Передплата 2024 ВЗ

Втома, часті застуди, алергія…

10 ознак, які сигналізують про зниження імунітету

Імунна система — це складний механізм, який забезпечує цілодобовий захист організму від патогенів, здатних викликати різноманітні захворювання, зокрема вірусу грипу та Covid-19. Якщо наша імунна система ослаблюється, патогени, які навіть у невеликих кількостях потрапили в організм, активізуються, і ми починаємо хворіти. Які ознаки вказують на те, що у вас — знижений імунітет?

Ви швидко втомлюєтеся і часто хворієте

Якщо ви часто почуваєтеся виснаженим, знесиленим і часто застуджуєтеся, це — пер­ші «дзвіночки», які сигналізують про зниження імунітету. Втрата життєвих сил може виника­ти через брак сну, неправильне харчування, хронічний стрес чи фізичне перевантаження. Як виправити ситуацію? Перш за все почніть споживати продукти, які зміцнять ваш імуні­тет, зокрема овочі і фрукти, а також знайдіть спосіб долати стрес. Здорове харчування є запорукою міцного імунітету. А зниження рів­ня стресу дозволить організму розслабитися, що сприятиме відновленню нормальної робо­ти його внутрішніх органів і систем.

У вас «нізвідки» з’являються синці

Звичайно, існує безліч медичних препа­ратів, які допомагають легко позбутися син­ців, однак необхідно подивитися «у корінь» цієї проблеми. Невеликі підшкірні гематоми — одна з ознак нездорової імунної системи. Якщо помічаєте, що синці у вас з’являються навіть після незначного удару об кут столу, це свідчить, що ваші судини легко ушкоджують­ся, а отже, що ви більше схильні до інфекцій.

Однією з причини виникнення синців «ніз­відки» є дефіцит вітаміну С і цинку (зверніть увагу, що ці компоненти входять до складу більшості пастилок від болю у горлі). Брак цих корисних елементів сприяє тому, що капіляри легко розриваються. Ще однією причиною є низький рівень лейкоцитів. Не завадить здати загальний аналіз крові.

Ви страждаєте від алергії

Алергія — це спосіб, в який організм пові­домляє про те, що його імунний захист «дав тріщину». Багато людей переконані, що алер­гія — звична річ у ХХІ столітті, проте це не так. Звичайно, можна піти в аптеку і придбати роз­рекламований протиалергічний засіб, який допоможе позбутися проявів алергії, але за­думайтеся, чи хочете ви щодня приймати та­блетки. Можливо, варто визначити і усунути саме джерело проблеми?

У вас є аутоімунні розлади

Алергія може перерости в автоімунне за­хворювання. Як це відбувається? Алергія по­ступово вичерпує ресурси організму, однак зазвичай людина цього не помічає. Таємне стане явним, коли імунна система раптово починає атакувати органи і тканини власного організму. У такій ситуації без втручання ме­диків не обійтися!

У вас діагностували системний червоний вовчак…

Типовим проявом цього захворювання є симптоми артриту. Імунна система фактично починає атакувати сполучну тканину. Недуга вражає весь організм і сильно ослаблює його імунний захист. У кінцевому результаті руйну­ється вся сполучна тканина, що призводить до появи проблем з нирками та серцем, зокрема виникають тахікардія і стенокардія, утрудню­ється дихання тощо.

Або виявили дискоїдний

При дискоїдному вовчаку (хронічному шкірному червоному) імунні клітини атакують виключно шкіру — на ній з’являється висипка, погано гояться рани…

Ви хворієте на ревматоїдний артрит

При цьому захворюванні імунна система вражає суглоби. Лікарям, які спеціалізують­ся на лікуванні цієї недуги, доводиться при­значати своїм пацієнтам ліки, які пригнічують їх імунну систему (імуносупресія у цьому ви­падку є і лікувальною, і, одночасно, побічною дією).

Страждаєте на фіброміалгію

Раніше вважалося, що фіброміалгія викли­кається психологічними факторами. Сьогодні цей патологічний стан визнаний серйозною медичною проблемою. При фіброміалгії імун­на система постійно атакує м’язи організму, спричиняючи запалення і біль.

У вас — коліт

При коліті у товстому кишечнику регуляр­но виникає запальний процес, який супро­воджуються болем. З цією проблемою реко­мендується звернутися до гастроентеролога, оскільки коліт — це насправді глибша пробле­ма, ніж просто наслідок поганого харчування або алергії на певні продукти. Лікар підбере для вас оптимальну дієту, яка полегшить ваш стан.

Аналізи показують, що рівень лейкоцитів знижений

Лейкоцити — це форпост нашої імунної системи, тож важливо регулярно перевіряти їх рівень. Зверніться до свого сімейного лі­каря чи терапевта — він дасть скерування на загальний аналіз крові. Якщо аналіз покаже знижений рівень лейкоцитів, ймовірно, це викликано якоюсь інфекцією або дефіцитом певних речовин.

З англійської переклав Андрій Гелий. (Оригінал статті — 10 Signs of a Weak Immune System — опублікований на порталі Mother of Health).

Схожі новини