Передплата 2024 ВЗ

І ягода, і натуральний антибіотик

У народній медицині існує чимало ре­цептів, основу яких становлять вишні та че­решні

Літо — казкова пора для любителів солодкого. Адже вони можуть задовольнити свої забаганки щодо улюблених ласощів без шкоди для фігури, замінивши тістечка і цукерки солодкою вишнею або черешнею.

Що ж в них корисного?

На відміну від кондитерських виробів, які забезпечать організм хіба що зайвою порцією калорій, ці ягоди корисні для здоров’я, адже в обох — велика кількість ві­тамінів і мікроелементів.

Вони дуже схожі за своїми поживними властивостями, оскільки є близькими ро­дичками. У їхній м’якоті є і вітаміни групи В, які необхідні для злагодженої роботи нервової системи, підтримують здоров’я шкіри, зміцнюють волосся і нігті; вітамін А, потрібний для гострого зору, міцних кісток і зубів; фолієва кислота і залізо, що нормалі­зують склад крові; вітамін С, який захищає організм від вірусів та інфекцій, зміцнює серце і судини та перешкоджає передчас­ному старінню.

Та головне багатство цих ягід — великий вміст кумаринів — речовин, необхідних для підтримки тонусу організму. За кількістю цих елементів, що бадьорять, вишня і че­решня поступаються лише червоній сморо­дині, малині та гранату. Саме тому і вишню, і черешню часто рекомендують ослабле­ним і тим, хто одужує після хвороби.

До того ж ягоди і листя вишні є свого роду натуральними антибіотиками, адже містять велику кількість фітонцидів — речо­вин, здатних запобігати розмноженню різ­них бактерій. Вишневе листя часто дода­ють у домашні соління й маринади (кілька вишневих листочків унеможливлять розви­ток гнильних процесів, і ваші заготовки не зіпсуються протягом всієї зими).

Якщо дбаєте про фігуру, перед тим як пообідати чи повечеряти, з’їжте кілька че­решень. Черешня дає відчуття ситості без зайвих калорій, крім того, у цій ягоді міс­тяться речовини, що поліпшують травлен­ня і обмінні процеси в організмі. Тим, хто страждає від гіпертонії, теж не варто ігно­рувати вишню і черешню. Адже завдяки легкому сечогінному ефекту ці ягоди зни­жують артеріальний тиск.

І до аптеки не ходи

У народній медицині існує чимало ре­цептів, основу яких становлять вишні та че­решні. Корисні властивості цих ягід роблять їх чудовим профілактичним засобом проти різних захворювань.

  • Щоб за артриту, подагри і ревматиз­му полегшити біль, рекомендується щодня з’їдати жменьку вишень або черешень. Або пити відвар з вишневих плодоніжок. Дове­діть до кипіння 1 л води і киньте в нього жме­ню добре промитої сировини. Потримайте каструльку на повільному вогні протягом 3−5 хвилин, дайте настоятися протягом пів години і пийте щодня по 0,5 л цього відвару.
  • Вишневий сік рекомендується тим, у кого є проблеми з печінкою і нирками. Пий­те по 1 склянці соку щодня — і самопочуття неодмінно покращиться.
  • Також корисно їсти вишню і черешню та пити сік цих ягід тим, хто страждає від закрепів. Однак за підвищеної кислотності шлунка від вишні краще відмовитися. А ось черешню можна їсти без побоювання і тим, хто страждає від гастритів і виразки шлун­ка. На відміну від вишні, ця ягода ніколи не викликає печії і не посилює кислотності шлункового соку.
  • За головних болів на лоб накладають м’якоть вишні та черешні. Ягоди розмина­ють на кашку, прикладають до чола і трима­ють протягом 10−15 хвилин.
  • Вилікувати застуду і позбутися болю в горлі допоможе такий рецепт: візьміть 1 кг вишні, залийте 1 л сухого червоного вина, прокип’ятіть протягом 5−10 хв і додайте цу­кор. Приймайте по 2−3 чарки протягом дня.
  • Тим, у кого жирне волосся, допоможе вишнева маска. Щоб її приготувати, розі­тріть вишню в емальованому посуді, а потім відіжміть з цієї кашки сік, додайте 2 столові ложки картопляного крохмалю, сік одного лимона і все ретельно перемішайте. Перед миттям голови розділіть волосся на пасма, нанесіть на шкіру голови отриману масу, потім пов’яжіть голову поліетиленовою плівкою, а зверху — махровим рушником. Через 40 хвилин вимийте голову шампу­нем, що відповідає типу вашого волосся, сполосніть його злегка підкисленою водою (1 ст. л. оцту або лимонної кислоти на літр).

Як зробити задоволення тривалим

Оскільки сезон вишні та черешні не до­вгий, а так хочеться якнайдовше ласувати смачними ягодами, зберігати плоди можна декількома способами. Одним з найпрості­ших є сушіння. Ягоди бланшують 2−8 хвилин у гарячій воді, після чого відразу ж охолоджують у холодній і розкладають в один шар на сито. Починають сушити в духовці за тем­ператури 60−650, а коли плоди підв’яляться, температуру підвищують до 80−850.

Ще один спосіб продовжити вишневий сезон — зберігати ягоди у банках. Добре вимиті і просушені скляні банки зсередини викладають чистими вишневими листками, потім в один ряд викладають ягоди, на­кривають їх шаром листя і так наповнюють банку, чергуючи шар за шаром. Банку за­кривають поліетиленовою кришкою і став­лять у прохолодне місце. Так вишня може зберігатися до самої зими.

Схожі новини