Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Через холод на початку червня білі гриби «засиділися»...

Але скоро, після настання припарків, вони вилізуть із «окопів»

Літо кочегарить «на повну», а неодмінні його атрибути — гриби — дещо засиділися. У Карпатах зі свічкою не знайдеш боровика, хоча торік у ці дні місцеві бойки виставляли на продаж біля автотрас цілі кошики «біляків».

Краєзнавець зі Сколе Олекса Тренич (це він організував конкурс на першого у цьо­му сезоні «правдивого гриба» у своєму ре­гіоні) пояснює таку затримку різким перепадом температур. На початку літа було вкрай холод­но, подекуди у горах випав сніг — тож гриби рос­ти не ризикували. За словами пана Олекси, за­раз якраз благодатна пора для них: після рясних дощів виглянуло сонце і пішли вологі прИпарки. Вони якраз і мають стимулювати появу білих грибів. Чекають їх із дня на день.

А от на берегах Золотої Липи боровики вже дали про себе знати. Минулої середи житель Бе­режан Петро Дмитрик знайшов чотирьох таких симпатяг неподалік своєї хати — у лісі, біля столу, за яким вечеряють туристи. Ще кілька грибів нади­бав в урочищі Червона дубина. То нічого, що їх тро­хи понадкушували слимаки! Того вечора дружина Наталя приготувала тушковану молоду картоплю із курятиною, кропом-петрушкою-зеленою цибулею. І додала до всього цього добра білих грибів. Сма­кота була, що не могли відірватися від тарілки!

Хочете і ви пережити такі позитивні емоції — ви­бирайтеся до лісу!