Передплата 2024 «Добра кухня»

Діловий костюм і вечірня сукня у стилі вишиванки

У Львові відбулося мистецьке етношоу

Дівчата в автентичних вишитих сорочках босоніж підкорюють подіум. У Львові на мистецькому етношоу демонстрували свої скарби колекціонери автентичного українського вбрання. Дизайнери презентували цікаві варіації вишиванок і українського традиційного вбрання.

Фестиваль провели і з благодійною метою. Отримані кошти пере­дали на розвиток організацій, які займаються людьми з інваідністю.

“Ми залучили діток з різних соціальних організацій, шкіл-інтернатів. Вони вийшли на по­діум з нашими професійними моделями. Приготували для них подарунки”, – розповіла співор­ганізаторка Lviv etno show На­талія Купій.

Родзинкою показу стала ко­лекція збереженого українсько­го одягу Марії Муляви. Вона представила 11 строїв. Колек­ціонерка розповіла кореспон­денту “ВЗ”, що вбрання купує на ярмарках, аукціонах і в Інтернеті. Робить це для того, щоб відтво­рити традиційний одяг, зберегти його для наступних поколінь.

Дизайнерка Ольга Што­грин з Хмельницького віддає перевагу етнокласиці. “У наш час вишиванка – це не лише одяг у народному стилі. Її елемента­ми можна прикрасити брючний костюм, повсякденний та свят­ковий одяг”, – каже модельєрка. На її думку, такий одяг доречно носити держслужбовцям, пред­ставникам міських рад як на ді­лових зустрічах, так і щодня. У такому ж стилі Ольга створює блузочки та футболки.

У дизайнерки Ірини Оло­нічевої з Вінниці замовляють вбрання українські зірки. Її “фіш­ка” – ручна вишивка, на створен­ня якої майстрині витрачають 1,5-2 місяці. Під час показу на фестивалі вона представила дві свої колекції – ділові та святкові плаття з елементами вишивки.

У колекції “Етномамочки” взя­ли участь маленькі моделі різно­го віку. Таким чином охочі могли вподобати собі “фемілі лук” у стилі “Мати-дочка”.

У показі взяли участь 14 ди­зайнерів з різних міст України. Охочим придбати представлене вбрання довелося викласти від 5 до 20 тисяч грн.

Майстри народної творчос­ті презентували свої вироби на виставці-ярмарку. Наталя з Чернівців відтворює автентичні силянки (намисто з бісеру, ство­рене на кінському волосі), які носили наші прабабусі. Коштує такий виріб від 250 до 850 грн.

Читайте також: День української хустки: українки діляться фотографіями в мережі

Схожі новини