Передплата 2024 ВЗ

Обкував яйце металом і зробив із нього… сито

Волинський майстер встановив три світові рекорди!

Ім’я волинського майстра Анатолія Бойка відоме у всьому світі. Його вироби є у приватних колекціях майже на усіх континентах. Працює у техніках, не відомих більше нікому на планеті. Днями Анатолій Бойко встановив чергові яєчні рекорди, здивувавши навіть Книгу рекордів Гіннесса!

Народився пан Ана­толій на Тернопільщи­ні у мистецькій родині. Змалку вмів малювати, різь­бити, працював в інших тех­ніках. Але нічим серйозно не захоплювався. Усе змінило­ся після служби в армії. Там отримав серйозну контузію, після якої довго не міг огов­татися. Аби «підняти» себе, згадав про те, що в дитинстві любив. Так опанував аж сім­надцять технік мистецтва! А на Волині, куди поїхав за коха­ною дружиною, задумав ство­рити щось своє, оригінальне, унікальне. Так і винайшов кіль­ка технік, аналогів яким немає у світі.

— До «писанки» я дійшов після сорока років, — згадує, як усе починалося, майстер. — Мене тоді здивувало філігран­не страусове яйце, на яке на­трапив в Інтернеті, — різьба по яєчній шкаралупі. Думаю, я ж різьблю по кості, дереву, камені, невже по шкаралупі не зможу? І почав пробувати. Коли наловчився, мені ста­ло нецікаво. Дивлюсь, у мере­жі такого вже море. І тут один з колекціонерів похвалився мені копією яйця знаменитого ювеліра Карла Фаберже. Так і з’явилася ідея кувати металом по шкаралупі.

Фото автора
Фото автора

Але російський Фаберже ви­користовував як основу не нату­ральне яйце, а дерево чи камінь. А з ними працювати значно лег­ше. Анатолій Бойко задумався над тим, як можна інкрустувати металами та дорогоцінним ка­мінням крихку шкаралупу. Роз­робив не лише власну техніку, а й авторську смолу, завдяки якій неймовірне стало реальніс­тю. Ніхто у світі досі на таке не зважився. Торік Бойко встано­вив світовий рекорд у номінації «Перша авторська колекція екс­понатів з яєчної шкаралупи, ін­крустованої металом».

Над його виробами науков­ці ламають голову. Адже у го­лові не вкладається, як такий крихкий матеріал, як яєчна шкаралупа, може витримува­ти на собі ковку металом! Ба більше, Анатолій Бойко при­мудрився ще й «мережити» ін­крустовані яйця, пробурюючи отвори між вигинами срібла чи сплавів.

— А ось — витягнення яєчної шкаралупи, — показує обкова­ні металом спіралі. — Це техні­ка, якою володію тільки я.

У голові не вкладається, як можна таке зробити? Адже на­віть якщо і вдасться комусь «нарізати» шкаралупу, то її до­вжина заледве сягне десятка сантиметрів. У Анатолія Бой­ка найдовша спіраль з гусячо­го яйця витягнута на 1 метр 15 сантиметрів!

Серед унікальних речей — бурштинова низанка всере­дині мережаного яйця, сві­тильники зі страусових яєць, шкатулки з гусячих, курячі «яйця із секретом», які підні­маються та опускаються, хо­ваючи всередині обручки, яйце у яйці. Кожна робота — в єдиному екземплярі, адже майстер працює без ескізів. Усього цих робіт понад пів ти­сячі.

Особливо цінні експонати — мережані курячі та гусячі яйця. Два з них щойно здобули сві­тову славу.

Минулих вихідних до Воло­димира-Волинського нагоро­джувати переможця приїхали представники Реєстру рекор­дів України, який співпрацює з Книгою рекордів Гіннесса. Вражайтеся: у курячому яйці Анатолій Бойко просверд­лив… 33 тисячі 346 отворів, а в гусячому — 52 тисячі 745!

— Я працював спеціальними японськими бурами для ство­рення мікросхем. Дуже тонень­кі, як людська волосинка. За­звичай ними працюють роботи — задається програма, і вони свердлять. Я ж роблю вручну. Найменша похибка, завели­кий кут нахилу — і свердло ла­мається. За час роботи у мене пішло їх 55! Над курячим яйцем працював місяць, над гусячим трохи довше. Просвердлю сто отворів, зроблю позначку — даю відпочинок очам. Бо почи­нає все рябіти, — ділиться май­стер.

Із гусячого яйця досі ніх­то навіть не пробував «сито» зробити. А от курячим похва­лився майстер із Боснії та Гер­цеговини — попередній світо­вий рекордсмен висвердлив трошки більше ніж 14 тисяч отворів. Тож волинський Фа­берже його досягнення пере­вершив більш ніж удвічі.

Схожі новини