Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Планувала квартиру здавати туристам, але сама захотіла тут жити»

Про вартість і умови придбання житла у турецькій провінції розповіла лучанка Галина Веселуха

Мама п’ятьох дітей, молодші з яких — трійнята, лучанка Галина Веселуха в один момент кардинально змінила своє життя. Жінка обожнювала подорожі, до цього привчала і дітей. Відкривала для себе нові країни і міста. До кожної подорожі готувалася, багато читала про ту чи іншу країну. Тож у нове місто приїжджала як у вже добре знайоме. Залишала вдома власну будівельну фірму і пакувала валізки у подорож.

— Завжди знайомила дітей з іншими народами і їхніми куль­турами, — розповіла журналіст­ці «ВЗ» Галина Веселуха. — Не­дарма кажуть, що таким чином проживається ще одне життя. Кожну країну, яку ми відвідували, я подумки приміряла до себе: чи хотіла б тут жити? Були краї­ни, куди не тягнуло повертатися — насамперед через те, що там не було моря.

Галина Веселуха. Фото автора
Галина Веселуха. Фото автора

Галина народилася і вирос­ла на Волині, яка славиться ці­лющими озерами. З дитинства любить плавати, займалася дай­вінгом, тому шукала таке місце, щоб поєднати море і гори. Був час, що мріяла жити в Іспанії або на Кіпрі. Туреччина її не надто приваблювала. Зокрема, через туристів, яких тут забагато. На­віть зробила спеціальну табли­цю, в якій ставила плюси і міну­си тієї чи іншої країни, зручність переїзду і добирання на рідну Україну.

А потім світ «захворів» на ко­ронавірус. Багато країн закрили­ся для туристів. Пані Галина зро­зуміла, що в європейські країни у такий складний час буде важко дістатися. Якось на очі потрапи­ло відео популярного блогера, який розповідав про місто Мер­сін, що у Південно-Східній Туреч­чині, на березі Середземного моря (Мерсін перекладається як мирт — дерево, яке означає не­порочність. Г. Я.). Не могла по­вірити, що Туреччина може бути іншою, не такою стереотипною, як до неї звикли відпочивальни­ки. Почала вивчати цей регіон. І через місяць купила квиток у Мерсін, а згодом придбала тут квартиру.

— Це була любов з першого погляду?

— Я настільки закохалася у це місто, що вже не уявляла себе поза ним. Дистанційно підібрала собі житло. Не розглядала інших варіантів, бо будинок, у якому купила квартиру, це саме те, про що мріяла, що бачила уві сні…

— Ви дуже ризикова жінка… Як до цього поставився ваш чоловік?

— Спочатку думали жити на дві країни. Планувала свою квар­тиру здавати туристам. Але коли приїхала і почала жити, зрозумі­ла, що хочу тут залишитися на­завжди. Мені підійшов клімат, майже завжди сонячні дні, адже літо тут триває дев’ять місяців. Цілий рік свіжі овочі і фрукти! І моя нова квартира стала постій­ним місцем проживання. Тепер в Україну літаю у гості. А мій чо­ловік прилітає до мене в гості у Мерсін.

— Чим займаєтеся у Туреч­чині?

— Ще в Україні у мене був онлайн-проєкт. Я заснувала онлайн-школу «Організація про­стору». Це психологічна тема. І до пандемії, і під час неї у мене був цей онлайн-курс. Не пере­живала, що бракуватиме ко­штів на проживання. Але саме у Мерсіні з’явилося стільки енер­гії і бажання реалізуватися. По­знайомилася з туристичною компанією Carettatour, яка на­дає послуги російськомовним громадянам. Ми організува­ли спеціальний тур, щоб відкри­ти людям цю частину Туреччини. Мої друзі почали приїжджати до мене у гості, полюбили це місто і також захотіли придбати тут жит­ло. Допомогла друзям вибрати нерухомість, почала співпрацю­вати з місцевою ріелторською компанією.

— Хто переважно купує жит­ло у Мерсіні?

— Люди, які хочуть жити на морському узбережжі, але не перенасиченому туристами. Як правило, житло тут купують пен­сіонери, які хочуть поліпшити своє здоров’я. Також сім’ї з ді­тьми. Тут чудова освіта — є при­ватні і державні школи, універ­ситет, що доступні за ціною. Турецькі дипломи після отриман­ня вищої освіти визнає увесь світ (про освіту у Туреччині — в од­ному з наступних випусків «ВЗ». Г. Я.). Через привабливу ціну житло у Мерсіні купують і фрілан­сери, які можуть працювати дис­танційно і отримувати заробіток. А ще люди, які мають кошти і хо­чуть їх інвестувати у нерухомість. Хтось потім здає в оренду, інші хочуть примножити кошти через перепродаж. Тобто, коли вкла­дають гроші «на котловані», на старті будівництва, а коли буди­нок зданий, продають цю квар­тиру за більшу суму і знову вкла­дають у новий «котлован».

— За скільки можна у Мер­сіні купити квартиру?

