Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Замість картоплі – батат: бізнес учасника АТО

Іван Павліш із села Луки Самбір­ського району 14 місяців брав участь у бойових діях на сході України. А повернувшись додому, він, юрист за освітою, вирішив зайнятися сільським господар­ством

Першого року молодий чоло­вік вирощував сою, наступного — озиму пшеницю. Нинішньо­го сезону взявся за доволі незвичну культуру — батат (інша назва — солод­ка картопля).

Поштовхом до такої справи стала розповідь топменеджера однієї з ме­режі ресторанів про те, що зараз ве­ликий попит на батат. В Україну його завозять із Китаю (за високими ціна­ми). Крім того, іноземці обробляють згадані овочі хімікатами.

Пан Іван вирішив заповнити цю по­рожню нішу. Насамперед дослідив, як новинка почуватиметься в наших умовах. З’ясувалося, що для хоро­шого розвитку потрібні багаті калієм ґрунти. Саме такі були на площі гос­подаря.

Ентузіаст заклав пробну ділянку (25 сотих). Обрав чотири сорти, що дають бульби різних кольорів: Мура­сакі (кремовий), LA (помаранчевий), Перпл (фіолетовий) та Гоча (білий).

Цьогоріч Іван Павліш виростив незвичну для нас солодку картоплю. Фото з приватного архіву Івана Павліша.
Цьогоріч Іван Павліш виростив незвичну для нас солодку картоплю. Фото з приватного архіву Івана Павліша.

Вегетація південноамерикансько­го гостя триває 90−100 сонячних днів. Догляд передбачає просапування та видалення бур’янів. Шкідниками ек­зот практично не вражається, тому хімічний обробіток зайвий. Уся городина екологічно чиста.

За текстурою, зовнішнім виглядом і смаком батат схо­жий на звичну для нас картоплю. Однак значно солодший та м’якший (просто тане в роті), містить меншу кількість калорій і вуглеводів. Натомість тут багато вітамінів А, С, В6, антиоксидантів, калію й магнію.

Зараз уже зібрано врожай. Фактично на всю вироще­ну продукцію ґазда отримав замовлення. Й одержав по­зитивні відгуки. Зрештою, новинка сподобалася і членам родини. Дружина Христина запікає плоди, смажить фрі, деруни, використовує для крем-супів. У ресторанах із ба­тату готують пюре.

Свої бульби новатор пропонує вегетаріанцям, прибіч­никам здорового харчування, людям, котрі люблять від­кривати нові смаки. Наступного року Іван Павліш планує розширювати площі та сортовий асортимент. До речі, ці рослини гарно цвітуть. Можливо, невдовзі чоловік спробує ще й отримувати з них мед.