Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українська черешня матиме свій музей

У своїй «столиці» – Мелітополі

Цього року черешневий сезон стартував з невеликим запізненням. Перші ягоди в Україні почали продавати за рекордними цінами. Скажімо, на початку червня в Одесі кілограм черешні коштував аж… 500 гривень. Тож за те, щоб скуштувати лише одну ягідку на смак, треба було викласти з гаманця 7 гривень…

Добре полюбилася покуп­цям іспанська та турець­ка черешня, а також за­карпатська. Але мало хто знає, що головна гордість України — черешня мелітопольська. Нині це офіційний бренд України, як борщ і бринза.

Мелітопольська черешня – офіційний бренд України. Фото www.epravda.com.ua
Мелітопольська черешня – офіційний бренд України. Фото www.epravda.com.ua

Україна вирощує сотні тисяч тонн черешні різних сортів. З них 70−80 тисяч тонн — родом із Мелітополя. Однойменна ягода культивується у межах міста, по­близу нього, у навколишніх на­селених пунктах і на обох бере­гах річки Молочної. Тут виведено багато відомих сортів черешні: «Валерій Чкалов», «Мелітополь­ська чорна», «Рубінова», «Таліс­ман», «Францис», «Дачниця». Відомо, що ягоди з цього регіо­ну у ХIХ столітті подавали на сні­данок у найбагатших паризьких сім’ях. Унікальність мелітополь­ської черешні — в її кислуватому присмаку. Вона не така солодка, як іспанська чи турецька. Місце­ві вірять, що 5 кілограмів меліто­польської черешні, з’їдених за сезон, повністю звільняють від токсинів. Тож наминають за оби­дві щоки, незважаючи на дорож­нечу.

Черешня в Мелітополі — це культ. У місті щорічно відбува­ється фестиваль «Черешнево», де можна спробувати черешне­ву наливку, смажені гриби з че­решневим соусом, ковбасу з черешні, помилуватися карти­нами художників, викладеними з червоних, жовтих та рубіно­вих ягід.

А тепер тут буде ще й му­зей. Адже місцева влада пла­нує втілити грандіозний про­єкт, завдяки якому, вірять, сюди попливе ріка туристів. Консуль­тантка проєкту Анна Романо­ва сережки з черешнями но­сить як талісман. За її словами, «музей черешні стане турис­тично-інформаційним центром, де кожен зможе купити різ­ні черешневі продукти, а також екскурсії».

А тим часом…

Встановлено новий череш­невий рекорд. У Японії кошик з 500 грамами черешні ново­го врожаю було продано на перших цього року торгах за мільйон єн (близько 9,8 тися­чі доларів). Вартість цих плодів пояснюється технологією виро­щування, адже дерева ростуть у спеціальних діжках. Із червня по жовтень їх зберігають у холо­дильнику, після чого переносять у теплицю, де вдень підтриму­ється температура 25 градусів, вночі — близько 13 градусів.

Схожі новини