Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Скликали людей, палили вологу солому, аби врятувати персики від морозу»

Почесний консул Його Величності Короля Бельгії у Львові Ярослав Гарцула посадив на Мостищині чотири тисячі персикових дерев

Під’їжджаючи до Городка, милуєшся величезним яблучним садом. І хоча цим деревам уже кілька років, на фоні ріпаку, кукурудзи, а тепер ще й соняшнику, які заполонили частину полів, фруктовий сад виглядає незвично. «Та що яблука, ближче до Шегинь вирощують персики. Кажуть, що збирають по тонні щодня», — здивувала мене однокласниця. Знаю, що багато господарів тепер мають персики та абрикоси у своїх садах. Утім, це швидше як експеримент — виросте щось з того чи ні. Але щоб вирощувати на Львівщині персики у промислових масштабах? Тут все-таки не Херсон, не такий клімат! А цьогорічні травневі заморозки далеко не всі яблуні та груші пережили, не те щоб південний персик.

Попри несприятливу пого­ду, з саду, що у селі Волиця Мос­тиського району, і справді збира­ють тонну-дві персиків щодня. Площа тут чималенька — майже чотири га, на яких росте 4000 дерев.

Як виявилося, на Львівщині достатньо сонця, аби дозріли персики.
Як виявилося, на Львівщині достатньо сонця, аби дозріли персики.

Як виявилось, заклав цей сад Почесний консул Його Величності Короля Бельгії у Львові Ярослав Гарцула, який родом з цих кра­їв. Ярослав Гарцула є також відомим у Львові підприємцем, але його бізнес аж ніяк не пов’язаний з сільським господар­ством. Відтак чи не перше питання, яке у мене виникло, було: «Навіщо вам це?».

— Мабуть, дався взнаки потяг до зем­лі, закладений генетично. У мене батько колись працював у колгоспі в Твіржі голо­вним бухгалтером. Багато з родини мали велику господарку на території тепе­рішньої Польщі. Але це дуже важка пра­ця. Колись мій друг сказав, що закопав у землю 100 тисяч доларів і не знає, чи викопає. Виявилось, він посадив спар­жу. Тепер добре розумію його гризоту, — каже Ярослав Гарцула. — Я аналізував середньодобову температуру у Львів­ській області. Побачив, що вона поступо­во зростає. У нас, звичайно, не Африка, але тепла цілком достатньо, аби вирос­тити персик, який вважається культу­рою теплолюбивою. В якийсь момент подумав, а чому б не вирощувати пер­сики у нас в селі. Тим більше, що у мене є знайомий, який займається селекцією та вирощуванням щеп американського сорту. Кожен бізнес починається з олівця та калькулятора. Перед тим, як купува­ти персикові щепи, я порахував наскіль­ки рентабельним це може бути. Нашо­му саду третій рік, і це фактично перший суттєвий урожай, який ми отримали. Але плодоносити на повну силу дерева по­чнуть лише на п’ятий рік. Лише тоді мож­на буде говорити, окупився цей сад чи ні. За ці три роки вклав уже 3,5 млн грн.

Нині у Волиці вирощують п’ять сор­тів персика, в тому числі інжирний. Ран­ні персики дозрівають ще на початку літа. За ними йде інжирний персик. Він най­солодший з усіх, і найбільше цінується. Зараз збирають персики сорту Флемінг Фюрі. Останньою дозріє нектаринка. 11 серпня персиковий сад встановив «осо­бистий рекорд». За день тут вдалось зі­брати 3,2 тонни персиків. Зі збутом про­блем нема. Хтось приїжджає особисто, аби купити собі персиків просто з саду (по 30 грн/кг), приїжджають і перекупники. Є замовники, які беруть великими партія­ми. Загалом мостиські персики уже по­стачають у кілька областей.

