Передплата 2024 «Добра кухня»

Сім найважливіших речовин у харчуванні студента

Навчання у школі, коледжі чи університеті може бути дуже виснажливим. Бажання встигнути вивчити все необхідне може ставати причиною пропуску прийому їжі, що досить швидко перетворюється на шкідливу харчову звичку.

Дехто не вважає це проблемою, адже побутує думка, що на повний шлунок складніше зосередитися і виникає бажання поспати, а не працювати. Або ж можна часто почути твердження, що для молодого організму це не настільки важливо, адже він має купу сил і енергії, щоби справлятися з пробілами у харчуванні без шкоди для здоров’я. Проте такі позиції геть неправильні, і, навпаки, сприяють виникненню проблем зі здоров’ям ще у молодому віці.

Звісно, юний організм краще переносить вплив несприятливих факторів і прогрішення в дієті, як-от пропуски основних прийомів їжі, ніж у осіб старшого віку, однак лише до певної міри.

Потрібно розуміти, що наші харчові звички мають вплив на подальше функціонування нашого організму ще з молодих років. Наприклад багато студентів потрапляють у пастку фаст-фуду, яку можна порівняти з розвитком ігрової залежності або такої шкідливої звички, як куріння — все починається з одної безневинної сигаретки, безкоштовних ігор казино або ж пропущеного сніданку.

Насправді вживання поживної їжі стимулює роботу мозку та збільшує вашу продуктивність. Саме тому ми підготували для вас список найважливіших нутрієнтів для повноцінного росту й розвитку молодого організму особливо в умовах посиленого навчання.

1. Білки

Білки є важливим будівничим елементом для створення й відновлення тканин, зокрема клітин кісток, хрящів, шкіри та крові.

Ми пропонуємо два бюджетні варіанти джерел поживного білка: це риба (яка містить корисні жирні кислоти й менше жиру, ніж м'ясо) та бобові.

2. Вуглеводи

Вуглеводи є важливим джерелом енергії для функціонування організму, а також незамінні для повноцінної роботи мозку.

Тож багата вуглеводами їжа є дуже важлива для студентів, яким потрібно багато вчитися й опановувати нові навички. Вуглеводи також покращують психічне здоров’я. Як наслідок, їх дефіцит може нанести непоправної шкоди, зокрема молодому організму.

Серед дешевших і доступних вуглеводів є злаки, хліб, фрукти.

3. Залізо

Червовим незамінним елементом для функціонування організму є залізо. Адже саме воно підтримує роботу м’язів, кісток та системи крові. У разі зниження рівні заліза в сироватці крові ви почуватиметеся втомленими, без сил, не в змозі виконувати фізичну роботу.

А все тому, що залізо також бере участь в утворенні гемоглобіну, який має функцію транспортування кисню в крові і його дефіцит спричиняє розвиток залізодефіцитної анемії.

До продуктів, багатих залізом, відносяться бобові, шпинат, броколі, чорний шоколад і т.д.

4. Кальцій

Кальцій є незамінним для росту і розвитку кісток у молодому організмі, а також для підтримки правильної роботи нервової системи й інших частин тіла.

дже кальцій також бере участь у процесі згортання крові, скороченні м’язових волокон і правильній роботі серцевого м’яза. Високий вміст кальцію ви знайдете, серед іншого, у молоці, йогурті й сирі.

5. Корисні жири

Їжа з високим вмістом корисних жирів є також дуже важливою, адже саме вони, зокрема ненасичені жирні кислоти, допомагають знизити рівень розвитку захворювань серцево-судинної системи й контролювати рівні холестерину. До корисних жирів відносяться моно- і поліненасичені жири (також відомі, як «незамінні жири», тому що організм не може їх виробляти і отримує їх із продуктів харчування.

Від них залежний наш мозок, адже він на 60% складається з жирів і тому нічого дивного немає в тому, що в разі їх дефіциту виникає порушення концентрації уваги, важко щось запам’ятати. До продуктів із високим вмістом корисних жирних кислот відносяться горіхи, авокадо, морська риба (зокрема бюджетний оселедець), льон, чіа, рослинні олії (як-от оливкова), соєві боби й тофу.

6. Фолієва кислота

Фолієва кислота відноситься до вітамінів групи В і бере участь у створенні формених елементів крові, а саме червоних та білих кров’яних тілець, позитивно впливає на функції кишечника й печінки, підтримує роботу імунної системи та бере участь в окисно-відновних процесах в організмі.

Тож прийом достатньої кількості яєць, броколі, цитрусових або зелених овочів сприятиме росту клітин і матиме позитивний вплив на роботу організму цілком.

7. Клітковина

Наш список найважливіших поживних речовин закриває клітковина. Її можна знайти у продуктах із високим вмістом вуглеводів та білків. Клітковина бере участь у регуляції рівнів глюкози в організмі й може впливати на відчуття голоду. Останні дослідження в області харчування показали, що користь клітковини для організму людини не тільки в нормалізації роботи кишечника за допомогою прискорення виведення відходів, а й в очищенні організму від токсинів і шлаків.

Також клітковина є важлива для профілактики закрепів і контролю ваги. Доступними джерелами клітковини є вівсянка, бобові й навіть попкорн.

Підсумок

Важливість цих поживних речовин складно переоцінити, особливо для молодого організму. Ви можете почати покращувати свої харчові звички з маленьких кроків, наприклад почати регулярно вживати вищенаведені продукти харчування.

І хоча нездорова їжа може видатися доступнішою, адже шоколадний батончик ви купите в кожному магазині за лічені хвилини, а на приготування їжі знадобиться певний час, не забувайте, що обираючи здорове харчування ви робите неоціненний вклад у своє майбутнє здоров’я, а шкідливі харчові звички зроблять вам лише «ведмежу послугу» за декілька десятків років.

Схожі новини