Передплата 2024 «Добрий господар»

Кабачок — комора вітамінів

Кабачки в медицині славляться як чудова дієтична страва

Літо — гаряча пора, на нашому столі з’являється безліч корисних та смачних овочів. Одними з таких смаколиків є кабачок. Та багато хто їх не помічає, адже кабачки не мають яскравого забарвлення, спокусливого запаху. А даремно. Кабачки в медицині славляться як чудова дієтична страва, які не лише допомагає організму скинути зайву вагу, а й допомагає у лікуванні багатьох захворювань.

Хімічний склад

Як не дивно, але в цьому досить міцному і пружному овочі майже дев’яносто п’ять від­сотків води, десять відсотків білків і решта — вуглеводи.

Кабачок — один з найпоширеніших дієтич­них продуктів, адже у нього рекордно низька калорійність.

Як і для багатьох овочів, користь кабачка в наявності у ньому низки корисних речовин, необхідних для правильного харчування лю­дини. Серед них — солі фосфору і магнію, ка­лію і натрію, кальцію і заліза. Крім того, в ка­бачках міститься багато потрібних організму мікроелементів, як-от титан, літій, молібден, цинк та інші.

Цікаво, що калію в кабачках у сотні разів більше, ніж, наприклад, натрію. Це допо­магає нормалізувати в організмі водний баланс, тому користь кабачка — у здатності активно позбавляти організм від зайвої рі­дини.

Багато у кабачках і життєво важливих віта­мінів. Це провітамін, А (каротин), нікотинова кислота, вітаміни В1 і В2, РР і, у чималій кіль­кості, вітамін С.

Корисні властивості кабачків

Кабачки корисні для профілактики і ліку­вання таких захворювань серцево-судин­ної системи, як атеросклероз, гіпертонія і недокрів’я. Вони мають сильну сечогінну дію і сприяють виведенню з організму токсичних речовин, включаючи радіонукліди і холесте­рин.

Кабачки сприяють поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту, корисні при за­крепах і ожирінні. Вони частий гість у раціо­ні харчування хворих, що одужують, корисні при захворюваннях шлунка і дванадцятипа­лої кишки.

Деякі компоненти кабачків чудово справ­ляються з відновленням глікогену в печінці, плюс стимулюють виділення жовчі, тому ка­бачки корисні при холециститі, гепатиті та інших хворобах печінки.

Багатий вітамінний і мінеральний склад, а також легка засвоюваність і низька кало­рійність роблять кабачки одним з найпопу­лярніших овочів для тих, хто прагне схудну­ти.

Крім того, до складу кабачків входять ре­човини, що є сильними природними анти­оксидантами, завдяки чому регулярне вжи­вання кабачків знижує ризик появи і розвитку онкозахворювань, захищає шкіру і волосся від передчасного старіння і продовжує мо­лодість.

Кабачки володіють і чудовим зволожу­вальним ефектом, тому їх, як і огірки, най­частіше застосовують як головний інгредієнт у різних зволожувальних масках для обличчя. Кабачкова м’якоть омолоджує, покращує ко­лір і мікроциркуляцію крові та захищає її від ультрафіолетового випромінювання.

З кабачків готують соки, а з його квіток — відвари. Їх застосовують з метою профі­лактики хвороб травних органів. Крім того, їх вживання покращує стан судин, перешко­джає виникненню атеросклерозу і заспоко­ює нервову систему. Особливо корисні для людей похилого віку.

Позитивний ефект спостерігається як від м’якоті, так і від насіння. Насіння не смажать, а підсушують у духовці і вживають по 15−25 штук на день.

Завдяки тому, що кабачки є коморою ві­тамінів і мікроелементів, легко засвоюються і не загрожують зайвою вагою, дієтологи ре­комендують ці скромні на вигляд плоди вагіт­ним і тим, хто годує грудьми.

Маски для обличчя

Кабачку приписують вражаючі результа­ти у відновленні сухої шкіри. Для цього з м’якоті кабачка роблять маску: нарізають си­рий кабачок тонкими скибочками і кладуть їх на обличчя і ділянку декольте. Прикривають серветкою. Через 20 хвилин рекомендується зняти кабачки і сполоснути шкіру мінераль­ною водою.

Жирна шкіра: 3 ст. л. тертого кабачка змішати з 1 ст. ложкою мелених вівсяних пластівців. Нанести на обличчя і шию на 20 хвилин.

Візьміть половину кабачка і пропустіть че­рез м’ясорубку. 1 столову ложку отриманої маси розмішайте з такою ж кількістю настою звіробою, з 1 чайною ложкою соку алое і з двома столовими ложками кефіру. Накладіть суміш на обличчя на 15 хвилин, потім змийте прохолодною водою.

Млява, тьмяна шкіра: сік кабачка на­впіл з міцною кавою. Тампоном, змоченим в отриманій суміші, змащуйте обличчя 2−3 рази на день.

Від зморщок: 3 ст. ложки кабачкової м’якоті змішати з 1 ст. ложкою меду. Нанести на обличчя на 20 хв.

Натріть кабачок на дрібній тертці, візьміть 1 столову ложку отриманої маси, додайте 1 чайну ложку меду і стільки ж сметани. Роз­мішайте все і накладіть на обличчя на 10−15 хвилин, потім змийте водою кімнатної тем­ператури.

При вугрових висипах: 1 столова лож­ка натертої м’якоті кабачка, кілька крапель олії березових бруньок, 1 чайна ложка тертої моркви, все змішати. Маску нанести на об­личчя на 15 хвилин, змити теплою водою.

Зволожувальна маска для рук. Приго­туйте кашку з натертого на тертці молодого (не перестиглого) кабачка з тонкою шкіркою. Змішайте 2 столові ложки кашки з 1 столо­вою ложкою подрібнених вівсяних пластівців. Розітріть суміш і додайте 1 столову ложку свіжого молока і 2 столові ложки сметани. Ретельно перемішайте до отримання одно­рідної маси і нанесіть на шкіру рук. Тримайте 20 хвилин, змийте прохолодною водою.

Обережно!

Кабачки протипоказані при захворюван­нях нирок, пов’язаних з порушеним виве­денням з організму калію, а також хворим на виразку шлунка чи гастрит з підвищеною кислотністю.

Галина Вербицька для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини