Передплата 2024 «Добрий господар»

Персики вимагають старанного догляду

Олег Вольський зараз працює головою Жовківської ОТГ. Ще 10 років тому разом із батьком він заклав сад у селі Смерекові на площі 25 арів. Тепер у вільний час допомагає татові доглядати його

Ось такі ваговиті персики збирає цьогоріч Олег Вольський. Фото з архіву Олега Вольського.
Ось такі ваговиті персики збирає цьогоріч Олег Вольський. Фото з архіву Олега Вольського.

Серед інших дерев значне місце там за­ймають персики. Тоді вони були незвичною для на­шої місцини культурою. Але ентузіасти вирішили взятися за новинку.

Щоправда, з першої спроби багато саджанців не прижилися. Однак це не зу­пиняло господарів. Вони екс­периментували, перепробу­вали чимало сортів, допоки не знайшли саме ті, що під­ходять для тутешніх ґрунтів. Серед них — сорти Харбінгер (високоврожайний, ранньо­го терміну дозрівання, з ве­ликими плодами гарної ши­рокоовальної форми) і Фреш Біг (один із найкращих пізніх різновидів іспанської селек­ції, високо цінується за чу­довий освіжувальний смак).

Тепер дерева дають ще­дрий урожай. «Уже кілька ро­ків поспіль смакуємо власни­ми плодами», — розповідає пан Олег.

За словами ґаздів, перси­ки вимагають старанного до­гляду. Зокрема, потребують багато води — особливого в молодому віці. Не обійтися й без внесення добрив.

А от хімічні речовини Вольські принципово не ви­користовують — щоб спожи­вати екологічно чисту про­дукцію.

Окрім персиків, у героїв нашої розповіді також ряс­но вродили яблуні, груші, сливи, вишні. Дочекалися нинішнього сезону й плодів ожини, яку посадили віднос­но недавно.

У майбутньому господарі планують розширити площу під плодовими насадження­ми. Для цього мають прак­тичний досвід та нестримне бажання працювати.