Передплата 2024 «Добрий господар»

Страви з кабачків смачні та корисні

Кабачок – найближчий родич гарбуза. Чим він молодший, тим ніжніший і смачніший

Якщо ви стежите за здоров’ям, то краще готувати страви з кабачків, використовуючи весь плід зі шкіркою і насінням.

Рецепти з кабачками швидкі та легкі. Кабачок добре поєднується з іншими продуктами — овочами, м’ясом, рибою, птицею, молочними продуктами. Цей універсальний овоч можна їсти сирим, маринувати, варити, тушкува­ти, запікати, фарширувати різними начинками, коптити на грилі, робити з кабачка варення, індійську приправу чатні, додавати у салати, оладки або суп. А все завдяки тому, що кабачок завжди слухняно приймає смак тих продуктів, з якими його поєднують.

Запіканка з кабачків, помідорів і фаршу

450 г фаршу (з яловичини, сви­нини або індички), 300 г моцарели, 4 середні кабачки, 600 г дрібно на­різаних помідорів, 3 зубчики часни­ку, 1 середня цибулина, 1 солодкий зелений перець, 4 скибочки білого хліба, 2 ч. ложки сушеного орегано, 5 гілочок базиліку, 5 гілочок петруш­ки, пластівці перцю чилі, оливкова олія, сіль, чорний мелений перець.

Розігріти духовку до 1750С. Нарізати кабачки уздовж на слайси завтовшки 7−8 мм, викласти на деко, застелене пергаментом, трохи посолити. Поста­вити деко в духовку і запікати кабачки 15−20 хв. Очистити цибулю, часник і пе­рець. Нарізати цибулю і перець малень­кими кубиками, часник подрібнити.

Розігріти оливкову олію у великій пательні на середньому вогні. Додати часник, цибулю і перець, смажити 7−10 хв, до м’якості. Додати фарш і смажити, розбиваючи грудочки фаршу лопаткою, 5 хв. Влити подрібнені помідори, дода­ти пластівці чилі, орегано, базилік і пе­трушку, тушкувати на малому вогні 30 хв. Посолити, поперчити і зняти з вогню.

Зрізати скоринки з хліба і розкриши­ти м’якуш. Підсмажити крихти на сухій пательні до золотистого кольору.

На дно прямокутної форми для запі­кання насипати трохи обсмажених хліб­них крихт, потім викласти шар кабачків. Полити м’ясним соусом і присипати моцарелою. Знову викласти шар ка­бачків і присипати хлібними крихтами. Повторити шари, поки не закінчаться ін­ґредієнти. Верхнім шаром має бути шар моцарели. Накрити форму фольгою і поставити запіканку в духовку на 30 хв. Потім зняти фольгу і запікати ще 15 хв.

Фаршировані кабачки

2 курячі грудки (зі шкірою), 2 кабачки, 500 г курячої печінки, 4 яєчні білки, 150 мл вершків 10%, 100 г консервованої кукурудзи, 1 пу­чок кропу, 300 г сметани, 1 цибули­на, 2−3 гілочки петрушки, олія — для обсмажування, сіль.

Курячі грудки і печінку змолоти на м’ясорубці або подрібнити в блендері. Біл­ки злегка збити і потрохи додати в фарш, вимішати. Посолити, поперчити, додати вершки. Ще раз збити, перекласти в мис­ку, накрити і поставити в холодильник на 2 год. Додати у фарш посічений кріп і від­ціджену кукурудзу, перемішати. Кабачки вимити. З одного краю кожного кабач­ка відрізати верхівку, відкласти їх. Дуже акуратно вийняти серцевину. Вкласти всередину кабачків м’ясну начинку. За допомогою дерев’яних зубочисток за­кріпити верхівки.

Розігріти у великій пательні олію. Об­смажити кабачки з усіх боків до рум’яної скоринки, по 3−4 хв з кожного боку.

Змішати посічені цибулю і петрушку зі сметаною, додати сіль і перець. По­класти кабачки в каструлю, залити сме­танним соусом. Тушкувати під кришкою на середньому вогні 35−40 хв. Час від часу перевертати кабачки.

Можна нарізати кабачки широкими поперечними кружальцями, вийняти з кожного частину серцевини, вкласти на її місце начинку і запекти під соусом.

