Передплата 2024 ВЗ

Ноги – вгору!

Варикозне розширення вен: як полегшити свій стан без ліків і допомоги судинного хірурга?

Із проблемою варикозного розширення вен на різних етапах життя зіштовхується близько 20% дорослого населення. Звісно, у домашніх умовах її не вирішити, проте можна якщо не усунути, то значно полегшити дискомфорт та біль, якими супроводжується це захворювання.

Що таке варикозне розширення вен?

Як пише MedicalNewsToday, варикоз­не розширення вен виникає, коли осла­блюються дрібні клапани у венах. Ці кла­пани не допускають зворотного відтоку крові, і коли вони ушкоджуються, кров може накопичуватися у венах. Це при­зводить до набряку стінок судин і роз­ширення їх просвіту, через що їх стає видно візуально. Варикозно розшире­ні вени мають темно-синє або фіолето­ве забарвлення і можуть випинатися під шкірою.

Але проблема у тому, що це — не про­сто косметичний дефект. Захворюван­ня супроводжується болем і дискомфор­том, а з часом, якщо нічого не робити, може призвести до серйозних усклад­нень.

Іншими симптомами варикозу є:

  • відчуття печіння або пульсації у но­гах;
  • некомфортні відчуття у нижніх кін­цівках, зокрема відчуття важкості чи болю;
  • судоми м’язів ніг (як правило, більш інтенсивні вночі);
  • набряки литок, щиколоток і стоп;
  • сухість або свербіж шкіри (у хворо­го є відчуття, що над варикозними вена­ми шкіра тоншає).

Як собі допомогти? Пропонуємо ва­шій увазі 10 перевірених способів.

1. Будьте фізично активні

Регулярні фізичні вправи сприяють кращому кровообігу у ногах, проштовху­ючи кров, яка накопичилася у венах. А ще — сприяють зниженню кров’яного тис­ку, який є ще одним фактором, що може провокувати виникнення варикозного розширення вен.

Вправи низької інтенсивності допо­магають м’язам литок працювати без надмірних навантажень. До ефективних вправ низької інтенсивності належать:

  • плавання;
  • ходьба;
  • їзда на велосипеді;
  • йога.

2. Носіть компресійні панчохи

Сьогодні їх можна придбати практич­но у будь-якій аптеці або ж в інтернет-ма­газині. Вони полегшують стан хворого з варикозним розширенням вен, здійсню­ючи тиск на м’язи ніг і допомагаючи тим самим венам проштовхувати кров до серця.

Дослідження показують, що пацієнти з варикозним розширенням вен, які но­сили компресійні гольфи висотою до ко­лін з тиском від 18 до 21 мм рт.ст. про­тягом тижня, повідомляли про істотне зменшення больових відчуттів.

3. Застосовуйте фітотерапію

Екстракт кінського каштана (Aesculus hippocastanum L.) є чудовим засобом, який допоможе зменшити біль, важкість і свербіж нижніх кінцівок у людей з хро­нічною венозною недостатністю, яка є основною причиною варикозного роз­ширення вен.

Ефективно полегшує симптоми ва­рикозу екстракт морської сосни (Pinus maritima) та екстракт іглиці колючої (Ruscus aculeatus). Вони можуть допо­могти зменшити набряки ніг, що часто супроводжують варикозне розширення вен.

Увага! При місцевому застосуванні рослинних екстрактів та ефірних олій їх необхідно розводити в оліях-носіях або використовувати у дифузорі для арома­терапії.

4. Змініть свої харчові звички

Збагачена натрієм їжа змушує орга­нізм утримувати воду. Тому, зменшивши споживання солі, можна мінімізувати за­тримку води. Ту ж функцію (зменшення набряків) виконує й їжа з високим вміс­том калію:

  • мигдаль і фісташки;
  • сочевиця і біла квасоля;
  • картопля;
  • зелені листові овочі;
  • деякі види риби, такі як лосось і ту­нець.

Клітковина покращує роботу кишеч­нику і запобігає виникненню закрепів. Це важливо, оскільки напруження ніг під час утрудненого випорожнення може погір­шувати стан ушкоджених клапанів.

Продукти з високим вмістом кліт­ковини:

  • горіхи, насіння і бобові;
  • овес і насіння льону;
  • продукти з цільного зерна.

Люди з надмірною вагою частіше зі­штовхуються із варикозним розширен­ням вен, тому, позбувшись зайвих кі­лограмів, тим самим зменшите тиск на вени, набряки і відчуття дискомфорту у ногах.

5. Споживайте більшу кількість флавоноїдів

Збагачуючи раціон продуктами, які містять флавоноїди, зменшите прояви варикозного розширення вен. Ці речови­ни покращують кровообіг, завдяки чому кров із меншою ймовірністю затримува­тиметься у венах. Вони також допомага­ють знизити артеріальний тиск і розсла­бити судини, що позитивно впливає на перебіг захворювання.

До продуктів, що містять флавоно­їди, належать:

  • овочі, включаючи цибулю, болгар­ський перець, шпинат і броколі;
  • фрукти, зокрема цитрусові, вино­град, вишня, яблука і чорниці;
  • какао;
  • часник.

6. Застосовуйте екстракт з вино­градних кісточок

За даними Національного інституту охорони здоров’я США, прийом екстра­кту виноградних кісточок (Vitis vinifera) внутрішньо може допомогти зменшити набряки гомілок та інші симптоми хро­нічної венозної недостатності. Дані про ефективність цього засобу є доволі об­меженими, але дослідження ще трива­ють.

Увага! Якщо лікар призначив вам ліки, які розріджують кров, уникайте при­йому екстракту виноградних кісточок як харчової добавки, оскільки він може вза­ємодіяти з цими препаратами, підвищу­ючи ризик кровотечі.

7. Відмовтесь від одягу і взуття, яке обмежує чи сковує рухи

Тісний одяг може обмежити кровотік у певних ділянках. Одягаючи більш вільний одяг, покращите тим самим кровопоста­чання нижньої частини тіла.

Взуття на пласкій підошві замість ви­соких підборів також може допомогти при варикозному розширенні вен ніг.

8. Якомога частіше тримайте ноги піднятими вгору

Найкраще — на тій самій висоті, що серце, або й вище. Це допоможе покра­щити кровообіг. Такий прийом зменшує тиск у венах ніг, а сила тяжіння допомагає крові плавно надходити назад до серця.

Ноги завжди слід тримати піднятими, якщо ви сиділи протягом тривалого пері­оду часу.

9. Делікатно масажуйте уражені ді­лянки

Так ви допоможете просуванню крові по венах. Для досягнення оптимального ефекту можна використовувати масажні олії або зволожувальний крем.

Дуже важливо уникати натискання безпосередньо на вени!

10. Уникайте тривалого сидіння

Якщо у вас сидяча робота, намагай­теся якомога частіше вставати і ходити. Це дозволить крові плавно текти по су­динах.

Уникайте сидіння зі схрещеними нога­ми, оскільки це може додатково обмежити приплив крові до стоп і литок, поси­ливши проблеми з кровообігом.

Схожі новини