Цілий гектар пахучої лаванди!
Журналістка «ВЗ» побувала у квітковому парку, що за 25 кілометрів від Львова
Маю пієтет до лаванди. Полюбила цю квітку з тих часів, як побачила роботи відомої львівської художниці Олени Онуфрів. Олена не лише має картини з цією квіткою, а й створює колекції одягу із принтами своїх картин. В її колекції — «лавандові» сукні, у таку ж лаванду заквітчала горнятка, подушки, іграшки… Тож коли з’явилась новина про те, що біля Львова створили квітковий парк, у якому росте, зокрема, й лаванда, вирішила неодмінно туди поїхати. Це ж практично французький Прованс, який славиться своїми лавандовими полями…
Село Стрілки, поблизу Бібрки. Їхати зі Львова хвилин сорок. Дорога хороша, тож дістанетесь машиною туди без проблем. І ось перед вами — казкові поля! Вхід у парк — 50 грн (пільговий квиток — 30 грн). Якраз встигла на екскурсію — її проводив співзасновник компанії, яка займається вирощуванням та продажем рослин, Назар Зінько. Пан Назар розповів під час екскурсії про екзотичні рослини, звідки їх привезли, як працюють над унікальними формами рослин, і чому туристичний бізнес на рослинах… ніколи не окупиться.
«Дерево у формі тризуба теж можна сформувати»
Заходимо на виробництво. Перед нами — море унікальних рослин. Є багато хвойних, різних форм та кольорів. Пан Назар показує нам пухироплідник, який уже відцвів. Це кущі, штучно створені у вигляді дерева. «У природному стані це кущі. Але якщо раз на рік обрізати пагони, формується красиве деревце. Плоди на ньому залишаються до зими. Всередині них є повітря. Якщо на них натиснути, вони тріскають».
Для тих, хто обожнює рослини, це гарна нагода дізнатися про них більше. Далі рухаємось до японського дерена. Дізнаємося, що в Європі дерени надзвичайно цінуються. Це одна з елітних рослин. У них цікава структура куща. Плюс — довго цвітуть. Є сорти, які починають цвісти білими квіточками, перетворюються на рожеві. Коли рослина перецвітає, на ній з’являються червоні плоди. Їх можна їсти.
Гамамеліс (Hamamelis) — незвична рослина, яка цвіте узимку (на початку лютого). Рослина родом з Азії. До речі, в Європі є багато азійських рослин, яких у різні часи привозили селекціонери. А далі вони приживалися на новому місці. Цікаві у парку яблуні та груші. Деревцятам — 5−6 років. Їхні гілки штучно формують, а тому вони невеликі. «У кого немає великої ділянки, а дуже хочеться мати свою яблуню, це дуже зручно, — каже Назар Зінько. — Її можна посадити біля паркану, сонце чітко потрапляє на кожен ярус (всередині немає гілок). Відповідно, ці плоди набагато краще дозрівають та виростають більшими. А ось це грушка — у формі букви „у“. Дерево теж невеличке (один із відвідувачів запропонував сформувати дерево у вигляді тризуба, що, зі слів екскурсовода, в принципі можливо. — Авт.)».
Є на виробництві і популярна нині лохина. Кущам плюс-мінус п’ять років. За рахунок того, що тут є багато різних сортів лохини, вони перезапилюються, тому на гілках утворюються великі ягоди. «Цього року буде врожай, — веде далі екскурсовод. — Ми будемо продавати людям готові кущі, які вже будуть плодоносити».
Під час екскурсії дізнаємося про бересклет крилатий. Його стовбур своєю структурою нагадує корок. Більшість листяних рослин на осінь стають коричневими, а ця рослинка — бордовою. І ось уже перед нами — японські сакури, які ростуть «колонами». У житті таких не бачила! «Наші колеги з Чернівців, які мають тюльпанові поля, купили ці сакури. Наступного року вони біля тюльпанових полів будуть висаджувати ще й сакури», — каже пан Назар.
«Щоб винайти один сорт — потрібно 20−30 років спостерігати за рослиною. Це каторжна праця!»
А що вже говорити про змієвидні ялини. Такі можна побачити хіба що у Ботанічному саду Львівського університету. Або — славнозвісні тюльпанові дерева — пелюстки у них жовті, а всередині рожеві… Все навкруги пахне хвоєю та квітами!
«Є різні методи знаходження нових сортів рослин, — веде далі Назар Зінько. — Багато хвойних сортів знаходить сама природа. Тільки їх треба розшукати. Є таки фанатики, які їздять по всьому світу по лісах. Тижнями, місяцями живуть у наметах. Шукають різні мутації на пагонах, на листях, на хвої. Ці мутації відрізають і стараються їх розмножити за допомогою щеплення. Щоб винайти один сорт — потрібно 20−30 років спостерігати за рослиною. Це каторжна праця! Люди, які це роблять, можна сказати, святі. Бо не факт, що новий сорт вони взагалі знайдуть. У мене є знайомий поляк, який цільово займається винайденням нових сортів листяних барбарисів. Цьому чоловікові близько 75 років. Він за все життя винайшов лише три якісні сорти, які стали хітом у Європі. Хоча він все життя займається селекцією. Інші сорти не приживалися — на сонці горіли, вимерзали.
