Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Варення із пелюсток троянд — 100 гривень, шматок гарбуза - 20

Суботній ярмарок на Ринку став цьогоріч останнім

У суботу, 13 листопада, на площі Ринок відбувся заключний у цьому сезоні Львівський фермерський ярмарок органічної продукції. Орендна плата за день торгівлі — 500 гривень. Ярмарок органічної продукції працював по вихідних з 19 червня і відродив древню традицію ярмаркування в самому серці міста.

Виконком Львівської міської ради дозволив його роботу до кінця листопада, проте «червона зона» внесла корективи.

«Через епідемічну ситуацію, що склалася в країні й області, змушені закрити осінній сезон Львівського фермерського ярмарку», — пояснила керівниця управління зовнішніх зв'язків і промоції ЛМР Тетяна Хабібрахманова.

Ярмарок у Львові. Фото автора
Ярмарок у Львові. Фото автора

Журналістка «ВЗ» вирушила на фермерський ярмарок, щоб придбати органічні смаколики для недільного столу, порівняти ціни на продукти на ярмарку і у супермаркетах Львова, поспілкуватися з покупцями.

… Перші враження не надто втішні. Замість кількадесят яток, які традиційно розтягувалися на частину площі Ринок, на заключному ярмарку їх було лише тринадцять. Дотримано карантинних норм — безпечна дистанція між ятками, на столах — дезінфектори, продавці стежили за дистанцією між покупцями.

Ярмарок у Львові. Фото автора
Ярмарок у Львові. Фото автора

Торг був доволі млявий. Серед покупців — лише постійні клієнти, іноді можна було побачити біля яток туристів, які дегустували продукти, але не поспішали купувати. Невеличка черга була лише біля «ятки-возика» з гарячими напоями. Ціни на сезонні напої не кусаються. Кава Американо — 22 гривні, Лате, капучіно — 36, какао — 38, чай — 25. «Фішка» — вітамінний чай по 38 гривень за склянку. У осінньому меню — червоне какао з «осінніми» прянощами — 45 грн., горіхове Моккао — 55 та лате «Гарбузова осінь» — 42.

Ярмарок у Львові. Фото автора
Ярмарок у Львові. Фото автора

Фермер Іван, який торгує на ярмарку вудженими ковбасами, тушкованим м’ясом, паштатеми, смальцем та іншими м’ясними намазанками запрошує мене до своєї торгової ятки. Пропонує звернути увагу на півлітрову банку сала з… обліпихою. Каже, що це «антиковідін номер один», який приготований за рецептом відомого шеф-кухаря України Євгена Клопотенка. Банка таких профілактичних ліків від «ковіду» — 75 гривень.

Упаковка мікрогріну — 50 гривень, шматок чищеного гарбуза у вакуумній упаковці — 20, половина квашеної головки капусти — 40, літрова банка гострих маринованих перців — 100. Кілограм яблук — 12 грн. Упаковка засушеної ожини чи малини — 65 грн. Пастила — 130 грн. за упаковку.

Ярмарок у Львові. Фото автора
Ярмарок у Львові. Фото автора

Є на фермерському ярмарку і чимало крафтових еко-вин — 250−350 гривень за пляшку, медовуха — 150−200 грн., півлітрова банка меду — 140−150 гривень. Зауважила, що попит на вина був доволі хорошим.

Я прийшла на ярмарок насамперед за крафтовими витриманими сирами. Традиційно купую тут до ранкової кави коров’ячий сир «Прем'єра». Цей товар відчутно подорожчав. Якщо влітку він коштував 350 гривень за кіло, то тепер за нього правлять 460 гривень за кілограм. «Цей сир ідеальний до кави, бо має тонкий вершковий смак, — сказала продавчиня Анна. — Є ще швейцарська і альпійська група сирів — понад 600 грн за кілограм».

Сир із ярмарку. Фото автора
Сир із ярмарку. Фото автора

У попиті — варення з пелюсток троянд (100 гривень за 100-грамову банку). Мінібанка «ружі» з цукром (для пампухів) — 100 грн. Я теж, як і інші львівські господині, придбала баночку варення з трояндою, щоб на Різдвяні свята приготувати десерт із нотками літа.

Трояндове варення. Фото автора
Трояндове варення. Фото автора

Читайте також: У Львові в період «червоної зони» поменшало арабських туристів, але побільшало італійців