Передплата 2024 «Добрий господар»

Послуга «Антиковід» і дорожезна Туреччина...

Турецькі готельєри підняли ціни на 20-30%, бо хочуть «відбити» збитки за минулий рік

Цього року географія літніх подорожей українців залежатиме від кампанії вакцинування у світі. За попередньою інформацією, нам будуть доступні усі курорти Туреччини (Анталійський та Егейський напрямки), а також Хорватія, Болгарія, Чорногорія, Кіпр (тобто усе, крім країн Шенгенської зони, зокрема Греції та Іспанії). Із 1 березня свої кордони для українців також відкриє Грузія. З’являться і нові африканські напрямки для подорожей — єгипетський курорт Мерса Матрух, який називають «Єгипетськими Мальдівами», і Кенія.

Як розповіла «ВЗ» влас­ниця туристичної аген­ції Уляна Курпіль, влітку можна буде надалі подорожу­вати до екзотичних курортів. Попри не надто дешеву вар­тість, на них і зараз шалений попит — Мальдіви, Домінікан­ська Республіка, Занзібар (Тан­занія), Мексика, Коста-Рика… У деяких з цих екзотичних країн вимагають негативний тест на коронавірус, у деякі можна їха­ти без тесту.

А з 12 червня українці змо­жуть відкрити новий курортний напрямок — єгипетський Мерса Матрух. Це узбережжя Серед­земного моря, поблизу кордо­ну з Лівією. Щоправда, авіави­льоти будуть лише з Києва. Цін на відпочинок у Мерса Матрух наразі немає, їх обіцяють опри­люднити найближчим часом. За легендою, на Мерса Матрух полюбляла відпочивати сама Клеопатра. Завдяки білосніж­ним пляжам цей курорт нази­вають «єгипетськими Мальді­вами»…

Для українців цей напрямок новий (уже були спроби вози­ти туди українських туристів, але літаки так і не вирушали, бо були майже порожні. — Авт.), а ось європейці відпочивати там уже звикли.

Із Києва також запустять чартерний рейс до курортів Ке­нії. Там можна буде відпочити на березі Індійського океану і відвідати сафарі.

Утім, для багатьох українців улюблений напрямок відпочин­ку на морі — Туреччина. На жаль, цьогоріч, кажуть власники тур­фірм, турецькі готельєри вирі­шили суттєво підняти ціни на проживання. Відпочинок із хар­чуванням «усе включено» подо­рожчає на 20−30%.

«Торік турки першими від­крили сезон відпочинку, багато готелів добре дотримувалися усіх санітарних „антиковідних“ норм, — каже Уляна Курпіль. — Чому цього року відпочинок у Туреччині подорожчає? Бо тур­ки хочуть „відбити“ збитки за минулий рік, коли чимало го­телів були на вимушеному про­стої. Цьогоріч попит на Туреч­чину буде великим, тому вона подорожчала. У сезон ціни на тури будуть ще вищими».

Директорка туристич­ної фірми Оксана Гутник на­зиває іншу причину подорож­чання відпочинку в Туреччині. «Цього року турецькі готельє­ри роблять ставку насамперед на європейського туриста, бо в Європі буде активна вакци­нація, — каже вона. — Тому вліт­ку у Туреччину найбільше поїде саме європейців, які прагнуть надолужити згаяний сезон 2020 року, коли в Європі були закриті кордони».

Оксана Гутник рекомендує «бронювати літо» ще з весни, бо у високий сезон ціни на ту­рецькі готелі будуть надто не комфортними. Каже, «гарячих турів» цьогоріч може не бути… Тенденція цьогорічного ран­нього бронювання — жителі За­хідної України не надто актив­но купують тури, бо не впевнені у завтрашньому дні: а раптом кордони закриють і путівка «згорить»?

Пандемія коронавірусу за­провадила на туристичному ринку нові продукти — страхо­ві варіанти на будь-який смак і гаманець, на випадок, якщо турист через форс-мажор не зможе поїхати на море (захво­рів на коронавірус чи закри­ли кордони). Зокрема, стра­ховий поліс від невиїзду можна додатково придбати за щонай­менше 600 грн. А за 1200 гри­вень можна придбати страхо­ву послугу «Антиковід»: якщо туристи захворіли, то без жод­них фінансових втрат можуть перебронювати поїздку на іншу зручну дату.

Схожі новини