Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Яблука – мітла для шлунка

«Яблуко на день, і лікар не потрібний». Тільки, якщо бути точними, то першу частину прислів’я потрібно замінити на «два-три яблука на день...»

Яблуко- це найпоширеніший в нашому харчуванні фрукт, який ми їмо протягом усього року. За фізіологічними нормами ми повинні споживати 48 кг яблук на рік, з них 40% - у переробленому вигляді. У яблуках містяться практично всі необхідні організму мінеральні речовини (калій, фосфор, кальцій, магній, натрій, багато заліза) і вітаміни (С, Е, каротин, В1, В2, В6, РР, фолієва кислота) в легко засвоюваній формі і в оптимальних для людини поєднаннях.

Корисні властивості яблук

Яблука — не тільки смачні, а й корис­ні фрукти, які до того ж доступні цілий рік. Яблука рекомендують при гіпертонії, ане­мії, подагрі, зниженій кислотності шлунко­вого соку, сечокам’яній хворобі, ожирінні, артриті, закрепах і дизентерії. Кислі яблука корисні при діабеті, зменшують головний біль, допомагають при безсонні і нормалі­зують сон. Терпкі на смак яблука корисні людям з підвищеною ламкістю кровонос­них судин.

Свіжовичавлений яблучний сік корис­ний при захворюваннях серцево-судинної, травної та сечостатевої систем, при гепа­тохолециститах, атеросклерозі, інфекціях і застудних захворюваннях. Він також акти­візує діяльність нирок і протидіє утворен­ню ниркових каменів, володіє вираженою жовчогінною і сечогінною дією, тонізує ор­ганізм і втамовує спрагу. Велика кількість заліза, що міститься в яблуках, робить їх незамінними при лікуванні недокрів’я. Для цього рекомендується протягом дня з’їдати 400−600 г плодів.

Яблука краще їсти в сирому вигляді, оскільки при їх термічній обробці втрача­ється до 70% флавоноїдів. Основні корисні речовини містяться в яблучній шкірці і без­посередньо під нею, тому не варто чис­тити яблука перед вживанням. У зелених яблуках вітаміну С більше, ніж у червоних.

У насінні яблук міститься багато йоду. Тому яблука краще їсти з зернятками. У 5−6 яблучних зернятках міститься добова по­треба організму в йоді.

Проведені дослідження показали, що у людей, що регулярно споживають яблука, легені функціонують краще, ніж у тих, хто яблук не їсть, і ризик респіраторних за­хворювань, таких як астма, у них значно нижчий. Яблука визнані як один із потуж­них антиоксидантів, що захищають легені від дії тютюнового диму та інших шкідливих домішок, присутніх у повітрі. Тому курцям потрібно їсти багато яблук.

Біологічно активні складові яблук здатні знижувати ризик атеросклеро­зу. Речовини, що містяться в яблуках і яблучному соку, володіють властивос­тями, аналогічними властивостями чер­воного вина, що дозволяє їм знижувати рівень холестерину в крові. Яблучний сік добре зміцнює серцево-судинну систе­му і корисний людям розумової праці. Якщо з’їдати за годину до сніданку 2 ан­тонівські яблука (на додаток до звичай­ного раціону), то є можливість знизити ризик передчасної смерті від серцевих захворювань на 20%.

Дослідження довели, що флавоноїди і поліфеноли, що містяться в яблуках, мають протипухлинний ефект і зв’язують небез­печні для здоров’я вільні радикали.

Яблука низькокалорійні, але багаті фруктозою. Вона солодша, ніж сахароза (звичайний тростинний цукор), повільно засвоюється в ході обміну речовин, а отже, сприяє стабілізації рівня цукру в крові.

При вживанні яблук з дієтичною і ліку­вально-профілактичною метою слід мати на увазі, що залежно від показань необ­хідно добирати сорти яблук, які найбільше підходять за своїми властивостями. При гастритах, колітах, дискінезії (порушення рухів) жовчних шляхів зі зниженою кис­лотністю шлункового соку рекомендують свіжі кисло-солодкі яблука. Кашку з цих яблук треба з’їдати вранці замість снідан­ку і більше нічого не їсти і не пити протягом чотирьох-п'яти годин (інакше в шлунку бу­дуть утворюватися гази, які тільки поси­лять хворобу). Таке лікування триває що­дня протягом місяця. При гострих колітах і при хронічних колітах легкої та середньої тяжкості призначають перетерті солодкі яблука по 1,5−2 кг на день, за 5−6 прийомів протягом двох днів.

Яблука зменшують засвоєння жирів, мають легкий сечогінний ефект, а їхня кліт­ковина викликає відчуття насичення, тому їх охоче вживають люди, що бажають схуд­нути. Для цього влаштовують розвантажу­вальні (яблучні) дні, під час яких з’їдають 1,5−2 кг яблук за 5−6 прийомів. Такі дні ко­рисні також при гіпертонічній хворобі.

Яблука для краси

Споживання яблук благотворно позна­чається і на зовнішності, запобігаючи по­яві зморщок і стимулюючи ріст волосся. З яблук можна робити гарні маски для шкіри.

Маска з натертого яблука дає прекрас­ний зволожувальний ефект. Суху шкіру по­трібно попередньо змастити кремом або оливковою (соняшниковою) олією.

Для нормальної шкіри натріть яблуко на тертці, змішайте з чайною ложкою сметани або оливкової олії і чайною ложкою крохма­лю. Нанесіть на обличчя і шию на 20 хвилин і змийте теплою водою.

Для жирної шкіри розріжте яблуко на шматочки і зваріть їх у невеликій кількос­ті молока. Інший варіант — 2 столові ложки протертого яблука змішайте з білком куря­чого яйця. Отриману кашку нанесіть на шкі­ру на 20 хвилин, змийте холодною водою.

Для сухої шкіри змішайте натерте на дрібній тертці яблуко, чайну ложку меду і столову ложку подрібнених у кавомолці ві­всяних пластівців. Нанесіть на обличчя і шию на 20 хвилин, змийте теплою водою.

Огрубілу шкіру рук енергійно протягом 2−3 хвилин масажуйте шматочком очище­ного яблука. Потім руки вимийте і змастіть кремом.

У нетрадиційній медицині свіжі стиглі яблука використовують для лікування за­крепів, тоді як яблучний компот — при про­носах і гастроентеритах. З яблук роблять припарки при лікуванні запалень шкіри.

Обережно, яблуко!

Не рекомендуються кислі яблука при запальних процесах підшлункової залози, виразковій хворобі шлунка та дванадцяти­палої кишки, гастритах з підвищеною кис­лотністю.

У яблучних зернятках міститься отруйна речовина — синильна кислота, в невеликих кількостях (3−4 зернятка на день) її кон­центрація не небезпечна, навіть корисна. Але якщо вийти за розумні межі, то це за­грожує неприємними для здоров’я наслід­ками.

Читайте також: Чері — червоні намистинки в ажурному листі

Схожі новини