Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ВООЗ визнала хворобою синдром емоційного вигоряння

Документ набуде чинності з 1 січня 2022 року

Як часто ви відчуваєте втому і безсилля? Чи помічаєте, що іноді не можете згадати потрібну інформацію або швидко забуваєте почуте? Немає сил на улюблену роботу чи хобі? Все частіше прокидаєтеся з відчуттям втоми, головним болем і небажанням займатися чим-небудь, часто є почуття невпевненості, безсилля, зниження уваги, зниження самоконтролю, нервозність, порушення в моториці… Ці симптоми можуть супроводжувати розвиток специфічного порушення — емоційного вигоряння, або перевтоми.

Практично постійне перебування у стані стресу, складна робота, яка вимагає повної віддачі сил, домашні клопоти, відсутність належного відпочин­ку та інші життєві складники призводять до того, що організм людини слабшає і настає перевтома, яка може призвести до низки небезпечних захворювань.

«Надмірне робоче навантаження, часто 24/7, стреси погіршують ситуацію, — роз­повідає психоневролог Ігор Васильке­вич. — Спочатку людина відмовляється від відвідування тренажерного залу і дотри­мання режиму дня, перестає планувати харчування, купувати „здорові“ продукти. Потім починає заїдати стрес солодощами чи запивати його алкоголем, однак навіть це не приносить відчуття розслаблення. Емоційно виснажена людина не в змозі співчувати комусь, постійно незадоволена своїми життєвими обставинами, фінансо­вим становищем, перебільшує свої помил­ки та невдачі. З’являються дратівливість, безсоння, загострюються хронічні захво­рювання, порушується обмін речовин, погіршується робота серцево-судинної системи, виникають проблеми з тиском, гормональні порушення, цукровий діабет та інші важкі захворювання».

Безумовно, кожна людина втомлюєть­ся, але щоб не було перевтоми, необхідно правильно організувати свій робочий день, — рекомендують медики. Можна заздале­гідь скласти список справ, які необхідно зробити за сьогодні, головне — розрахува­ти свої сили і не намагатися зробити біль­ше, ніж це можливо. Стежити за харчуван­ням. Збалансоване харчування — запорука здорового організму та сильного імунітету.

«Солодощі — швидкі вуглеводи. Після радості, яку вони нам дарують, рівень цу­кру у крові спочатку різко підвищується, через що відчувається приплив бадьорос­ті, а потім так само різко падає, і навалю­ється втома, — пояснює ендокринолог Тетяна Мала. — Бажано насичувати свій організм складними вуглеводами, яких чимало, наприклад, у необроблених кру­пах. Вони будуть повільно засвоюватися і тривало дарувати почуття бадьорості».

— Перевтомі сприяють недавно перене­сені інфекційні захворювання (в тому числі і Covid-19), щоденний стрес, недостат­ність і погана якість сну, неправильне хар­чування, відсутність фізичної активності за щоденної розумової завантаженості та «багатозадачності», — говорить кардіолог Олександра Ісаєва. — Якщо ж розслаблен­ня довго немає, постійний високий рівень гормонів стресу може спричинити гіпер­тонію, безсоння, порушення роботи серця і шлунка, швидке старіння шкіри. Кілька місяців життя в такому ритмі виснажать ресурси організму. Людина буде млявою, розбитою і байдужою до всього. Ситуація ускладнюється ще й тим, що до кардіоло­га емоційно виснажені люди потрапляють зазвичай уже з наслідками захворювання: високим холестерином, високим артері­альним тиском, що призводить до пору­шення роботи серцево-судинної системи. Тоді дотриманням простих рекомендацій щодо здорового способу життя не обі­йтися — часто необхідне медикаментозне лікування. Тож запам’ятайте: з першими тривожними симптомами не відкладайте візит до кардіолога. Адже погодьтеся, що краще вчасно відкоригувати свій стан про­стою зміною поведінки, режиму сну й від­починку, змінами у харчових звичках, аніж приймати ліки, іноді пожиттєво, й перебу­вати постійно під лікарським наглядом.

Щоб не було перевтоми, необхідно робити перерви на відпочинок, фізичні навантаження. На вихідних або в неробочі дні повністю постарайтеся абстрагувати­ся від роботи, бізнесу чи навчання. Більше ходіть пішки, вибирайтеся в парк на про­гулянку, знайдіть час для заняття будь-яким видом спорту. Знайдіть можливість бодай на короткий час виїхати за місто, змінити обстановку — це покращить ваш настрій і самопочуття.

А тим часом…

Недавнє дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я виявило тривожну тенденцію: перевтома на роботі набуває ознак епідемії і щорічно стає фатальною для сотень тисяч людей.

Майже 750 000 осіб, які померли від ішемічної хвороби серця (ІХС) та ін­сультів, — це люди, які протягом робочого тижня працювали на 10−15 годин більше замість звичних 35−40 годин. Відтак ризик цих небезпечних захво­рювань зріс відповідно на 17 та 35%.

У Нідерландах міністр економіки та кліматичної політики Бас ван’т Вут взяв відпустку мінімум на три місяці «через емоційне вигоряння».

Схожі новини