Передплата 2024 «Добра кухня»

Найважче було знайти хлопчика на роль Гаррі

Першому фільму про Гаррі Поттера виповнилося 20 років

Важко повірити, що минуло 20 років відтоді, як на великі екрани вийшов перший фільм про Гаррі Поттера. Тоді весь світ познайомився із маленьким чарівником, якому вдалося вижити після нападу темного чаклуна. Упродовж наступних частин кінофраншизи глядачі із захопленням спостерігали за пригодами магів. Але нам нагадали: у перший день 2022 року фанатам поттеріани показали спецвипуск "Гаррі Поттер 20 років по тому: повернення до Гоґвортсу".

Герої виросли за 8 фільмів

Схоже, спеціальний епізод, як й усі фільми франшизи, підкорив глядачів.

Цей спецвипуск не можна назвати екскурсією улюбленими знімальними майданчиками, скоріше, це мандрівка спогадами героїв – як вони прийшли у світ Гаррі Поттера дітьми і як прощалися на останньому фільмі вже дорослими.

Але в цьому є своя атмосфера, ностальгія, адже більшість їхніх однолітків так само виросла за 8 фільмів – від малечі, яка, затамувавши подих, читала нові книжки про хлопчика, який вижив, до тридцятирічних (і більше), які так і не отримали листа від Гоґвортсу.

У спеціальному випуску про Гаррі Поттера головні актори та творці кінофраншизи зібралися на одному майданчику на честь ювілею першої частини. Деніел Редкліфф, Емма Вотсон, Руперт Грінт, Том Фелтон, Гарі Олдман, Хелена Бонем Картер та інші згадували найцікавіші, найтрепетніші та найзворушливіші моменти зі зйомок. Саме одкровення зірок та їхні емоції так підкорили фанатів. Крім цього, спецепізоду вдалося повернути глядачів у ностальгійну атмосферу магії та дитинства.

Хто та як потрапив у поттеріану?

Як з’ясувалося, режисер Кріс Коламбус, який знімав перші фільми про Гаррі Поттера (про філософський камінь та таємну кімнату), чотири рази відмовляв своїй доньці прочитати для неї книги Джоан Роулінг. І нарешті погодився, коли вийшов "Гаррі Поттер та в'язень Азкабану". Режисер каже, що тоді побачив одразу, яким має бути фільм про чаклунський світ, і запропонував у такому форматі його Джоан Роулінг. Думки збіглися, почали працювати.

На перші кінопроби приходили тисячі дітей. Спочатку їх відбирали на кожну роль, а потім перевіряли вже трійцями – Гаррі, Рон і Герміона. За словами Коламбуса, найважче було знайти хлопчика, який зіграє Гаррі. І коли він побачив Денієля Редкліффа у фільмі про Копперфілда, запросив його на проби. Попри те, що батьки були проти участі Денієля у фільмі, але їх вдалося вмовити.

Рейф Файнс, який грав основного Волан-де-Морта, каже, що коли його племінники дізналися, що він гратиме головного лиходія, заявили, що він не має права відмовлятися від цієї ролі.

За лаштунками

Кріс Коламбус дозволяв дітям-акторам залишатися дітьми. Саме тому на знімальному майданчику після "Стоп! Знято" актори починали грати у "догонялки", "шльопки" долонями, просто сміятися та бавитися. З одного боку – це дозволяло залишати атмосферу їхнього віку у фільмах, з іншого, як згадують Редкліф та Вотсон, додавало чимало проблем режисерам та всій команді по той бік камери. За словами Тома Фелтона, який зіграв у фільмі роль Мелфоя, "ми були на знімальному майданчику з найкращими акторами Британії і не розуміли, хто ці люди. Я спочатку думав, що Річард Гарріс (Дамблдор) – якийсь екскурсовод".

Емма Вотсон зізналася, що була закохана у Тома Фелтона. Він про це знав, але завжди ставився до акторки як до молодшої сестри. А Денієл Редкліф писав листи Гелені Бонем Картер, яка грала Белатрису Лестрандж. Навіть шкодував, що не народився на десять років раніше, бо так би мав хоча б якийсь шанс бути разом з нею.

І про локації…

За словами акторів, якби фільми про Гаррі Поттера знімали зараз, то більшість моментів просто прописувалася б за допомогою комп'ютерної графіки. Свого часу Гоґвортс "будували" майже з "нуля". Навіть свічки, які були в головній залі і наче висіли у повітрі, насправді були на тонких нитках. Були випадки, коли вони загорялися.

А квідич візуалізували за окремими нотатками Джоан Роулінг. Спеціально для режисерів вона написала ще одну книжку з усіма правилами спорту чарівників, щоб потім художник-постановник Стюарт Крейг створив справжню арену квідича (квідич — вигадана популярна гра, у яку грають персонажі книги Джоан Роулінг про Гаррі Поттера. - Г.Я.).

Читайте також: Чому варто дивитися “Не дивіться вгору”

Схожі новини