Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До Львова повертаються туристи

Готелі заповнені на 15-20%, а ціни на подобову оренду квартир зросли

Карантин суттєво послаблено, кав’ярні працюють, а відне­давна двері відчинили і готелі, тож містом Лева знову гуляють туристи. Центри туристичної інформації зафіксували, що сьогодні до Львова приїжджають гості з Польщі, Німеччини, Туреччини, Італії, Великої Британії, Білорусі тощо. А 8 липня завітали гості з Норвегії та Австралії. Деякі туристи приїхали до Львова, бо поєднали свій вікенд з відпочинком у Карпа­тах. Про це розповів «ВЗ» заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Вихідними вирішила про­гулятися з колегами цен­тром. Зауважила, літ­ні майданчики біля популярних кафе на площі Ринок зайняті, але аншлагу, як минулих років, немає. На площі чути російську мову, є чимало турків, поляків, які фотографуються біля фон­танів на площі Ринок, купують сувеніри у магазинах, смаку­ють кавою… Офіціанти кажуть, іноземці особливо прискіпливо стежать за заходами безпеки в кафе (українські туристи на це не зважають). При вході кожен дезінфікує руки, дехто одягає рукавички. Є окрема категорія іноземців, які просять принести каву чи чай лише в одноразово­му посуді. «У нас був гість з Ні­меччини, який зробив нам зау­важення: чому при вході немає людини, яка міряє усім відвідувачам температуру? — розпові­ла „ВЗ“ адміністратор кафе на площі Ринок Світлана. — До­волі коректно натякнув нам, що не можна так халатно ставити­ся до здоров’я відвідувачів. А ще звернув увагу на те, що па­сувало би долити у пляшку ріди­ни для дезінфекції, бо вже мало — на дні… Ми одразу прислуха­лися до зауважень німецького гостя. Вибачилися і пригостили його компліментом від закладу». Цікаво, чи такою була би реак­ція персоналу кафе, якби заува­ження їм зробив не німецький, а український турист?..

На площі Ринок працює «Чу­до-потяг», але клієнтів там неба­гато. Потяг заповнено ледве на 10%. Квиток не подорожчав, як і до карантину, коштує 110 гри­вень, плюс 20 гривень за корис­тування навушниками. Дитячий квиток на катання у «Чудо-потя­зі» — 55 гривень. А ще звідусіль у самому серці Львова чути тради­ційне «Екскурсії, екскурсії…».

Про відродження туриз­му свідчать і ціни на подобо­ву оренду квартир. У період карантину вони відчутно зни­зилися, бо не було гостей. На­приклад, хороші апартаменти у центрі можна було орендува­ти за безцінь — 150−200 гривень на добу, а тепер — від 500 гри­вень. (Ріелтори кажуть, житло, яке здають в оренду на добу, далі зростати у ціні поки що не буде). На сайті бронювання житла Booking скромні львівські готелі коштують 1400 гривень за добу, апартаменти з євроре­монтом — 900 гривень, хостели — від 300 гривень.

Власниця однокімнатної квартири на вул. Князя Рома­на Анастасія Сліпчук розпові­ла журналістці «ВЗ», що має клі­єнтів на подобову оренду аж до кінця липня. Це гості з Києва, Ві­нниці, Харкова, Одеси. «Теле­фонують, запитують про ситу­ацію з коронавірусом у Львові, і аж тоді бронюють житло на ві­кенд, — зазначає пані Анастасія. — Наразі за добу проживання беру по 400 гривень, але з на­ступного місяця ставитиму ціну, яка була до карантину, тобто 500 гривень. За 200−300 гривень можна замовити приготування сніданку. Трансфер із вокзалу чи аеропорту — 150 гривень». За­питую у власниці квартири, які зауваження мають туристи до міської інфраструктури. Жінка каже, найчастіше претензії ма­ють гості з інших регіонів Укра­їни, які приїжджають до Львова своїми авто: у центрі ніде по­ставити машину, а платні стоян­ки — не дешеві.

Схожі новини