Передплата 2024 «Добрий господар»

Обираємо саджанці горіха: плюси і мінуси горіхової арифметики

Саджанці горіхів— прекрасна інвестиція у майбутнє. За ціни в сотню гривень, а то й менше, дерево згодом віддячить вам за турботу десятками кілограмів плодів за сезон

Один із помітних плюсів горіхівництва — ціни на продукцію. Так, волоський горіх, якщо не здавати його за безцінь першому-ліпшому перекупнику, зараз можна реалізувати по 50 грн за кіло. Втім, якщо покупець не знайдеться, спрацьовує другий плюс: горіхи лежкі і до року можуть без втрати якості чекати своєї ціни.

Кілограм очищених горіхів у бабусі при дорозі зараз можна купити за 180 грн, на ринку вже просять 200−220 грн, а красиві нерозбиті половинки пропонують і по 250 з гаком гривень. Мінус один — доведеться докласти зусиль і часу для чищення.

І це порядок цін для звичайного волоського горіха. Ціна ж на мигдаль і фундук починається з 500 грн за кіло.

Серед плюсів і те, що горіхи не вибагливі у вирощуванні, можуть рости майже на будь-яких ґрунтах, не люблять лише високо розташованих ґрунтових вод, стійкі до посухи. Також, що дуже важливо, потребують значно меншого догляду, ніж фруктові дерева.

Зрештою, горіхи — це смачна, багата білком і корисна їжа, яка містить велику кількість вітамінів і мікроелементів.

А от основний суттєвий мінус вирощування горіхів лише один — горіхівництво це насправді довготривала інвестиція, значущого прибутку від якої слід чекати роками. Тому краще виважено підійти до вибору сорту.

Про саджанці волоських горіхів — які підійдуть саме вам і наразі найбільш популярні - розповідає фахівець інтернет-магазину Vse Roste Анна Даценко.

— Виділити якийсь окремий сорт чи вид горіха як лідера продажів практично неможливо, адже кожен обирає дерево під свої потреби.

Саджанці волоського горіха з тонкою шкаралупою переважно купують ті, хто хоче займатися продажем очищених горіхів. Чим тонша шкарлупа, тим легше і швидше дістати ядро неушкодженим і тим дорожче можна його продати. Наприклад, сорт Черновецький 1. Шкаралупа товщиною 0,9 мм легко роздушується, перегородки тонкі. Урожайність дерева — до 55 кг, горіхи важать до 13 г. До тонкостінних належить і сорт Буковинський. Він має шкаралупу товщиною 0,8 мм, плоди вагою 9−14 г. Повністю розвинене дерево забезпечує врожай понад 100 кг.

Однак тонкостінність далеко не єдиний критерій вибору. Дехто навіть примудряється продавати шкаралупу — на паливо чи на мульчу. Звісно, багато на цьому не заробиш, зате відпадає питання утилізації.

Когось цікавить розмір горіхів — якщо продавати їх не лущеними, то більші виглядають привабливішими для покупців, відповідно і продаються дорожче. Яскравий приклад — сорт Велетень, який може похвалитися плодами вагою до 40 г, розміром до 7 см і врожайністю близько 100 кг. Але слід звернути увагу на те, що дерево дуже високоросле — 10−15 м заввишки.

Дещо менший за розмірами і дерева, і плодів сорт Буковинська бомба. Він має плоди розміром до 20 г, але висотою сягає лише 6 м.

Хтось шукає саме низькорослі саджанці горіха, адже низькі дерева легше доглядати і не у всіх є змога розмістити великі дерева на ділянці. Під такі вимоги якнайкраще підійдуть саджанці волоського горіха Кочерженко. Дерева сягають максимальної висоти 5 м, невелика крона дає змогу розмістити більше дерев на ділянці. Вага плодів 12−13 г. До речі, цей сорт підійде і тим, хто шукає скороплідні саджанці горіха. Перше плодоношення відбувається вже на 7−8 місяць. Горіхів, звісно, буде небагато, проте можна швидко побачити, чи підходить вам цей сорт.

Найбільш зимостійкий горіх серед усіх сортів — Ідеал, який може витримувати до -35оС. Щоправда, з огляду на потепління клімату, в Україні морозостійкими сортами горіха цікавляться дедалі менше. Проте цей сорт може похвалитися стійкістю проти хвороб. Зимостійкістю вирізняється також Буковинська бомба.

Стійкість проти хвороб — особливо проти марсонії, найбільш поширеного захворювання волоського горіха — ще один критерій, на який орієнтуються наші покупці. Ця хвороба може призвести до повної втрати врожаю. Стійкі до марсонії саджанці сортів Буковинська бомба і Буковинский.

Якщо говорити про популярні рішення, зараз намітилася тенденція до додаткової купівлі кількох саджанців фундука на випадок, якщо рік для волоського горіха буде неврожайний: ліщина завжди підстрахує. Зі свого боку, можу порекомендувати сорт фундука Шедевр, який має плоди до 4 г і вирізняється посухостійкістю і невибагливістю.

Хоч який би сорт ви обрали, ми завжди радимо вибирати під посадку горіхів сонячну і простору ділянку, щонайменше 5 на 5 метрів, а для великорослих дерев навіть 7 на 7 м. Краще зробити це відразу, адже пересаджування може відтермінувати перше плодоношення дерева на рік. Також для кращого вкорінення і пришвидшення плодоношення молоді саджанці горіхів потребують регулярного поливу. Дорослі дерева за рахунок розвиненої кореневої системи вже здатні самі забезпечити себе водою.