Передплата 2024 «Добра кухня»

Найстарішій машинці -понад 100 років

76-річний житель Прилук ремонтує старі швейні машинки

Фото каналу «Дім»
Фото каналу «Дім»

Що роблять старші люди, коли виходять на пенсію? Хтось шукає розраду у внуках, інші стають «дачниками», дехто з газетою у руках вичитує останні новини. А є такі, хто знаходить у собі багато талантів і не має часу думати про старість. Як, до прикладу, 76-річний Олександр Шиян з Прилук.

Любить чоловік порибалити, плекає троянди і завжди щось майструє. Але є у нього захо­плення, якому нема рівних — пан Олександр колекціонує та ре­монтує старі швейні машинки.

Колись Олександр Павлович працював водієм, механіком, згодом став головним інжене­ром комунального підприєм­ства міста Прилуки. Свою пер­шу швейну машинку отримав у спадок від матері. Відтоді ми­нуло майже 10 років, його ко­лекція поповнилася новими ек­земплярами.

15 різних машинок зібрав прямо у вітальні власного бу­динку. І що цікаво — ніколи їх не купує. Зазвичай знаходить на брухті або отримує у подарунок від друзів та знайомих. У ко­лекції пана Олександра зібра­ні машинки трьох марок — «По­долки», «Чайки» та знамениті «Зінґер».

За словами пана Олексан­дра, найстарішій минуло 100 років. Усі машинки ремонтує і запускає у роботу.

Про майстра знають у всій Чернігівській області і везуть звідусіль старі «ґрати» на ре­монт. Іноді дехто просить і щось підшити. Пан Олександр не від­мовляє, облаштував у будинку робочий «кабінет». І навіть шиє на замовлення — переважно це сумки та інші необхідні для ри­боловлі речі.

Схожі новини