Редиска – рослина-антибіотик
Розріджує кров, корисна для печінки і серця
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/434291/reduska.jpg)
Редиску нині вирощують майже на всіх дачних ділянках і городах. Хто б міг подумати, що цей коренеплід («корінь», саме так з латини перекладають слово редис) належить до родини капустяних. Після цьогорічної затяжної зими яскраві рожеві і червоні коренеплоди округлої або витягнутої форми — обов’язкова частина вітамінних весняних салатів.
Є історичні свідчення того, що редиску вирощували в Китаї близько 3000 років тому. Тож Середню Азію вважають її батьківщиною. Пізніше завдяки римлянам вона потрапила в Європу. Ще редиску називають французькою редькою, бо вже з ХІV століття цей овоч був дуже популярний у Франції. Відтоді редиска — частина французької кухні. В Україні цей овоч стає популярним лише на початку ХХ століття.
Мало хто знає, що редиска — не просто смачна рослина для салатів. Адже вона досить багата на фолієву кислоту і калій. До того ж у ній також є корисні для організму мікроелементи, які легко засвоюються: кальцій, магній, залізо. Також є цинк і фосфор, вітаміни В2 і В6. Недарма редис має після зими таку потужну тонізуючу дію!
Крім того, редис називають рослиною-антибіотиком, грозою мікробів і вбивцею вірусів. Лише 300 г цього чудового овочу забезпечують організм денною нормою вітаміну С, що не менш важливо для здоров’я під час епідемії і вірусних інфекцій.
Редис підвищує імунітет, корисний за синуситів і бронхітів. Має бактерицидні і муколітичні (пом'якшують слизову) властивості, сприяє виведенню слизу.
Редиска містить грубі волокна — клітковину, яка дає відчуття ситості, покращує стілець і лікує закрепи. Клітковина, яка є в редисці, виводить холестерин.
Усі різновиди редису містять сірчисту есенцію, що надає їм гострого пікантного смаку. Вона покращує травлення і має жовчогінну властивість. Загалом, редис дуже корисний для жовчного міхура і печінки. Його навіть так і називають: їжа для печінки.
Редис також перешкоджає клітинним мутаціям, які призводять до раку. Це потужний антираковий засіб, який знижує захворюваність на рак молочних залоз і кишківника.
Овоч знижує вміст цукру у крові, тому корисний для хворих на цукровий діабет.
Цей коренеплід також є чудовим антидепресантом.
Ще в ньому є речовини, які розріджують кров. Тому на нього варто звернути увагу тим, хто перехворів на ковід і кому потрібна низькохолестеринова дієта, або є загроза утворення тромбів. Доведено, що вживання редиски є надійною профілактикою багатьох недуг серцево-судинної системи.
Експерти радять вживати не лише коренеплід, а й гичку редиски, вона теж має корисні властивості. З листя можна готувати супи, гарніри і салати, а також — додавати у м’ясо під час тушкування.
Салат з редискою, огірками і сиром
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/04/redis_salat.jpg)
10−12 редисок, 4−5 невеликих огірків, 2−3 стебла зеленої цибулі, 10−12 перепелиних яєць, кріп, сіль, чорний перець, 3−4 ст. ложки кисломолочного сиру 9−18%, 2 ст. ложки йогурта або сметани, 1 зубчик часнику — за бажання.
Огірки грубо нарізати і засипати 1 ч. ложкою солі з гіркою. За бажання — натерти до огірків зубчик часнику. Залишити просолюватися на 1 год. Редис нарізати на 4 частини. Зелену цибулю і кріп посікти. Варені яйця очистити і розрізати навпіл.
Огірки перекласти в миску. Додати редис, кріп. Заправити сметаною і сиром, поперчити і добре перемішати.
Скуштувати салат — за потреби ще трохи посолити. Покласти яйця і перемішати ще раз.
Суп-пюре з гички редиски
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/04/redis_sup.jpg)
250 г гички редиски, 700 мл овочевого бульйону, 100 г картоплі, 1 цибулина, 40 г вершкового масла, 40 г свіжого орегано (материнки), сіль — до смаку, 80 г плавленого сиру.
Сир можна замінити жирними вершками, але тоді варто зменшити кількість бульйону (води).
На вершковому маслі підсмажити подрібнену цибулю, нарізану картоплю і подрібнені листочки орегано до апетитного аромату. Додати посічену гичку редису.
Вилити бульйон (з відвару цибулі, моркви і селери) або воду і варити до напівготовності картоплі, близько 10 хв. Додати в киплячий суп шматочки плавленого сиру. Варити з напівзакритою кришкою до моменту, поки не розплавиться сир. Посолити до смаку (обов'язково скуштувати). Подрібнити занурювальним блендером або у чаші комбайна.
Залишити суп настоюватися на 7−10 хв і подавати зі смаженим беконом, хрусткими сухариками, натертим пармезаном, яйцем або просто зеленню.
Редис у кисло-солодкому маринаді
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/04/redis_marunad.jpg)
2/3 склянки оцту з червоного вина, 100 г цукру, 2 ч. ложки солі, 15 редисок.
Редис нарізати тонкими кружальцями. З’єднати оцет з цукром і сіллю, розмішати, залишити на кілька хвилин, час від часу помішуючи, щоб цукор і сіль розчинилися, потім покласти кружальця редису у маринад і залишити на 30 хв.