Передплата 2024 «Добра кухня»

«Мрія побачити свою роботу у Віденській галереї здійснилася»

Скульптура Мазоха українця Володимира Цісарика стала частиною колажного панно всесвітньо відомої французької художниці Dominique Gonzalez-Foerster

Володимир Цісарик
Володимир Цісарик

Володимир Цісарик — відомий український скульптор, монументаліст. Автор єдиного у світі пам’ятника Леопольду фон Мазоху, який став візитною карткою Львова та з’явився на сторінках The New York Times. Учасник багатьох міжнародних проєктів та виставок. У 2019 році реалізував скульптурний проєкт із облаштування публічного простору у китайському місті Ченду.

Захер фон Мазох
Захер фон Мазох

У березні цього року у сербському місті Новий Сад відкрили пам’ятник Шевченку авторства Володимира Цісарика. І ось тепер нове досягнення і нове визнання цього талановитого скульптора! Скульптура Мазоха українця Володимира Цісарика стала частиною колажного панно всесвітньо відомої французької художниці Dominique Gonzalez-Foerster.

Панно розміром 24*5 метрів Volcanic Excursion (A Vision) нещодавно було представлене у Віденській галереї Secession. Історія інсталяції від авторки: “...Прокинувшись посеред ночі, я мала видіння. Ми були поруч з невеликим вулканом зі спокійним потоком лави, рослинність була тропічною, там були колібрі і лами... Моє тіло помножилось на декілька привидів, оточених натхненними друзями, людьми та не людьми, сучасників та з минулого. Це була красива, радісна, організована юрба як марш, протест, екскурсія...”, - каже Dominique Gonzalez-Foerster.

Загалом на панно зображено 235 відомих особистостей, тварин, персонажів та уявних істот за допомогою фотографій, художніх образів та скульптур: серед популярних історичних постатей можна впізнати Енді Уорхола, Грету Тунберг, Франца Кафку, Густава Клімта, Марлен Дітріх, Фріду Кало, Мерилін Монро, Марію Каллас, Боба Ділана та Захер фон Мазоха. Останній представлений у вигляді скульптури, створеної Володимиром Цісариком, яка вже давно стала візитівкою Львова.

- Кілька років тому я був у Віденській галереї Secession, яка є однією з найшанованіших галерей світу, - розповів журналістці «ВЗ» Володимир Цісарик. - І тоді я подумав, що дуже б хотілось одного дня побачити там і свою скульптуру. І от, по суті, моя мрія несподівано збулась – на панно французької художниці Dominique Gonzalez-Foerster серед багатьох відомих персонажів зображений Захер фон Мазох, але в образі моєї скульптури. Мені про це розповіла знайома з Австрії, яка була на відкритті експозиції. Взагалі цікава доля цієї роботи – скульптура Мазоха стала візитівкою Львова і є на багатьох листівках і путівниках, з’явилась на шпальтах The New York Times і у Віденській галереї Secession, хоча водночас - як завжди, стоїть на вулиці Сербській у Львові.

Довідка «ВЗ»

Dominique Gonzalez-Foerster - всесвітньо відома художниця, живе у Парижі та Ріо-де-Жанейро, у творчому бекграунді має приватні виставки в Centre Pompidou, Musee d’Art Moderne de Paris та в інших знакових галереях світу, брала участь у Венеційському Бієналле. Також художниця тісно пов’язана зі світом моди - співпрацювала з модним домом Balensiaga в оформленні вітрин їх бутіків у Нью-Йорку та Парижі.

Читайте також: «Усі мої роботи – як рідні діти. То хіба можу їх продати?»

Схожі новини