— Тут не визначають вар­тість квартири у квадратних ме­трах. Квартири оцінюють так: один плюс один, до прикла­ду. Це означає — одна спаль­ня і одна вітальня спільно з кух­нею. Або й кухня окремо. Тобто квартира визначається за кіль­кістю спалень. Не страшно бра­ти квартиру з «котлована», бо будинок після будівництва зда­ють з ремонтом. Не треба потім шукати майстрів, купувати кра­ни та розетки… Уся сантехніка у ванній, кухні встановлена. На­віть кухонні меблі є. Стільницю у кухні ставлять гранітну, бо не псується. У передпокої є шафа для одягу. Залишається придба­ти лише до кухні побутову техні­ку і меблі у спальню. Територія будинку обгороджена, встанов­лено відеокамери, на терито­рії є басейн, тенісні корти, ди­тячі майданчики, барбекю-зони. Така квартира з «котлована» — один плюс один у багатоповер­ховому будинку коштує 28 тисяч євро. Це 50 метрів квадратних і плюс 8 квадратів балкон. Термін побудови залежить від величи­ни комплексу. Наприклад, поча­ли будувати у червні, а до кінця цього року там вже можна буде жити. Це шестиповерховий бу­динок на 20 квартир. Перший внесок — 30 відсотків вартос­ті. Потім 40 відсотків ділять на три платежі, і наступні 30 під час отримання документа на право власності — тапу. В тапу вказано, що вам належить не лише квар­тира, а й ділянка землі, на якій стоїть будинок. Тут не можна бу­дувати на орендованій землі. Бу­динки будують лише на тій пло­щі, яку забудовник викупив.

— А скільки треба платити за комунальні послуги такої квартири?

— Оплата складається з двох частин — одна частина йде на обслуговування прибудинко­вої території. Ця сума може ся­гати від 10 до 30 євро у місяць, залежно від площі вашої квар­тири, наявності басейнів, вели­чини комплексу. У будинку, де я живу, є 5 басейнів, цілодобо­ва охорона, садівники, які ко­сять траву і прибирають пляж, бо наш будинок має свою час­тинку на пляжі, де є лежаки і па­расольки. Віддаю за ці послуги 25 євро на місяць. Друга части­на — оплата за лічильниками за світло і воду. Користуюся елек­тричною плитою. Є ще податок на нерухомість, який сплачуємо раз на рік. За свою велику квар­тиру — три спальні, кухню (усе разом близько 130 квадратів) я заплатила близько 50 євро. У мене нема газу, бо моя кварти­ра — тепла, хоча місто газифіко­ване. Тут літо триває 9 місяців! У «зимовий» період я проходила у легкій куртці і кросівках. У січні не купаюся у морі, а мої подруги, які приїжджають з України, купа­ються. Взимку вода — 18−20 гра­дусів. В лютому і я вже купаюся.

— На всіх поверхах вартість квартири однакова?

— Чим вищий поверх, тим ціна вища. Але не набагато — близько 500 євро.

— Якщо я, до прикладу, не хочу меблів білого кольору у кухні, а зеленого, чи можу до­мовитися?

— Ні. Вони купують меблі гур­том. А фасад можна собі заміни­ти на такий колір, як ви хочете.

— Якщо я, до прикладу, ку­плю квартиру, про яку ми го­ворили — на першому поверсі за 28 тисяч. А через рік захочу її продати. Скільки зможу на цьому заробити?

— Навіть якщо ви взяли квар­тиру з нуля і захочете її прода­ти, як тільки будинок здадуть в експлуатацію, вартість цієї квартири підніметься на 20−30 відсотків. А через рік вартість квартири зросте ще більше. До прикладу, моя квартира за рік виросла у ціні вдвічі. Оскільки місто розвивається, то й ціни ростуть. Тим паче, будують ае­ропорт, з часом ціни можуть під­скочити ще більше. Якщо при­дбати нерухомості на 250 тисяч доларів, то можна отримати ту­рецький паспорт.

— А чим можна займатися у Мерсіні, не знаючи мови?

— У будь-якій країні, коли ти не знаєш мови, займатися чимось складно. Отримання дозволу на проживання, коли ти придбав житло, не дає права на роботу у цій країні. Для того, щоб працю­вати, потрібно отримати робочу візу, можна заснувати свою ком­панію, взяти на роботу 5−6 гро­мадян Туреччини, але для цього потрібне знання мови. Я вже ви­вчила базовий рівень турецької, але вчуся далі. Якщо у вас є тим­часова посвідка на життя у Ту­реччині, вашу дитину беруть до школи безкоштовно.

— Можна і дозвіл на прожи­вання отримати?

— Так. Якщо придбали квар­тиру, можете подати докумен­ти і, на відміну від інших країн, не потрібно показувати, які ко­шти у вас на рахунку. Такий доку­мент видають на два роки, а по­тім його треба поновити.

— Кажете, у Мерсіні дешеві продукти…

— Так, полуниця тут росте ці­лий рік. У грудні збирають новий врожай. Починаю звикати, що цілий рік їм свіжу рибу. От при­дбала чорноморського лосося (150 грн за кілограм). Придба­ла три рибини, а там було май­же 700 грамів натуральної чер­воної ікри!

Читайте також: Чи зцілять угорські термали нерви, втрачені на кордоні?!

Схожі новини