до 23 грудня цього року. Фото автора
У фоє Львівської опери відкрили виставку дитячих малюнків, що триватиме до 23 грудня цього року. Фото автора

1 грудня у фоє Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької за підтримки Благодійного фонду Future for Ukraine відбулося відкриття виставки дитячих малюнків «Діти. Війна. Майбутнє». Усі роботи створено під час війни в Україні. Виставку організовано для того, щоб привернути увагу та зібрати кошти для створення у Львові LEVCHYK SPECTRUM HUB для дітей з розладами аутистичного спектра (РАС), що були вимушені залишити свій дім через війну.

На виставці представлено дитячі роботи, що дають змогу дорослим зрозуміти, як малеча бачить те, що відбувається зараз у нашій країні. Війна змінила їхні малюнки, але вони не втратили бажання відкривати свій дивовижний внутрішній світ за допомогою олівців і пензликів. Ці картини — спосіб зазирнути у дитячі серця, сповнені надії та любові. Проте є діти, у яких війна надовго відібрала можливість творити. Це діти з розладами аутистичного спектра (РАС). Через стрес вони повністю замикаються у собі та поривають зв’язки із зовнішнім світом.

За словами директорки зі стратегічного розвитку Благодійного фонду Future for Ukraine Олени Ніколаєнко, проблема діток з РАС, які евакуювалися від війни, є особливо актуальною.

«Необхідно докласти максимум зусиль, щоб адаптувати дитину з розладами аутистичного спектра у віці від 3 до 7 років. Важливо не втратити цей час, адже пізніше шанси на інтеграцію у суспільство для такої дитини зменшуються. Саме тому висвітлення для широкого загалу проблеми діток з РАС, які евакуювалися від війни, та запуск LEVCHYK SPECTRUM HUB є особливо актуальними», — сказала Олена Ніколаєнко.

— Мета виставки — показати світ очима дітей, — розповіла журналістці «ВЗ» директорка Благодійного фонду «Асоціація батьків дітей з аутизмом».

— Як вони світ бачать?

— Те, що побачила я, а я кілька разів підходила і відходила, має різні відчуття. У цих малюнках те, про що говорять дорослі, а висловлюють діти. Багато плакатних зображень, які сприймаються, як гасла. Уся країна скандує про мир — і це відчувають діти. І відчувають це дуже по-дорослому. Серед представлених робіт є такі, що мене найбільше зачепили. До прикладу, дівчинка розповідала про свого друга, а потім на малюнку зобразила усе в сірих тонах — друг лежить убитий, будівля згоріла…

— На виставці малюнки лише дітей з аутизмом?

— Більшість робіт — малюнки здорових дітей про війну. Але у рамках виставки бере участь 12-річний художник-аутист Максим Бровченко, яким опікується фонд «Дитина з майбутнім». Колись у нього було творче ім'я КосмоМакс. У Києві ми організовували дві великі виставки робіт саме на тему Космосу. Це дуже розумний хлопець, цікавиться фізикою, листується з американським астрофізиком, у Максима є своя теорія про виникнення людства, він має власну думку про те, як сюди потрапили люди з аутизмом… Максим з родиною двічі переїжджав з Бердянська — спочатку у Запоріжжя, потім в одне з інших міст України. Максим малює картини про війну і мир, на виставці представлено дві його роботи. До речі, кошти з проданих малюнків Максим віддає на потреби ЗСУ.

— А з цієї виставки роботи продаватимуть?

— Ідея така, що виставка мандруватиме не лише Україною, а й за кордоном. Організатори мають намір показати її в усіх країнах світу. Продаватимуться лише копії цих малюнків.

— Ви опікуєтеся фондом «Асоціація батьків дітей з аутизмом», мабуть, не просто так, адже маєте особистий біль…

— За фахом я — вчителька географії та біології. Тепер викладаю у Київській політехніці. Тож маю досвід виховання дітей. А як довідалася, що у моєї дитини аутизм, не знала, що маю далі робити. Коли дитина народилася, побачила, що щось не так, а у трирічному віці встановили діагноз. Але у той час я вже принаймні розуміла що це таке. Хоча тоді не було такої кількості літератури, фахівців, центрів… Довелося зібратися і працювати самостійно. Зрозуміла, що у нас, на жаль, нема батьківської спільноти, яка б вирішувала з державою цю проблему. З часом з кількома ініціативними людьми ми створили Благодійний фонд, і нам вдалося багато чого зробити. Але водночас ми усі навчалися, щоб знати, як маємо допомогти дітям з аутизмом.

Схожі новини