Мій колега, заступник директора Інституту садівництва у Києві, який займається селекцією смородини в Україні, знайшов лише два нові сорти смородини. Щоб знайти один сорт, на це знадобиться так само 20−30 років! Шукати мутації на рослинах у лісі трохи легше… Сучасна селекція — це генетика, де фахівці вивчають ДНК рослин. Це складний і дуже дорогий процес. Але є компанії, які вкладають десятки і сотні мільйонів євро у дослідження та розробку нових сортів рослин".
«Фішкою» казкових полів є лаванда і гортензії. Можна, звісно, сперечатись, яка з цих рослин крутіша. Як кажуть, на кожен товар є свій покупець. Назар Зінько, який, до речі, є доктором економічних наук, зізнався, що вважає саме гортензію найкрасивішою квіткою. Є один сорт гортензії, за його словами, яка починає цвісти білим кольором, далі квітка стає рожевою, потім червоною і бордовою! Чотири рази змінює колір. Побачити усю красу гортензій можна у липні та серпні (найпізніші сорти). На полі їх висадили таким чином, щоби вони відрізнялися за розміром, кольором, формою та цвітінням. Щоб довший час можна було приїжджати і насолоджуватися тим цвітінням.
Я все ж допитуюсь про мою улюблену лаванду. «Лаванду ми привезли з Нідерландів, — каже пан Назар. — Я багато подорожував. Вчився за кордоном. У Польщі викладав в університетах. Бачив, як у Нідерландах створюють парки з рослин. Тож у мене виникло бажання створити на Львівщині приватний парк. Спершу думав — з екзотичних дерев. Але для того, щоб відвідувачі отримували реальні враження, — вирішив висадити квіти! Усього у парку 40 сортів рослин. (Пан Назар є справжнім колекціонером рослин, у його колекції є п’ятдесятирічний японський тис. — Авт.). У певний момент я повністю змінив життя. Повернувся з Польщі до України. Коли почав активно працювати з рослинами, треба було обирати — або рослини, або університетське викладання. Рослини — перемогли» (усміхається. — Авт.).
Дізнаюся, що лаванду використовують як пряність, так само, як, наприклад, розмарин. Її додають у чай, морозиво та використовують у косметологічній галузі. «Казкові поля — це виключно соціальний проєкт. Я б дуже хотів, щоб наш регіон розвивався, і люди бачили цю красу, — додає наостанок Назар Зінько. — Але туристичний бік цієї справи, на відміну від виробництва, ніколи не окупиться».
«Це буде перший рік, коли лавандове поле зацвіте»
Допомагає розвивати бізнес дружина пана Назара, Юлія Волошинська. Юлія пішла зі мною на лавандові поля, які ось-ось розквітнуть повною мірою! Вони займають гектар площі. Загалом, площа парку та виробництво займають сорок гектарів! Тут продумана система поливу рослин. Але мені пощастило бачити лише декілька кущиків, які розпустилися. Запізнюється лаванда з цвітінням саме через затяжну зиму…
«Це буде перший рік, коли поле зацвіте. У попередні роки ми лаванду зрізали, щоби рослини краще розпускалися. Як воно квітне — ми теж цього року вперше побачимо. В якій кількості воно квітне? Цього року будемо збирати урожай. Плануємо робити букети, декор. Люди люблять у шафу покласти для запаху, — каже Юля. — Коли ми почали цікавитися цією рослиною, то дізналися, що в Україні є компанії, які її вирощують як сировину. А є такі, які вирощують як приправу (для цього є певні сорти). Є перспектива збуту».
«Чи вибагливою є лаванда?» — запитую. «Знаєте, який у мене найбільший страх? Що наступної зими це поле може не перезимувати. Ми не застраховані від погодних умов. Розквітне поле, ми його пофотографуємо. Може бути таке, що це буде єдиний раз, що ми його побачимо. Я знаю, що в інших парках цього року не вижила лаванда. Це дуже ризикована справа. Бувають аномальні погодні умови. Цього року аномальний сніг. Ми дуже переживали, що сніг її притисне. Але, слава Богу, вона розпустилася, вижила. Ті, які більше постраждали, виросли у менші кущики. Але вони доростають, відновлюються. В цілому лаванда цього року перезимувала добре. Якщо будуть якісь аномальні морози, що також не виключено, не знаємо, як вона поведеться. Є люди, які садять лаванду між хатами, — там дещо інший мікроклімат. Тут відкрите поле, вітри. Є свої зимові ризики».
«Чи багато людей доглядає за цими квітами?» — цікавлюся. «На цих полях працює близько тридцяти людей. Ми пів року готувалися до відкриття. Облаштували інфраструктуру — магазин, туалети. Є дитячий майданчик. На це пішло багато фінансів. До речі, гортензію в Україні вирощують лише промислово. Наше поле гортензій — єдине публічне. Сподіваємось на порядність та бережливе ставлення відвідувачів до рослин. (Є такі відвідувачі, які захочуть саджанець прихопити зі собою. То і лаванду, і гортензію можна купити у горщиках. (Лаванда — 150 грн, я собі горщик купила. — Авт.). Бо якщо усі зірвуть по квіточці, не буде на що дивитися…».