Картоплю замінив батат
Алла Данилова з Кривого Рогу 15 років працювала в банку. Під час перебування у декретній відпустці задумалась про корисне та здорове харчування. До того ж хотілося більше часу проводити з дітьми, сім'єю
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/503108/batat.jpg)
Тому молода жінка вирішила змінити напрям діяльності. Три роки тому вона взялася вирощувати батат, яким свого часу займалися її батьки.
Зараз цим насадженням відводить площу 12 сотих. Господиня працює на ній лише вручну, причому не застосовує жодних хімічних елементів.
Технологія солодкої картоплі має певні особливості. Розмноження проводять розсадним методом. З одного плоду в середньому вдається отримати близько 30 здорових паростків. Після досягнення 15−20 см їх необхідно «переселяти» на город (у травні-червні). Робиться це з інтервалом 30 см, а ширина міжрядь — 70 см (адже кущики сильно розростаються).
Спеціального догляду згадані рослини не потребують. Хіба важливі регулярні поливи. Внаслідок нестачі вологи пагони виростуть високими, а підземна частина сформується дрібною.
Збирають урожай протягом вересня-жовтня, коли пожовкнуть листки. Бульби мають різну форму. Їх шкірка тоненька (як у молодої картоплі), тож може легко здиратися й травмуватися.
Зберігається батат за t0 +12−15°С. За холодніших умов розпочинається загнивання, а в теплі плоди нерідко проростають.
Пані Алла розповідає, що у світі існує близько 7 тис. сортів зазначеної культури. Скільки їх вирощує - і самій сказати важко, бо постійно щось змінює, додає нові. Є різновиди з білою, жовтою, оранжевою та фіолетовою м’якоттю. Кожен смачний по-своєму. Відмовляється фермерка лише від сортів із низькою продуктивністю або непрезентабельним товарним виглядом.
«Залишаю собі тільки ті, які ростуть компактно, вирізняються хорошою віддачею й формують багато паростків», — каже ентузіастка.
Отримані овочі вона переробляє на борошно, корисні снеки — чипси та хлібці. А з засушених кубиків узимку готує борщі, супи.