Передплата 2024 ВЗ

«Хочу, щоб люди задумалися: час минає, ти його марнуєш, тому й нічого не встигаєш»

Вихованка студії «Арт-дизайн» Христина Тхоровська взяла участь у Всеукраїнському проєкті зі створення керамічного панно, яке прикрашатиме столицю України

Залишилося три тижні до ювілейного дня народження України — Дня Незалежності. І не лише дорослі готуються до цієї дати, а й діти. Свою лепту у відзначення 30-річчя внесуть і вихованці Центру творчості дітей та юнацтва Галичини. Вихованка студії «Арт-дизайн» Христина Тхоровська взяла участь у Всеукраїнському проєкті зі створення спільного керамічного панно, яке прикрашатиме столицю України. Допомагала вихованцям ЦТДЮГ у цьому заввідділом художньої кераміки коледжу імені Івана Труша Ореста Гураль.

— Я беру участь у всеукраїнській акції, організаторами якої є художники з Києва — люди, які ведуть дитячі творчі студії, — розповіла журналістці «ВЗ» пані Ореста. — Власне організатори і створили такий проєкт з назвою «Вікна». За сприяння Українського культурного фонду проєкт відбувається у 15-ти містах України, у яких є керамічні майстерні, або керамічне виробництво. Взяти участь у цьому грандіозному проєкті запросили і нас, львів’ян. Діти роблять керамічні плитки, малюють на них композиції, які самі придумують.

— А яка ідея?

— До прикладу, є вікно. Що ми бачимо у своєму вікні? Або що б ми хотіли бачити у цьому вікні. Кожна дитина малює окрему композицію, і ми їх, як вікна, збираємо докупи. На ВДНГ має бути встановлено керамічне панно — 15 метрів квадратних, у якому один метр заповнять діти зі Львова. Ми проводили майстер-клас на заводі «Резон» — з ним працює коледж імені Труша. Оскільки зараз канікули, студентів нема, тож ми зібрали дітей з творчих гуртків, зокрема я звернулася до виконуючої обов’язки директора Центру творчості дітей та юнацтва Галичини Надії Рути, щоб запропонувала дітям з їхньої студії взяти участь у проєкті.

— Знаю, що зголосилася Христина Тхоровська…

Христина Тхоровська
Христина Тхоровська

— Насправді, дуже приємно працювати з тими дітьми, які прийшли з Погулянки (ЦТДЮГ). Гурток кераміки там веде Христина Кушнір. Її вихованці здібні і творчі, на ходу придумують ідеї, вміють втілити це у матеріалі. Окрім Христини, прийшла ще Наталя Линда. Христя Тхоровська зробила цікаву композицію. Попри те, що дівчинка страшенно переживала, чи все у неї вийде, її робота заслуговує уваги.

— Ви їй допомагали?

— Майже ні. Просто показувала нову для них техніку виконання.

Робота Христини Тхоровської
Робота Христини Тхоровської

Чи довго треба було готуватися до проєкту і що саме «побачила» у своєму вікні, я запитала у Христини Тхоровської.

Христина Тхоровська
Христина Тхоровська

— Займаюся на Погулянці у художній школі «Арт-дизайн» з шести років, — сказала Христина. — У моєму вікні — чоловік і жінка, і годинник з циферблатом. Ідея у тому, що час все змінює і багато проблем вирішує саме час. У сучасному світі багато людей не встигають зробити все, що хочуть, а деколи треба просто зупинитися і зрозуміти, що вже стільки часу минуло, і ти його часто просто марнуєш, тому й не встигаєш нічого. Хочу, щоб люди задумалися над цим.

— У якому класі навчаєшся?

— Я перейшла у 9-й клас польської школи імені Марії Конопницької.

— Знаю, що ти не лише малюєш, а й танцюєш і співаєш…

— Так, з двох років займаюся у музичній студії «Джерело», у якій співати мене навчив Назар Савко, а ще й танцями. І все на Погулянці. А ще ходила у музичну школу і вчилася грати на валторні. Окрім того, пишу вірші.

— Ким себе бачиш у майбутньому?

— Поїду вступати до Польщі на акторський факультет.

— Ти така творча дитина. В родині ще хтось є з такими здібностями?

— Моя мама і тітка і їхній тато — мій дідусь. Вони усі малюють. Моя двоюрідна сестра також пише вірші і малює.

Читайте також: «У Соборі досі не було жодних виставок!»

Схожі новини