Ярослав Гарцула їздив на «Шувар» по­дивитись, якими персиками там торгу­ють. Каже, фрукти з його саду виявились навіть солодшими за південців. Крім того, вони безпечні, адже при нормі ні­тратів 60 мг/кг, у їхніх — менше 30. Мож­ливо, їх там і зовсім нема, але на прила­ді, яким вимірюють кількість нітратів, 30 — мінімальна позначка.

«Посадити сад — як народити дитину. Сад потребує постійного догляду, ліку­вання, навіть вставати посеред ночі дово­диться. Приходить весна, зацвітає персик — і закінчується спокій. Треба дивитись на п’ять-сім різних сайтів з прогнозом по­годи, аби прорахувати, що у якийсь день може бути заморозок -5/-7. Тоді дово­диться вночі збирати людей та захищати сад від морозу. Цього року використову­вали старовинну тактику — палили мокру солому. Вона не горить, а лише димить, але це все одно захищає сад. Крім того, перед заморозками треба обприскати сад. Так само, як у людини кров рухається по тілу, так у деревцях рухається рідина, яка забезпечує персик поживними речо­винами. Треба вжити спеціальний препа­рат, який прискорює рух цієї речовини, і це допомагає, аби квітка не замерзла. У нас доходило до -7, і наш сад витримав. Вимерзло десь відсотків 10, і я вважаю, що це хороший показник. Це при тому, що ми використовуємо лише органічні речо­вини для захисту рослин».

Пан Гарцула скаржиться, що зараз не­можливо знайти толкового агронома. І це при тому, що біля Львова є цілий сіль­госпуніверситет. «Я звертався до ректо­ра Дублянського університету, аби нам дали агронома. Готовий був допомогти і з житлом у Мостиському районі чи опла­чувати доїзд, платити хорошу заробіт­ну плату. Але мені так і не запропонува­ли людини, яка може у перспективі стати хорошим агрономом. Не знаю, чи люди не захотіли, чи виїхали усі на заробітки. Для чого мати вищий навчальний заклад, якщо нема спеціалістів, які можуть пра­цювати за фахом? Тоді подумав: а що, я, окрім своїх чотирьох вищих освіт, не освою професію агронома? І почав вчи­тись. Цьогорічний досвід, коли у нас три місяці стажувався агроном-аспірант, по­казав, що ми знаємо більше від нього, а він вчився в аспірантурі, — дивується Ярослав Гарцула. — Часом доводиться вчитись і на помилках. Наприклад, треба робити спеціальні розтяжки, які укріплю­ють верхню частину дерева. Цього року десь у п’ятнадцяти дерев зламались верхи від ваги урожаю. Ми не встигли по­дивитись, і дерева не витримали наван­таження. Ну, у нас був агроном, який вва­жав, що 5% збитків це нормально. А мені не цікаво мати агронома, який планує 5% збитків. Є речі, на які не можна вплинути — наприклад, град, цього року було дуже багато дощів, і деякі персики почали гни­ти. Але те, що гілки можуть не витримати навантаження і зламатись, можна було передбачити».

Пан Гарцула хотів би створити підпри­ємство, яке займатиметься переробкою фруктів та овочів. Утім, за словами під­приємця, йому бракує підтримки від ке­рівництва ОТГ. «Складається враження, наче люди думають, що ти цю землю за­береш на плечі і вивезеш за кордон. Хоча знаю приклади по інших ОТГ, коли голо­ва приходить до фермера і просить: от ти посадив 40 га саду, давай я тобі ще 10 га виділю. Бо це робочі місця. У мене постійно працює три працівники, але на збір урожаю треба двадцять-тридцять осіб. Якщо зростають обсяги, є сенс го­ворити про завод з переробки овочів та фруктів. Наприклад, поставити маши­ну, яка очищує персик, і робити з нього компоти, конфітюри, мармелад. Але має бути зацікавленість у цьому на місцевому рівні», — каже Ярослав Гарцула.

Схожі новини