Оладки з кабачків і помідорів

3 середні кабачки, 2 великі по­мідори, 1 солодка червона цибули­на, 3 зубчики часнику, по 3 гілоч­ки петрушки і м’яти, 140 г бринзи, 100 г черствого хліба, 100 г борошна (манки або горіхової муки), 1 ч. лож­ка розпушувача, по 1 ч. ложці суше­них базиліку, орегано і майорану, сіль, мелений чорний і білий перець, оливкова олія — для смаження.

Помідори можна очистити від шкір­ки, розрізати на четвертинки, вийняти насіння з рідиною. М’якоть нарізати се­редніми кубиками. Очистити цибулю і часник, дрібно нарізати. Натерти кабач­ки на грубій тертці, змішати з нарізани­ми помідорами, цибулею і часником. Натерти на дрібній тертці черствий хліб, додати у суміш помідорів і кабачків, приправити базиліком, орегано і майо­раном, перемішати, залишити на 30 хв.

Посікти листочки м’яти і петрушки якомога дрібніше. Розім’яти бринзу виделкою, додати разом із зеленню в овочеву масу, перемішати.

Просіяти борошно із розпушувачем і двома дрібками солі. Змішати з ово­чевою масою, поперчити. Розігріти в пательні олію. Мокрими руками брати близько 1,5 ст. ложки овочевого тіста і формувати кульку, розплющувати. Об­смажувати оладки до золотисто-корич­невого кольору, викладати на зім’яті паперові рушники. Подавати гарячими.

Кабачкові оладки з базиліком

2−3 середні молоді кабачки, 2 дрібні цибулини, 2 зубчики часни­ку, 1 невеликий пучок зеленого ба­зиліку, 1 склянка борошна, 2 яйця, 2−3 ст. ложки жирної сметани, 0,5 ч. ложки розпушувача, олія оливкова, сіль, духмяний перець.

Очистити цибулю і часник, дрібно нарізати, обсмажити на оливковій олії близько 7 хв. Дати охолонути. Натерти кабачки на грубій тертці, додати сіль, залишити на 20 хв. Відтиснути сік, що виділився, і перекласти кабачки в біль­шу миску. Додати обсмажену цибулю з часником, яйця, сметану, розпушувач і перемішати. Потрохи всипати борош­но, вимішати на масу без грудочок. До­дати сіль, перець і посічений базилік.

Розігріти оливкову олію на патель­ні і обсмажити оладки з двох боків до готовності. Подавати зі сметаною або улюбленим соусом.

Кіш з кабачком і шинкою

200 г листкового тіста, 1 кабачок, 20 мл вершків, 150 г свіжого козячо­го сиру, 3 жовтки, сіль, чорний ме­лений перець, 150 г вареної шинки, можна замінити беконом або сиро­копченим окостом, 1 цибулина.

Викласти тісто у форму, дно наколо­ти кінчиком ножа. Кабачок натерти на грубій тертці. В окремій мисці змішати вершки, козячий сир і яєчні жовтки. По­солити і поперчити. Додати нарізану соломкою шинку, кабачок і подрібнену цибулю. Викласти суміш у форму. Випі­кати в духовці при 1800C 30−40 хв.

Подавати гарячим або холодним із зеленим салатом.

Кабачковий хліб

0,5 ч. ложки солі, 0,5 ч. ложки меленої кориці, 3 великі яйця, 0,5 склянки олії, 0,5 ч. ложки розпушу­вача, пів молодого кабачка, 2 ст. ложки цукру, 3 склянки борошна, 0,5 склянки мигдалю.

Яйця збити вінчиком або міксером до світло-жовтого кольору. Збиваючи, додати цукор та олію.

Кабачок очистити від шкірки, наріза­ти дуже маленькими кубиками. Додати в яєчну суміш.

Борошно просіяти, додати сіль, корицю і розпушувач, переміша­ти. Постійно інтенсивно розмішую­чи, всипати борошно в яєчну суміш. Мигдаль очистити від шкірки, грубо по­сікти і обсмажити на сухій пательні до золотистого кольору, 2 хв. Дати охоло­нути, додати в тісто. Вимішувати 3−4 хв.

Розігріти духовку до 175 °C. У пря­мокутну високу форму покласти пер­гамент так, щоб він закривав дно і бортики. Викласти тісто, розрівняти поверхню. Накрити кришкою або фоль­гою. Поставити в духовку, випікати 1 год 20 хв. Дати трохи охолонути, не ви­ймаючи з форми. Подавати теплим.

Читайте також: 7 простих рецептів з картоплі на кожен день

Схожі новини