Передплата 2024 ВЗ

«Невидимі» поширювачі вірусу

Із дитсадка чи школи дитина може принести ковід дідусеві, який хворіє на цукровий діабет...

«До жовтня школу точно закриють. Он уже й 9 клас пішов на самоізоляцію — в одного з учнів виявили „ковід“. Але як вони тих дітей онлайн збираються навчати — не уявляю. Вони ж „здичіють“ у чотирьох стінах», — скаржиться знайомій продавчині жіночка у магазині. Побоювання батьків — небезпідставні. Згідно з даними, які озвучив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, на самоізоляції перебувають уже понад 500 класів, а близько 40 навчальних закладів перейшли на дистанційне навчання.

В Україні кількість нових випадків Covid-19 щодня б’є рекорди. За темпами поширення коронавірус­ної інфекції ми неухильно наближає­мося до показників Італії навесні цього року, коли весь світ із жахом спостері­гав за розвитком подій у цій країні. Ві­тчизняні епідеміологи роблять невтіш­ні прогнози: менш як за місяць в Україні можуть зачинитися усі школи, а менш як за два — у лікарнях уже не вистачатиме місць.

Чимало батьків погрожують місцевій і столичній владі влаштовувати пікети у разі, якщо на дверях навчальних закла­дів повісять замок. Діти, мовляв, на «ко­від» якщо й хворіють, то у легкій формі, а перехворіти доведеться всім, тож «яка різниця коли — тепер чи через місяць?». На жаль, роблячи такі заяви, ці люди не беруть до уваги, що з дитсадка, школи чи ігрового майданчика дитина може принести вірус дідусеві, який хворіє на цукровий діабет. Або мамі, в якої про­блеми із тиском…

Британське видання The Gardian про­аналізувало дослідження, які проводи­лися за участі дітей, що перехворіли на Covid-19.

— Скільки дітей інфікується Covid-19?

— Діти й справді становлять невелику частку підтверджених випадків Covid-19 — менше ніж 2% у Китаї, Італії та США. Серед госпіталізованих з цим діагнозом у Великій Британії менш ніж 2% - паці­єнти віком до 18 років. Попри це, діти можуть активно поширювати вірус. За даними німецьких учених, які порівняли вірусне навантаження приблизно 4000 людей у віці від 1 до 100 років, незважа­ючи на вік, люди поширюють приблизно однакову кількість вірусу. Відповідно, ді­тей і дорослих можна вважати однаково заразними, хоча серед осіб, які захворі­ли на ковід, дітей дуже мало.

— Чи означає це, що діти менш вразливі до SARS-CoV2?

— Достатня кількість фактів свід­чить на користь того, що у дітей пере­біг Covid-19 зазвичай є легшим. Про­те у поодиноких випадках він може бути важким і навіть призвести до смерті.

Щодо ймовірності інфікування, наразі точно не відомо, чи мають діти більший ризик «підхопити» Covid-19. Проведе­ні дослідження демонструють неодноз­начні результати. Аналіз, опублікований у The Lancet Infectious Diseases, був про­ведений серед домогосподарств з під­твердженими випадками Covid-19 у міс­ті Шеньчжень (Китай), показує, що діти, молодші за 10 років, інфікувалися так само, як і дорослі. Однак дані з Півден­ної Кореї, Італії та Ісландії вказують на нижчий рівень захворюваності серед ді­тей.

— Чому діти реагують на «ковід» по-іншому, ніж дорослі?

— Коли йдеться про більшість інфек­ційних захворювань, крива ризику має U-подібну форму, тобто найбільш враз­ливими є наймолодші і найстарші у сус­пільстві. Covid-19 не вписується у цей шаблон — навіть у немовлят симптоми є переважно легкими.

За однією з теорій, легені дітей мо­жуть містити менше рецепторів ACE2, які використовує вірус, щоб потрапити в середину клітини. Відповідно до іншої теорії, імунна система дітей більш адек­ватно реагує на вірус — достатньо силь­но, щоб позбутися інфекції, але не на­стільки, щоб організм «захлинувся» від запальних білків, які часом створюють проблеми дорослим пацієнтам.

Схожі новини