«Скликали людей, палили вологу солому, аби врятувати персики від морозу»
Почесний консул Його Величності Короля Бельгії у Львові Ярослав Гарцула посадив на Мостищині чотири тисячі персикових дерев
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/418313/persyk0-02-0a-d0cbe39ea7650402b8438ea953c8905979cc723d1d9d2dc8cf7595a83748eed46e6a958d.jpg)
Під’їжджаючи до Городка, милуєшся величезним яблучним садом. І хоча цим деревам уже кілька років, на фоні ріпаку, кукурудзи, а тепер ще й соняшнику, які заполонили частину полів, фруктовий сад виглядає незвично. «Та що яблука, ближче до Шегинь вирощують персики. Кажуть, що збирають по тонні щодня», — здивувала мене однокласниця. Знаю, що багато господарів тепер мають персики та абрикоси у своїх садах. Утім, це швидше як експеримент — виросте щось з того чи ні. Але щоб вирощувати на Львівщині персики у промислових масштабах? Тут все-таки не Херсон, не такий клімат! А цьогорічні травневі заморозки далеко не всі яблуні та груші пережили, не те щоб південний персик.
Попри несприятливу погоду, з саду, що у селі Волиця Мостиського району, і справді збирають тонну-дві персиків щодня. Площа тут чималенька — майже чотири га, на яких росте 4000 дерев.
/wz.lviv.ua/images/news/2020/08/persyk_0-02-04-2f7cfe2286d6fb2045724a8712fb0606a6b5c2ea149273c364ef41aef4addfdd_e3c9be89.jpg)
Як виявилось, заклав цей сад Почесний консул Його Величності Короля Бельгії у Львові Ярослав Гарцула, який родом з цих країв. Ярослав Гарцула є також відомим у Львові підприємцем, але його бізнес аж ніяк не пов’язаний з сільським господарством. Відтак чи не перше питання, яке у мене виникло, було: «Навіщо вам це?».
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/08/117640818_299026124653464_4884035718983678092_n.jpg)
— Мабуть, дався взнаки потяг до землі, закладений генетично. У мене батько колись працював у колгоспі в Твіржі головним бухгалтером. Багато з родини мали велику господарку на території теперішньої Польщі. Але це дуже важка праця. Колись мій друг сказав, що закопав у землю 100 тисяч доларів і не знає, чи викопає. Виявилось, він посадив спаржу. Тепер добре розумію його гризоту, — каже Ярослав Гарцула. — Я аналізував середньодобову температуру у Львівській області. Побачив, що вона поступово зростає. У нас, звичайно, не Африка, але тепла цілком достатньо, аби виростити персик, який вважається культурою теплолюбивою. В якийсь момент подумав, а чому б не вирощувати персики у нас в селі. Тим більше, що у мене є знайомий, який займається селекцією та вирощуванням щеп американського сорту. Кожен бізнес починається з олівця та калькулятора. Перед тим, як купувати персикові щепи, я порахував наскільки рентабельним це може бути. Нашому саду третій рік, і це фактично перший суттєвий урожай, який ми отримали. Але плодоносити на повну силу дерева почнуть лише на п’ятий рік. Лише тоді можна буде говорити, окупився цей сад чи ні. За ці три роки вклав уже 3,5 млн грн.
Нині у Волиці вирощують п’ять сортів персика, в тому числі інжирний. Ранні персики дозрівають ще на початку літа. За ними йде інжирний персик. Він найсолодший з усіх, і найбільше цінується. Зараз збирають персики сорту Флемінг Фюрі. Останньою дозріє нектаринка. 11 серпня персиковий сад встановив «особистий рекорд». За день тут вдалось зібрати 3,2 тонни персиків. Зі збутом проблем нема. Хтось приїжджає особисто, аби купити собі персиків просто з саду (по 30 грн/кг), приїжджають і перекупники. Є замовники, які беруть великими партіями. Загалом мостиські персики уже постачають у кілька областей.
Ярослав Гарцула їздив на «Шувар» подивитись, якими персиками там торгують. Каже, фрукти з його саду виявились навіть солодшими за південців. Крім того, вони безпечні, адже при нормі нітратів 60 мг/кг, у їхніх — менше 30. Можливо, їх там і зовсім нема, але на приладі, яким вимірюють кількість нітратів, 30 — мінімальна позначка.
«Посадити сад — як народити дитину. Сад потребує постійного догляду, лікування, навіть вставати посеред ночі доводиться. Приходить весна, зацвітає персик — і закінчується спокій. Треба дивитись на п’ять-сім різних сайтів з прогнозом погоди, аби прорахувати, що у якийсь день може бути заморозок -5/-7. Тоді доводиться вночі збирати людей та захищати сад від морозу. Цього року використовували старовинну тактику — палили мокру солому. Вона не горить, а лише димить, але це все одно захищає сад. Крім того, перед заморозками треба обприскати сад. Так само, як у людини кров рухається по тілу, так у деревцях рухається рідина, яка забезпечує персик поживними речовинами. Треба вжити спеціальний препарат, який прискорює рух цієї речовини, і це допомагає, аби квітка не замерзла. У нас доходило до -7, і наш сад витримав. Вимерзло десь відсотків 10, і я вважаю, що це хороший показник. Це при тому, що ми використовуємо лише органічні речовини для захисту рослин».
Пан Гарцула скаржиться, що зараз неможливо знайти толкового агронома. І це при тому, що біля Львова є цілий сільгоспуніверситет. «Я звертався до ректора Дублянського університету, аби нам дали агронома. Готовий був допомогти і з житлом у Мостиському районі чи оплачувати доїзд, платити хорошу заробітну плату. Але мені так і не запропонували людини, яка може у перспективі стати хорошим агрономом. Не знаю, чи люди не захотіли, чи виїхали усі на заробітки. Для чого мати вищий навчальний заклад, якщо нема спеціалістів, які можуть працювати за фахом? Тоді подумав: а що, я, окрім своїх чотирьох вищих освіт, не освою професію агронома? І почав вчитись. Цьогорічний досвід, коли у нас три місяці стажувався агроном-аспірант, показав, що ми знаємо більше від нього, а він вчився в аспірантурі, — дивується Ярослав Гарцула. — Часом доводиться вчитись і на помилках. Наприклад, треба робити спеціальні розтяжки, які укріплюють верхню частину дерева. Цього року десь у п’ятнадцяти дерев зламались верхи від ваги урожаю. Ми не встигли подивитись, і дерева не витримали навантаження. Ну, у нас був агроном, який вважав, що 5% збитків це нормально. А мені не цікаво мати агронома, який планує 5% збитків. Є речі, на які не можна вплинути — наприклад, град, цього року було дуже багато дощів, і деякі персики почали гнити. Але те, що гілки можуть не витримати навантаження і зламатись, можна було передбачити».
Пан Гарцула хотів би створити підприємство, яке займатиметься переробкою фруктів та овочів. Утім, за словами підприємця, йому бракує підтримки від керівництва ОТГ. «Складається враження, наче люди думають, що ти цю землю забереш на плечі і вивезеш за кордон. Хоча знаю приклади по інших ОТГ, коли голова приходить до фермера і просить: от ти посадив 40 га саду, давай я тобі ще 10 га виділю. Бо це робочі місця. У мене постійно працює три працівники, але на збір урожаю треба двадцять-тридцять осіб. Якщо зростають обсяги, є сенс говорити про завод з переробки овочів та фруктів. Наприклад, поставити машину, яка очищує персик, і робити з нього компоти, конфітюри, мармелад. Але має бути зацікавленість у цьому на місцевому рівні», — каже Ярослав Гарцула.