Передплата 2024 «Добрий господар»

«Нині свято – робити гріх»

Майстер Зеник не виходить на роботу, коли свято. А свято у нього щодня

У Фейсбуці є анонімний блог Зеника Євроремонт. Щодня він знаходить якесь релігійне свято, а оскільки «робити у свято – це гріх», ще ні дня не працював.

«Високому Замку» вдалося поспілкуватись з побожним майстром. Розмову розпочав одразу з попередження, що «сьогодні вихідний» - іменини Елевтерія.

- Нині дуже серйозний святий, Елевтерій, тому без варіантів: робити нині – гріх. На об’єкт не виходимо, у жодному разі! Можна, звісно, спробувати, але потім це все треба відмолювати і на страшному суді може вилізти боком.

- Чи буває, що майстер Зеник бере гріх на душу і виходив у свято на об’єкт?

- Хто тут є без гріха? Але потім ми взялися за голову і почали жити по правді.

- У вас є бригада чи «працюєте» самостійно?

- Ціла бригада, та ще й яка!

- Чи багато у вас замовників? Часто звертаються за послугами?

- Аби я себе не нахвалював, просто подивіться на відгуки, які є на нашій сторінці у Фейсбуці, і вам все стане зрозуміло. Маємо багато задоволених клієнтів.

Ми переглянули відгуки на сторінці:,91 людина написала лише позитивні враження.

- Попри те, що ви не з’являєтесь на об’єкті, клієнти задоволені?

- Ну як не з’являлися? Ми з’являємось лише по робочих днях. Ми за грішми не ганяємось. Як не можна працювати, то не можна, а як можна, то можна...

- Як сталось так, що майстер Зеник настільки побожний?

- У народі це в крові. Думаю, що кожен, якщо зазирне всередину, то зустріне там «Зеника».

Це все були жарти, а тепер серйозно

Насправді, Зеник – це вигаданий персонаж, збірний образ майстрів-різноробів. Сторінку в соціальній мережі веде львів’янин, який попросив не оприлюднювати його дані, хоче надалі залишатись інкогніто. Але розповів як виникла ідея створити персонажа, якого полюбили читачі (у Фейсбуці на сторінці «Зеник Євроремонт» майже 10 тисяч фолловерів, - ред.).

- Думаю, що кожен з таким стикався. Чимало людей вважає празник, храмове свято серйозною підставою не піти на роботу. Мене це завжди дивувало, бо я собі не уявляю, якби, наприклад, журналіст чи лікар не вийшов на роботу, бо чиїсь іменини. Це ж абсурд!

Найбільший абсурд, з яким я зіткнувся, це відмазка: «я у ПОНЕДІЛОК не вийду на роботу, тому що в П’ЯТНИЦЮ у нас празник». Тобто всі мають розуміти: «Ага, він нап’ється і буде три дні валятися, відтак у понеділок буде непрацездатний».

Це був реальний приклад з життя. При чому це не була якась високотехнологічна робота, а проста робота перевізника: водій, який повинен був вивезти будівельне сміття вирішив, що це цілком прийнятний аргумент - в останній момент сказати, що «я не вивезу, бо три дні буду в загулі».

Це мене дуже пройняло і я вирішив створити «Зеника».

- Завершили ремонт? Знайшли того майстра, який не шукав відмазок?

- У мене ремонт був дуже тривалий і я знайшов бригаду майстрів, від яких жодного разу не чув, що «празник» чи «не вийду на об’єкт, бо якогось Афанасія». І жодного разу не бачив їх нетверезими.

- Як реагують майстри, які натрапляють на ваш блог?

- Мені було би незручно, якби хлопці, які робили в мене ремонт, побачили його і сприйняли на свій рахунок. Це було б безпідставно.

А от інші мої колеги, які мають дотичність до будівельної роботи, з гумором поставились і регулярно питають яке свято.

- Скільки часу вже ведете блог?

-Три роки.

- Чи вдалося монетизувати бренд?

- Мети заробляти не було, але я робив мерчі (брендована продукція, - ред.): футболки, шкарпетки в колаборації з львівською фірмою.

Зеник – греко-католик

- Як шукаєте свята: маєте церковний календар чи шукаєте в Інтернеті?

- Це календар греко-католицький, нічого не вигадую.

- Чи вважаєте згубною рисою українців – ледарство, яке уособлює Зеник?

- Ці етнічні стереотипи не мають під собою достатнього підґрунтя. Всі люди однаково ледачі і однаково працелюбні, як є однаково дурні і однаково розумні.
Проблема не у ледачості, а радше у відсутності критичного мислення. Люди йдуть шляхом найменшого опору: написано, що отак треба, значить треба. А чого так треба? Бо «бабця сказала, що на празник Маковея не можна нічого робити».

Читайте також: «Мрія побачити свою роботу у Віденській галереї здійснилася»

Схожі новини