«Допомагаючи цим людям, я ніби допомагаю своїй родині у Харкові...»
Волонтери готують для діток-переселенців смачні сніданки
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/455004/kondyter.jpg)
Кондитер Інеса Польцева, яка працює у кондитерській-пекарні Mazorini, що на вул. В. Великого, 123, у Львові, та її команда готують смачні сніданки, печуть хліб і булочки для переселенців. І радують діток тортиками. Журналістка “ВЗ” запитала волонтерку – як така ідея спала їй на думку?
– Цей процес організувався сам собою, – каже Інеса. – Коли все почалося, я сиділа вдома і постійно дивилася новини. Якоїсь миті здалося, що божеволію (усміхається. – Авт.). Стільки всього довкола відбувалося, і воно тиснуло морально. Психологічно було важко. Я розуміла, що не вийде так, удома сидіти на одному місці. Треба щось робити. Оскільки я за фахом кондитер, відповідно, почала думати, що можна зробити у цьому напрямі. І ми з мамою почали пекти хліб і булочки. У мене є невеличкий цех на проспекті Чорновола, і ми вирішили з мамою все це там робити. В Instagram я написала, хто має можливість, може до нас долучитися, допомогти.
А потім моя знайома, яка здає приміщення під кондитерські майстер-класи, погодилася віддати своє приміщення. І ми вже там більш-менш сформованою командою почали пекти хліб. Передавали його на волонтерський пункт на вул. Героїв УПА, військовим, біженцям. Намагалися зробити чим побільше!
– Перед війною мене запросили у заклад на посаду шеф-кондитера, – веде далі Інеса Польцева. – Я зідзвонилася з власниками, вирішили потихеньку відновлювати бізнес. Треба повертатися до роботи. Але при тому продовжувати волонтерити. Так ми досі, вже два тижні, працюємо паралельно. От сніданки час від часу робимо.
– Це сніданки для діток?
– Так, готуємо для діток сніданки і солодке. У Львові є діти з Маріуполя, Харкова, з різних міст. В одному дитячому садочку живуть 250 осіб. Сьогодні ми їм тортик завезли, просто щоб потішити діток. А ще хлібчик завозимо, бо недалеко працюємо. Наприклад, готували солоні сніданки: тости з авокадо, яйцем і лососем. І солодкі: булочки, обсмажені в яйці з молоком, карамелізовані, а також заварний крем і полуничний джем.
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/03/dity.jpg)
– А як діти відреагували на тортик?
– Коли перший раз везли для дітей хліб і солодке, нас готували до того, щоб ми не розраховували на якусь радісну реакцію. Діти не виявляють емоцій. Вони у сильному стресі. Багато людей свідомо відмовляються від солодощів. Їдять «Мівіну». Або щось такого плану. Мені складно сказати, чому так. Зрозуміти людей, які опинилися у такій обстановці, нам складно. Можливо, не хочуть від когось залежати… Одне слово, нас готували, що радісного прийому не буде. Але коли ми приїхали, все було класно. Усі дуже дякували. І казали, що все дуже смачно! Діти були щасливі. Є смішні фотки з дітьми, як вони їдять ті сніданки… Усі люди були дуже привітні. Було видно по них, що вони дуже вдячні.
– Що вас особисто вразило у спілкуванні з цими людьми?
– Що мене щемить… Я сама народилася в Харкові. Виросла у цьому місті. Велика частина моєї родини живе якраз у Харкові. Вони зараз там, ми їх не встигли вивезти. Я дивлюся на цих людей, і дуже переживаю за них! Відчуваю з харків’янами особливий зв’язок! Допомагаючи цим людям, я ніби допомагаю своїй родині, яка залишилася в Харкові.
Читайте також: У 80 літ пече захисникам хліб