Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За святковим столом 100-літня ювілярка трималась, як цариця!

4 жовтня дрогобичанка Катерина Момот відсвяткувала своє 100 – ліття

В одному з ресторанів Дрогобича, закривши очі на карантин, адміністрація пішла назустріч проханню-замовленню пані Катерини, дала вказівку накрити святковий стіл. Привітати маму приїхала донька Анна з Італії, внуки та правнуки. Усього за святковим столом зібралось 20 осіб. Навіть одна праправнучка взяла участь у незабутній святковій події.

Бабця трималась, як цариця! У свої 100 років чудово бачить та гарно чує. Нічого не плутає — ані імен, ані днів, ані дат.

Міський голова Дрогобича Тарас Кучма, який навідався до ювілярки додому з букетом квітів та традиційним конвертом, власного здивування не приховував. Було від чого: пані Катерина не тільки сама підвелась назустріч меру, а, як і належиться під час святкування власних уродин, перехилила разом з гостем келишок коньяку. Прочитала віршик, виконала патріотичну пісню, а потім ще й коломийку заспівала.

Життєрадісна, весела, з гумором. Спілкування з нею — одне задоволення!

Пані Катерина народилась 4 жовтня 1920 року у селі Тинів на Дрогобиччині. Мала 4 братів та одну сестру. Була наймолодшою дитиною у сім’ї. З дитинства привчена до праці: і корову доїла, і гусей пасла, і свиней годувала. У всьому була вірною помічницею батька, який, працюючи у Бориславі на нафтопромислах, щодня на роботу з Тинова пішки добирався. На батькову вимогу швидко освоїла «науку» лозоплетіння, і, як сама ж стверджує, пальці до крові натирала, «чимхаючи» ту лозу…

Заміж вийшла у 1947 році. Із майбутнім чоловіком запізналась у поїзді, вертаючись з Дрогобича додому. Обранець серця виявився юнаком з Бикова, сусіднього села. Разом із чоловіком народили та виховали 2 дітей — сина Степана та доньку Анну. Донька, втративши працю у Дрогобичі, подалась на заробітки в Італії. Дотепер із незначними перервами там працює. А Степан трагічно загинув у Росії. Має бабця 4 внуків, 7 правнуків та 1 праправнучку.

Пані Катерина — велика життєлюбка. Донедавна сама смажила собі деруни, яких дуже любить. Живе на третьому поверсі багатоповерхового будинку у квартирі рідної доньки, яка забезпечує маму продуктами з Італії. Навіть майонез у старенької — італійського «походження».

Якщо говорити про харчування, то тут ювілярці можна по-доброму позаздрити. Вона не з чуток знає, що це таке — червона риба і червона ікра. Ювілярка байдужа до кави, але щодня п’є мінеральну воду «Поляну квасову», яку обожнює.

Як і всі літні люди, часом мерзне. За порадою лікарів, зігрівається коньячком. Споживає рятівний напій столовою ложкою. Визнає, що відразу ж полегшення відчуває — коньяк судини розширяє, бадьорості додає.

Як до 100 років дожити? Свого унікального рецепту довголіття ювілярка не має. Довгожителів у їхньому роду як по лінії батька, так і матері не було. Мама померла у 59 років, батько — у 82, а чоловік — у 78. Каже, потрібно бути вдячним за кожен прожитий день. І вміти радіти життю. За цим принципом і живе.

Пані Катерина цікавиться новинами, щодня переглядає «5 канал». Стежить за подіями в Україні та світі, небайдужа до місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. Бідкається, що знову не візьме участі у голосуванні, як і на минулих виборах: з виборчою урною до неї вже давно ніхто не приходить.

Схожі новини