Передплата 2024 «Добра кухня»

Гарбузове розмаїття Костюків

У селі Банюнині, що за 30 км від Львова, Михайло і Галина Костюки разом зі своїми дітьми вирощують саджанці чорного та грецького горіхів, фруктових дерев, а також лохину, полуницю. Частину ж площі традиційно відводять під городину — картоплю, буряки, моркву, капусту…

Із таких гарбузів господаря будуть різноманітні страви. Фото автора
Із таких гарбузів господаря будуть різноманітні страви. Фото автора

Мають у полі і гарбузи. Ни­нішнього сезону їх посадили на 6 га. Попередньо господарі удо­брили ділянку перегноєм. Насіння ви­користовують власне (торішнє чи поза­торішнє).

Справді вражає розмаїття сортів — понад 60. Виростають плоди різнома­нітних форм — видовжені, круглі, схожі до кабачків, груші, гітари… Їм підійшли місцеві ґрунти — чорнозем, суглинки. Для прикладу, піщані землі - бідніші, тож потребують значного підживлення.

За словами ґазди, висівати насіння слід упродовж двох тижнів, коли земля «парує». Глибина загортання — 10−15 см. Якщо зробити це мілкіше, то дикі птахи відчувають запах зернят і нерідко витя­гують.

Згадана культура вимагає старанно­го догляду. Зокрема, необхідне проса­пування, розпушування міжрядь, випо­лювання бур’янів.

Багато операцій Костюки виконують за допомогою двох своїх мінітракторів. Хоча ви­стачає й ручної праці. В усьо­му батькам підсобляють дочка Христина та сини Остап і Назар.

Цьогоріч урожай видався хо­рошим. Тепер — час збору пло­дів. Зривають їх обережно, щоб не пошкодити ніжку та шкірку (інакше псуватимуться). Згодом череванів складають на м’яку підстилку для дозарювання.

Оскільки така продукція якіс­на та екологічно чиста, то ко­ристується чималим попитом у споживачів. Здебільшого Ми­хайло Іванович із родиною про­дає її через свій Магазин до­віри, котрий розташований за кілометр від власного подвір'я, обабіч Київської траси. Цікава ця крамниця тим, що функціонує без продавця. Усе три­мається на чесності. Вибрані плоди слід самому зважити й залишити гроші у встановленій тут трилітровій банці. Щоправ­да, трапляються й такі люди, що «забувають» заплатити.

Городні велетні Михайла Костюка – різної величини та форми.
Городні велетні Михайла Костюка – різної величини та форми.

Декоративні екземпляри покупці зазвичай беруть для прикрашання залів кафе та кав’ярень, використовують під час святкування Гелловіну. А ось харчові різновиди охоче замов­ляють власники їдалень, ресто­ранів — щоб готувати каші, запі­канки, супи-пюре, варення.

Особливо до вподоби гар­бузовий урожай іноземцям, які проїжджають дорогою. Вони неодмінно зупиняються, аби сфотографуватися, а потім при­дбати на згадку хоча б одну таку велетенську ягоду.

Охоче споживають плоди і члени родини. На їхньому столі завжди є смаколики. Ще ж ен­тузіасти варили незвичні страви переселенцям, котрих гостинно прийняли у своєму будинку на початку війни. Для цього піді­йшла заморожена продукція, яка чудово зберігає корисні властивості.

До речі, Костюки також ак­тивно допомагають армії. За частину зароблених коштів при­дбали нашим воїнам генерато­ри, бензопили, медикаменти. Їх відправлено на фронт.

Схожі новини