Передплата 2024 ВЗ

«Як це гарно, коли на чолі колони марширують дівчата»

Львівські мажоретки з духовим оркестром помпезно промарширували на 50-му фестивалі у Франції

Фото з особистого альбому Андріяна Леськіва
Фото з особистого альбому Андріяна Леськіва

Про неймовірний колектив мажореток «Феєрія» Львівської дитячої школи мистецтв № 5 та духовий оркестр «Львівські фанфари» я вперше довідалася у курортному Трускавці під час відкриття кінофестивалю «Корона Карпат». Тоді на площі перед кінотеатром «Злата» дівчатка з «Феєрії» під акомпанемент духового оркестру дали такий гучний старт кінофестивалю, що на площу на звуки фанфар збіглося мало на пів Трускавця. А під номери, які виконували юні артисти, ноги самі просилися до танцю. Вихованці Львівської школи мистецтв № 5 — завжди бажані гості на поважних урочистостях і фестивалях не лише в Україні, а й за кордоном. От нещодавно колектив під керівництвом Андріяна Леськіва повернувся з французького міста Фірміні, де взяв участь у 50-му фестивалі вуличних оркестрів. Як приймали українських артистів та які нагороди привезли з Франції, журналістці «ВЗ» розповів директор дитячої школи Андріян Леськів.

— Пощастило, що ми взяли участь у ювілейному, 50-му фестивалі. Від нас було 10 дівчат-мажореток, хореограф, я — як диригент і директор школи, а решта оркестранти — викладачі і діти, які навчаються у нашій школі. Цей фестиваль — таке масштабне дійство, нагадує карнавал у Бразилії, — каже пан Андріян. — На фестиваль, який відбувається просто неба, запрошують духові оркестри та танцювальні групи. Французи його називають «Корсо». Це парад містом, що розтягнувся на 3,5 кілометра. А відвідало фестиваль, за оцінками організаторів, від 60 до 80 тисяч осіб. У фестивалі взяло участь 12 оркестрів. Уявіть масштабність, коли уся ця кавалькада марширує, співає, танцює під акомпанемент своїх оркестрів.

— Окрім України, представники яких країн були запрошені?

— Німеччини, Словаччини, Італії, Франції, Бразилії. З тих країн приїхали оркестри, але ще були задіяні групи вуличного перформенсу, театру з інших країн світу.

— Як вас приймали французи?

— Спочатку розповім, як ми потрапили на цей фестиваль. Річ у тім, що ми мали брати у ньому участь ще три роки тому. Але там, на жаль, трапилася трагедія — хтось впав з височенної гойдалки… І фестиваль було скасовано. Ми вже виїхали зі Львова, проїхали близько двох кілометрів, і нам зателефонували організатори, що фестивалю не буде. Але усі ці три роки організатори за нами зберігали місце для участі. Жителі Фірміні уже прийняли багато біженців з України, знають про війну і страждання українців. Ба, більше. У місті є дві політичні партії, але, щоб допомагати українцям, дві ці партії об'єдналися, збирають і відправляють в Україну гуманітарну допомогу. Навіть у наш автобус завантажили допомогу для наших військових. А ще нас запросив у муніципалітет мер міста, і мені особисто вручив золоту медаль. Окрім того, проживання і харчування нашого колективу французька сторона взяла на себе.

— Кому належить ідея створення такого яскравого колективу мажореток і оркестру?

— Ідея моя. У минулому я — військовий музикант, 10 років після закінчення Львівської консерваторії працював у військовому оркестрі штабу Західного оперативного командування (оркестр ПрикВО. — Г.Я.). Ми тоді також їздили на різні фестивалі не лише у нашій країні, а й за кордон. Не раз бачив марш-паради, і коли я почав викладати у музичній школі, а потім став директором, запросив на роботу колишніх музикантів військового оркестру. Так сталося, що один з останніх наказів тодішнього президента-втікача Януковича був про розформування Львівського та Одеського штабних оркестрів. Багато фахових військових музикантів позбулися роботи. Багатьох з них я запросив на роботу у нашу школу і у класі духових інструментів наша школа має висококваліфіковану групу викладачів. Ми створили оркестр, і з 2011 року почали брати активну участь у фестивальному житті в Україні і за кордоном. Для початку працювали над створенням маршового оркестру, щоб учні могли марширувати і знати напам’ять усі композиції. Поставили шоу-дефіле (коли оркестр ще й танцює). Тоді ж і поставили на початку колони дівчаток-мажореток. Були на фестивалі у Польщі - там побачили, як це гарно, коли на чолі колони марширують красиві дівчата.

— Але є й дівчата-барабанщиці…

— Так, є ціла ударна група.

— А скільки загалом у вашій школі вихованців?

— У нас є кілька відділів — музичний, театральний, хореографічний та художній відділи, на яких загалом займається понад 640 дітей. Ми — найбільша школа юних талантів у Львові.

Схожі новини