Передплата 2024 «Добрий господар»

Морж-мандрівник топить човни у Британії

На думку експертів, до Сполученого Королівства Воллі прибув із норвезького Шпіцбергена. Заснув на крижині

Арктичного моржа, який приплив до узбережжя Великої Британії з норвезького архіпелагу Шпіцберген, преса Сполученого Королівства називає Воллі (Wally — від англійського walrus, тобто морж). Морська тварина, що важить близько тонни, вже цілком обжилася на новому місці. Розважається тим, що… топить яхти й моторні човни.

Репортажі про моржа-мандрівника зробили багато британських телеканалів, зокрема, ВВС і Sky News. У Норвегії Воллі називають «послом» цієї північної держави, якій, на думку видання Verdens Gang, морж «під час свого європейського турне» робить безкоштовний піар.

Фото Twitter.
Фото Twitter.

«Арктичний морж може важити до 1500 кілограмів, а його ікла довжиною до метра здатні розтрощити шар льоду в 20 см завтовшки», — розповів у норвезькому виданні Dagbladet морський біолог з Університету Трьомсьо Аудун Рикардсен. За його словами, Воллі, який дивує британські ЗМІ, «безумовно, наш морж: хоча ікла має коротші, але важить щонайменше тонну».

Норвезьке видання опублікувало фото, на якому Воллі у районі британського міста Корк пливе… у моторному човні. Коли морж заліз у нього з води, екіпаж утік, залишивши двигун на холостому ходу. «Незграбна тварина» випадково щось зрушила, і човен рушив уперед…

Фото Twitter.
Фото Twitter.

Утім, новини, пов'язані з Воллі, не завжди такі веселі.

Морж-мандрівник уже потопив у Британії кілька дорогих яхт і моторних човнів. Фахівці кажуть, зробив це «ненавмисно». Як пояснив Аудун Рикардсен, побачивши білий човен, морж приймає його за крижину, і залазить на човен, аби перепочити. У човні важкенька тварина вовтузиться, той втрачає рівновагу й перевертається догори дриґом. Воллі випливає з-під човна й знову намагається залізти на «білу крижину». При цьому використовує ікла, які «легко проколюють тонкий композитний матеріал». І човен тоне…

Як Воллі потрапив зі Шпіцбергена до Великої Британії?

«Цей морж, імовірно, піднявся на відокремлену від айсберга крижину поблизу Шпіцбергена, а пізніше заснув на крижині, яку підхопило сильною течією, — пояснює Аудун Рикардсен. — Прокинувшись, Воллі стрибнув у воду й розпочав досліджувати новий для нього світ».

Читайте також: Лісові синоптики часом точніші від комп’ютерних…

Схожі новини