Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Що робити, щоб не заразитись коронавірусом: формула епідеміолога (відео)

Стовідсоткової формули нема. Не придумали

Про це повідомила головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко.

«Ми чекаємо, коли буде вакцина, але то ще наше не близьке майбутнє. Ліки, які б впливали на коронавірус і сказав би: „Випий пігулку і ти не захворієш“, — нема», — розповіла лікар.

І нагадала прості правила гігієни, які варто дотримувалти.

«Людина, яка виділяє вірус кажучи „Добрий день“ — виділяється аерозоль, навіть не треба кашляти чи пчихати. Просто звичайна розмова. Є повітря, через яке вірус передається. До людини півтори — два метри. І є наступна людина, яка не захищена. Тому, як можна вплинути на ту людину, (в якої) сприятливий організм. Одягнути маску або респіратор. Просити чим частіше мити руки. Не обов’язково антисептик, достатньо води і мила. Немає мила — антисептик. Для того, щоб перервати цей механізм передачі — є соціальна дистанція. Півтори — два метри. Не підходьте ближче до людини, не обіймайте знайомих і дуже знайомих. Тому що людина може не знати, що вона виділяє вірус, вона щиро обіймає, привітає, а закінчитись це може погано. Є два тижні для того, щоб розвинулися симптоми. І основне: треба цих людей, які виділяють вірус, виявляти, їх треба ізолювати, і „випускати“ в суспільство тоді, коли вони припинили виділяти вірус. Як тільки ми зможемо діяти чітко на ці три ланки, я вам можу сказати, що у вас менше шансів заразитися. Тобто основне - це маска, чисті ручки, і соціальна дистанція», — зазначила Тімко.

Чому всі захворіють на коронавірус і скільки років триватиме карантин у «Балючих темах» з Наталією Балюк.

В інтерв’ю детально та вичерпно про: коронавірус і чи треба боятися захворіти, чому у хворих на підступний вірус з часом змінились симптоми. Які загрози у тому, що в реанімації інфекційної лікарні лише одне вільне ліжко, як пережити спалах коронавірусу восени…

Автор проекту — Наталія Балюк — головний редактор газети «Високий Замок». Обговорює з гостями гострі теми, про які ви б хотіли дізнатись (але боялись чи соромились запитати). Буде цікаво, відверто, гостро і, місцями, боляче.

Схожі новини