Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рекордна редька дайкон

Небувалий урожай японської редьки дайкону зібрав цьогоріч селекціонер, професор Білоцерківського національного аграрного університету Зеновій Сич

Випробував сорти Гуллівер (NASKO), Міновас, Спринг Фейвор F1, Клик слона, Ерлі Лонг Уайт F1.

Зеновій Деонисович родом із Львівщини (село Монастирок Зо­лочівського району). Навчався у Львівському національному аграрному університеті. Тривалий час живе та пра­цює на Київщині. А гігантські овочі отри­мав у Дніпропетровській області, де живуть його діти, а він має поле для власних досліджень та експериментів.

До речі, професор Зеновій Сич – ав­тор понад 400 публікацій у галузі городництва. Ще ж чоловік називає себе «по­льовим» професором, оскільки усе, про що пише, випробовує на практиці.

Щодо редьки, то спочатку науковець виростив на Дніпропетровщині, у зоні Центрального Степу, озимий часник. Зі­бравши його, вніс на ділянку саморобні біодобрива «biochar», які підвищують ро­дючість ґрунту. Для сівозміни 17 липня посіяв редьку. Результати вразили. Ко­рені видалися завдовжки 60-80 см.

Урожай редьки видався на славу. Фото з архіву Зеновія Сича
Урожай редьки видався на славу. Фото з архіву Зеновія Сича

«Редьку після часнику садити до­бре, бо вона є чудовим сидератом і розпушувачем для важких ґрунтів», – наголошує господар.

Очевидно, що зібрати такий уро­жай було непросто. Важливо не тяг­нути за верхівку, бо можливе обла­мування коренів. Пан Зеновій зусібіч обережно обкопував плоди, намага­ючись не зачіпати шкірочки, а потім брав за низ та виймав.

Далі науковець-практик дві доби підсушував урожай на повітрі (щоб загоїлися подряпини), а вже тоді складав у мішки з поліетиленовими прокладками.

Є свої секрети і в зберіганні. Стовпчик термометра у сховищі по­винен перебувати на рівні +1-3°С, від­носна вологість повітря – 93-95%.

Згадані овочі слід викопувати яко­мога пізніше. Якщо трапляються не­великі заморозки, рослини можна вкривати рогожею, але зі збиранням не поспішати.

Спочатку коренеплоди тримають у неглибоких траншеях, а коли сут­тєво похолоднішає, перекладають у поліпропіленові мішки з плівковими прокладками і заносять до холодного погреба.

Тим, хто задумав культивувати дайкон, професор Сич радить належ­но підготувати ділянку. Напередодні глибокої оранки або перекопування на кожен квадратний метр внесіть по кілограму перегною. Насіння варто купувати відразу кількох сортів (щоб потім вибрати найкращий).

Важливо не загущувати посі­ви. Оптимальна ширина міжрядь – 60-70 см. Після з’яви сходів необхід­не кількаразове проріджування. Ви­даляйте слабкі екземпляри. Напри­кінці на одному погонному метрі має залишитися 4-5 рослин.

Редька добре відгукується на по­закореневе підживлення розчинами гуматів. Зокрема, Зеновій Деонисо­вич тричі обприскував біопрепаратом «Волинські гумати».

«Дотримавшись цих порад, отри­маєте прекрасний урожай редьки – чудового внутрішнього «гірчични­ка» проти різних застуд. Однак їсти її треба небагато і на повний шлунок», – каже пан Сич. Водночас він заува­жує, що українці, на жаль, ще мало споживають таких корисних овочів. Але переконаний, ситуація з часом зміниться. Про це, скажімо, свідчить той ажіотаж, який викликав його цьо­горічний урожай.

Читайте також: Село з одним лише селянином...

Схожі новини