Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Яворівщині дозрівають персики та абрикоси

Ярослав Прийма, юрист за фахом, тривалий час служив у спецорганах. А після виходу у відставку зайнявся садівництвом, створивши в рідному селі Глиницях Яворівського району фермерське господарство «Нова мрія»

Ази цієї справи переймав у Поль­щі. Набутий досвід узявся впро­ваджувати на рідних теренах. Починав близько 20 років тому з яблунь. Тоді в Україні ще було мало інтенсивних садів.

Та поступово площі під такими наса­дженнями розширювалися. Як наслідок, ціни на згадані фрукти знизилися. За­раз яблуні стали неактуальними: затрат багато, а прибутків мізер. Тому ґазда їх викорчовує, натомість висаджуючи че­решні, вишні, персики, абрикоси, сливи, груші.

«Тепер у нас 15 гектарів саду. Роз­ширюватися поки що не плануємо. На­самперед звертаємо увагу на правиль­ний догляд. Завдяки йому віддача буде високою», — каже Ярослав Степанович.

Працює ентузіаст разом із дружиною Іриною. Уже зібрали черешні, які поті­шили гарним урожаєм (близько 10 тонн ягід із гектара). Наразі в активній стадії збір персиків. У «Новій мрії» є деревця не лише ранніх сортів, а й пізніх. Тож час достигання розтягнутий. Цими днями дозрівають нектарини, сливи, яблука, груші.

Дружина господаря Ірина збирає вирощений урожай. Фото автора
Дружина господаря Ірина збирає вирощений урожай. Фото автора

…Прямуємо повз рівненькі рядки персиків, гілки котрих аж вгинаються від великих соковитих плодів. Дерева — низькорослі, добре доглянуті. Усюди відчувається дбайлива рука ґазди. До речі, сорти підібрані з урахуванням клі­матичних умов та ґрунту. Він у Глиницях піщано-глинистий, тож підходить для са­довини.

За словами пана Ярослава, насаджен­ня можуть плодоносити доволі довго. Терміни значною мірою залежать від пра­вильної агротехніки. Необхідно регулярно підрізати, щоб наростали молоді пагони, бо лише на них родять ваговиті фрукти (окремі навіть до 400 г). Якщо ж не обти­нати віття, врожай буде нікудишнім.

Подружжя Приймів показує і свої молоді насадження. Три роки тому ви­корчували вісім гектарів яблунь, які за­мінили грушами й абрикосами. Сорти вибирали стійкі до парші та інших за­хворювань (Ноябрська, Киргизька, Абат Фетель, Молдавська рання та Фаворит­ка). Таку роботу планують проводити й далі, замінюючи яблуні іншими культу­рами, на плоди яких є попит на ринку. Це, зокрема, абрикос, саджанці якого вирощують власноруч. Попередньо ви­пробували кілька сортів й обрали той, що найбільше підходить до кліматичних умов Яворівщини. Незабаром саджанці з експериментального ряду розселяти­муть у саду за французькою технологією (на шпалерах).

Поряд дозрівають молоденькі сливи сорту Президент. Фермери сподівають­ся, що плоди будуть дуже смачними, со­лодкими й великими (розміром із куряче яйце). Також є нові перспективні сорти яблунь, для прикладу — Голден Делішес.

Варто згадати й про груші, які госпо­дарі мають намір реалізовувати на вну­трішньому ринку.

«Плекаємо їх за власними технологі­ями. А після збирання зберігатимемо у спеціальних сховищах аж до наступного літа без втрати споживчих якостей», — зазначає пан Ярослав.

У «Новій мрії» не роблять ставки на один вид фруктів. Вирощують усього потрохи — тому плодоношення триває доволі довго.

Зауважимо, що недавно садівники встановили сучасні холодильники, які надзвичайно важливі для зберігання персиків, нектаринів, слив, яблук, груш, а також ягід (жимолості, ожини, мали­ни тощо). У планах — налагодити пере­робку врожаю. Тож придбали необхідне обладнання і запроваджують виробни­цтво п’яти видів соків прямого віджиму, сушки та пюре. Родина переконана, що український споживач повинен мати продукцію якнайкращої якості.

Схожі новини