Передплата 2024 «Добра кухня»

Чому варто дивитися “Не дивіться вгору”

Чорна комедія — як паралель кожному суспільству

Відбулася прем'єра чорної комедії «Не дивіться вгору», яка буквально підірвала український сегмент соціальних мереж. Хто любить пореготати під час комедійних фільмів, змушена таких розчарувати - це не класична комедія, а сатира, яка змусить і сміятися, і замислитися водночас.

Про що фільм?

У фільмі йдеться про двох астрономів, які відкрили комету, траєкторія якої збігається із Землею. Ця комета через пів року має знищити Землю. Вчені їдуть у Білий дім, щоб попередити владу про неминучу небезпеку, що насувається.

У фільмі зібрано плеяду зірок - Леонардо Ді Капріо, Меріл Стріп, Кейт Бланшетт, Тімоті Шаламе, Дженніфер Лоренс, Джона Хілл

На думку критиків, якщо дивитися на фільм як спробу достукатися до людства, то це вдалий крок – саме зірки мають донести інформацію, що суспільство робить не так.

Головний герой Ді Капріо у картині проходить шлях від невпевненого вченого, що вживає багато ліків для нервової системи, до головного секс-символу країни – "Отой вчений з борідкою". Що триваліше Ді Капріо в політичній системі, то більше він знаходить для неї виправдань, стає учасником рекламних роликів, передач, такою собі розмовляючою головою, хоча сам від початку виступає проти таких методів.

Дженніфер Лоренс грає неврівноважену вчену, яка не розуміє, про які рейтинги можна думати, коли на Землю летить комета. Лоренс – саме та людина, яка маючи інформацію, розуміючи, що відбувається, намагається боротися з тими, хто не вірить. Чимось нагадує, коли людина, яка виступає за щеплення, намагається втлумачити "антиваксу", чому це важливий крок.

Лауреат Оскара Леонардо Ді Капріо, який є одним із активістів у боротьбі зі змінами клімату, пояснив, що «Не дивіться вгору — це відображення сучасної культури та нашої нездатності чути та прислухатися до наукової істини».

У фокусі авторів було не тільки показати, як сучасне людство справляється з небезпекою, що насувається, і як на неї реагують світові лідери, чорна комедія від Netflix — це спроба розповісти про більш насущну проблему, яку неможливо вирішити за допомогою винаходу вакцин, але про яку вчені буквально волають протягом багатьох десятиліть. Його мета — звернути увагу людей, що людство зникне, якщо не буде вжито серйозних заходів.

Актор нагадав, що багато людей не хочуть нічого чути про зміни клімату навіть попри докази, які з кожним роком видно все чіткіше і вони стосуються кожного.

Рейтинг важливіший?

Меріл Стріп грає президентку США від республіканців, для якої є важливішим рейтинг напередодні виборів, аніж життя людей. Заради рейтингу вона взагалі готова на все – відвернути увагу від посадовця, який не має необхідної вищої освіти, або може скасувати порятунок Землі, бо так попросили впливові бізнесмени.

Об’єктом сатиричної критики режисера Адама Маккея стала аудиторія соцмереж, якій набагато важливіше, що зіркові співак та співачка помирилися у прямому ефірі, ніж новина про зіткнення Землі з кометою.

Але кожна лінія соціального конфлікту так філігранно прописана, що така поведінка героїв фільму уже не просто проблема США. Глядачі зрозуміють, що в кожній країні є такі самі політики та олігархи. Просто беріть і підставляйте свої версії прізвищ.

Складно сказати, чи фільм змінить чиєсь ставлення до сьогоднішньої віри/невіри у коронавірус чи глобальне потепління. Хоча у "Не дивися вгору" цікаво прописані ці порівняння, бо коли комета вже підлітає до Землі і люди її бачать, все одно знаходяться ті, хто записує відео і далі переконує, що це все брехня влади, і ми не помремо. Скоріше, це просто нагадування, чому треба аналізувати кожну ситуацію і думати, кому вірити, а кому – ні.

Читайте також: "Мадам, дивіться за своєю сумкою"

Схожі новини