Передплата 2024 ВЗ

Ялинко, не загорись!

Державні рятувальники і медики закликають до обережного поводження з гірляндами та іншим святковим освітленням

Невдовзі – католицьке Різдво. За ним – Новий рік і Різдво православне. Українці традиційно прикрашають свої домівки звичними атрибутами свят, а тим часом «надзвичайники» готуються до понаднормової роботи, адже знають, що випадків пожеж у найближчий місяць традиційно побільшає.

Директор департаменту з питань цивіль­ного захисту ЛОДА Ігор Туз закликає купу­вати лише сертифіковану продукцію, перед її експлуатацією проконсультуватися з фахівцем і у жодному разі не залишати увімкнену ілюмінацію без нагляду.

За інформацією начальника головного управ­ління ДСНС у Львівській області, полковника служби цивільного захисту Юрія Кагітіна, яку той озвучив на пресбрифінгу, від початку року на Львівщині сталося понад 3,5 тисячі пожеж, у резуль­таті чого загинули 74 людини, з них тільки двоє – на підприємствах. Всі інші загинули у помешканнях.

З настанням осінньо-зимового періоду кількість випадків пожеж (відповідно, і кіль­кість жертв) збільшується. Лише за остан­ній місяць загинули 11 осіб, з них чотири – за минулий тиждень.

«Найбільш вразливими категоріями є люди, які зловживають алкоголем, та само­тні пенсіонери, що живуть у сільській міс­цевості – не маючи фінансової можливості запросити фахівців, старенькі самостійно беруться ремонтувати пічне, електричне або газове обладнання», – зауважує Ігор Туз. Відтак чиновник закликає громади відвідувати самотніх людей похилого віку – перевіряти, чи опалювальні прилади у їхніх оселях не димлять і не чадять. «Це не займе багато часу – 20-30 хвилин, – каже. – Та й фінансові затрати невеликі – треба купити, умовно кажучи, 2 кг гіпсу або моток ізоляційної стрічки. Якщо врятуємо бодай одне життя, це вже буде неабиякий успіх».

Серед основних причин пожеж ряту­вальники виділяють три:

  • необережність під час куріння (біль­шість випадків каліцтв і смертей унаслідок пожеж – саме з цієї причини);
  • коротке замикання в електромережі (такі випадки трапляються переважно у по­мешканнях соціально нестабільних родин);
  • необережне поводження з відкритим вогнем.

А от двома основними медичними на­слідками пожеж, за словами заступника гендиректора Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Яреми Качмара, є термічні опіки та отруєння продуктами горіння, яке виникає зазвичай у закритих приміщеннях.

Симптоми отруєння продуктами го­ріння:

  • біль голови;
  • нудота, блювота;
  • порушення дихання;
  • розлади свідомості;
  • судоми.

«Звісно, у таких випадках необхідно ви­кликати службу «103». Але перше, що потріб­но зробити, – забезпечити потерпілому до­ступ до свіжого повітря», – наголошує лікар.

Як діяти у разі термічних опіків?

  1. Усуньте контакт із джерелом вогню.
  2. Обробіть поверхню рани прохолод­ною водою або водою кімнатної темпера­тури. «У жодному разі не прикладайте лід, не обробляйте рани різними кремами та іншими жирними речовинами!» – звертає увагу Ярема Качмар.
  3. За можливості зніміть із постраж­далого одяг та прикраси. Якщо ж вони при­липають до поверхні рани, не чіпайте їх.
  4. За можливості накладіть стерильну пов’язку.
  5. Можете дати людині знеболюваль­не – парацетамол або ібупрофен.
  6. Якщо опіки великі – викличте служ­бу «103» і дочекайтеся приїзду бригади екстреної медичної допомоги.

Заступник гендиректора обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф повідомив, що минулого року кри­терії доїзду бригад «швидких» було змінено. У критичних випадках вони повинні їхати не до­вше, як 10 хв, а в екстрених – максимум 20. Він визнав, що покриття бригадами екстреної медичної допомоги в області не є ідеальним. Наразі діє понад 80 підрозділів, але робота над розширенням мережі триває. Цьогоріч відкрили кілька пунктів, а наступного року пла­нують відкрити ще як мінімум шість.

Читайте також: «У Буковелі є попит на шале з гаражем та сауною за 30 тисяч гривень на добу»

Схожі новини