Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як алкоголь впливає на настрій

Ми п’ємо алкоголь, щоб повеселитися і забути про проблеми, але часто міцні напої спричиняють протилежний ефект. Тож чого чекати від келиха вина чи улюбленого коктейлю?

Спиртне — тема суперечлива: хтось раз і назавжди відмовляється від алкоголю, по­яснюючи це згубним впливом на організм, а хтось вважає, що можна дозволити собі іноді розслабитися з келихом хорошого червоного вина, знаючи міру.

Етанол. Незважаючи на те, що етанол (спирт) є найсильнішим депресантом-гно­бителем нервової системи, спалахам ра­дості та гарного настрою під час сп’яніння ми зобов’язані саме йому. Він потрапляє в кров моментально, відразу ж запускаючи гальмування центральної нервової систе­ми. Цей стан проявляється, наприклад, у втраті координації або плутаною вимовою: людина, що випила, миттєво стає фізично розслабленою. У той же час алкоголь про­вокує вироблення організмом ендорфінів, справжніх «гормонів щастя». Одне накла­дається на інше, і ми якийсь час пережива­ємо справжню алкогольну ейфорію.

Вино завжди п’ють неспішно, із задо­воленням і в хорошій компанії. Може, саме тому воно діє на нас відповідним чином: цей алкоголь розслабляє і заспокоює.

Пояснюється такий ефект тим, що після першого келиха організм відчуває помірне навантаження на серце, кровоносні судини розширюються, і ми відчуваємо умирот­ворення і спокій. Важке, насичене або пе­реобтяжене танінами червоне вино може діяти сильніше, спричиняючи млявість і втому. Те ж стосується другого чи третього келиха будь-якого іншого вина: всі сприят­ливі ефекти перетворюються на негативні, серцебиття частішає, а розслаблений ор­ганізм починає спішно переробляти ударні дози алкоголю.

Пиво. Всі, хто хоче розслабитися після важкого дня, можуть замінити келих вина на келих хорошого, якісного пива. Цей алкогольний напій діє на організм прак­тично так само, як вино. Репутація пива в усьому світі склалася таким чином, що сьогодні воно асоціюється з позитивними емоціями і має позитивні відгуки, у той час як згадуючи про міцний алкоголь, ми з більшою ймовірністю думаємо про щось негативне.

Пиво підступне тим, що п’ють його за­звичай багато. До того ж популярні такі сор­ти, кількість алкоголю в яких прирівнюється до вин. Сильний сечогінний ефект цього напою, який часто п’ють як воду, сприяє ви­миванню необхідних для здоров’я корис­них сполук з організму.

Міцний алкоголь вважають супутником енергії, сміливості, впевненості і розкрі­пачення. Він же відповідальний за такі по­чуття, як агресія, занепокоєння, прагнення розговоритися і бажання плакати. Саме міцні алкогольні напої спричиняють най­більше звикання і згодом зворотний «алко­гольній ейфорії» ефект: нервозність, роз­дратованість, депресію і поганий настрій.

Міцні напої діють як наркотик, швидко і сильно змінюючи хімію мозку, викликаючи сильний апетит і спотворюючи навколиш­ню дійсність. Саме під впливом міцного спиртного ми найбільше схильні згадувати ті події і тих людей, про яких вже давно за­були: минуле набуває позитивного забарв­лення, і нам хочеться повторити все знову (у чому часто каємося на ранок).

Важливі фактори сп’яніння. Який би міцний коктейль ви не пили, ніякого ефекту від спиртного не буде, якщо не працювати­муть певні «фактори сп’яніння». Простіше кажучи, щоб відчути «алкогольну ейфорію», недостатньо просто пити.

Компанія, місце, настрій і самопочут­тя, початкові мотиви (те, заради чого ви вирішили випити) і чимало інших, навіть незначних факторів, впливають на настрій під час застілля. Наприклад, якщо ви п’єте з чіткою метою відчути себе впевненіше, швидше за все, ви цього досягнете. А якщо ви замовите розкішні міцні коктейлі для мовчазної і незнайомої компанії, ймо­вірно, ви не сп’янієте, а навпаки, зіпсуєте собі настрій.

Схожі новини