Передплата 2024 ВЗ

У прифронтовій зоні розцвітає лаванда

Гроші з відвідин квіткової локації господарі віддають на ЗСУ

На лавандовому полі Олена Дудінська отримує справжнє задоволення. Фото Олени Дудінської.
На лавандовому полі Олена Дудінська отримує справжнє задоволення. Фото Олени Дудінської.

Щоб помилуватися бузково-фіолетовими «морями», тепер не треба їхати до Франції. В Україні є чимало місць, де росте лаванда.

Одне з таких — в Охтирській громаді. Полем займаються Олена Дудінська, яка пра­цює фармацевтом у сели­щі Кириківка, та її чоловік Олександр — водій швидкої допомоги.

«Бажання створити ту­ристичну локацію та ви­готовляти екологічну про­дукцію виникло в сім'ї після початку пандемії COVID-19. Локдауни значно підвищили інтерес людей до заміського життя й природи, де почува­єшся безпечніше», — кажуть вони.

2021 року родина закупи­ла саджанці квітів і засадила 8 соток свого городу, на яко­му раніше росла картопля. Вже через рік рослини зацві­ли. Однак тоді розпочалася війна. Про туристів не могло бути й мови, тож приймали лише знайомих із селища.

«Та це не завадило взя­тися за переробку. Ми за­мовили дистилятор — при­стрій, в якому отримують ефірну олію. Процес до­волі простий: зрізані кві­ти слід засипати у контей­нер, куди подається пара. Вона конденсується в рі­дину, зверху якої залиша­ється трохи олії. Із 20 кг квітів її виходить близько 150 мл, а все інше — гідро­лат. Водночас ми почали ви­готовляти наповнені квіта-ми мішечки, мило з дода­ванням ефірної олії та буке­ти, котрі зручно замовити на нашій сторінці у Facebook», — говорять Дудінські.

У 2023 році ентузіасти вирішили запрошувати від­відувачів. Кущі лаванди вже стали великими.

«Ми обрали назву, що асоціюється зі свободою, враховуючи, що пережили окупацію. Тому сформува­ли місію: Слобідське поле — простір вільних людей. Вхід зробили вільним за умови донату на ЗСУ будь-якої суми. Гості приїжджали із Тростянця, Охтирки, Вели­кої Писарівки. Всього зібра­ли 5 тисяч гривень, які пе­редали нашим захисникам. Також подарували сільській школі саджанці для клумби. Весь рік ми доставляли про­дукцію споживачам поштою.

2024-ий виявився ще драматичнішим — через ін­тенсивні обстріли й евакуа­цію Великої Писарівки, яка за 30 км від нас. До остан­нього сумнівалися щодо прийому туристів, але не могли зупинитися", — продо­вжують Олена й Олександр.

Цього сезону вони від­крили свою лавандову лока­цію з тими ж умовами — вхід за донат на ЗСУ. Господарі докупили гойдалку та інші реквізити, що значно збіль­шило наплив відвідувачів. Тут уже встигли побува­ти люди з Лебедина, Сум, Охтирки, Тростянця.

«Надалі плануємо роз­ширити площу і продаж продукції. Надіємося, що після перемоги у війні сюди прокладуть хороші дороги, завдяки чому полегшиться доїзд», — підсумовують герої нашої розповіді.

Тетяна ЯРМОЛЕНКО.