Передплата 2024 «Добра кухня»

У СПА за записом, а “усе включено” - за склом. Зате без росіян  

Враження української туристки від “карантинного” відпочинку в Туреччині 

Із початку липня свої кордони для українців відкрила Туреччина. На відміну від інших «морських країн», там не вимагають тестів на Covid-2019, а після прильоту з Туреччини додому не треба проходити двотижневу обсервацію. Єдина умова — у разі виявлення підвищеної температури (від 38 градусів) туристам пропонуватимуть пройти тестування на коронавірус. У турфірмах кажуть, українці активно пакують валізи на берег турецький, навіть якщо взимку не подбали про раннє бронювання. Туроператори не підвищили цін на тури і запевняють, що на курортах Туреччини відпочивати цілком безпечно. Чи справді це так, журналістка «ВЗ» запитала у мандрівниці зі стажем Оксани Гутник, яка на початку липня відпочивала у готелі дорогої мережі «Ріксос» на Анталійському узбережжі.

Львів"янка Оксана Гутник відпочивала в Туреччині майже два десятки разів. Каже, любить цю країну за хороший сервіс і прийнятну вартість відпочинку. Цьогоріч мандрівка до Туреччини відрізняється від звичного протоколу. На кожному кроці — протиепідемічні заходи: в аеропорту, під час трансферу до готелю і в самому готелі, на пляжі, під час екскурсій тощо.

«В аеропорту довідок чи тестів на коронавірус від нас не вимагали, — розповіла пані Оксана. — Перед паспортним контролем в Антальї стояли автоматичні сканери температури, які мало хто зауважив. Це був найшвидший паспортний контроль за моє життя! На цілий літак — п'ять хвилин. При вході у трансферний автобус усім роздали маски та поміряли температуру. Температурний скринінг був і при виході з автобуса. У ньому кожен турист мав бонус — аж два місця».

У готелях маски й захисні щитки має носити лише персонал, гості можуть ходити і без масок. Але якщо хтось користується маскою, це плюс. Їх роздають у всьому готелі. Усі номери — продезинфіковані та опечатані. Ретельно дезінфікують навіть ключі від кожного номера, а також багаж туриста. У готельний ліфт можна заходити не більше ніж двом дорослим.

Фото Оксани Гутник
Фото Оксани Гутник
«Сьогодні у Туреччині відкрито небагато готелів, — продовжує розмову туристка. — Після 10 липня тут, за попереднім планом, мають запрацювати ресторани й розважальні заклади. Багато готелів запланували відкриття на 10−15 липня, деякі навіть на 1 серпня. А окремі готелі навіть у 2021 році не відкриються… Суми витрат на протиепідеміологічні заходи ніхто з готельєрів не озвучує. Думаю, це чималі кошти — обладнання, дезінфікувальні розчини, спецодяг. А головне — треба залучати набагато більше персоналу і в ресторанах, і серед прибиральників. При цьому турецькі готелі роблять усе для того, щоб у гостей не було відчуття, що вони у лікарні».

Серед переваг — черг у ресторані готелю майже немає. Уся їжа на «шведській лінії» — за склом. Брати самому не можна, страви подають працівники ресторану. «Один раз бачила чергу до грилю, бо там був потрібен час, щоб м"ясо і риба просмажились, — пригадує Оксана Гутник. — Але з карантинними нововведеннями це не було пов"язано. І кому скільки їжі смакує, стільки й покладуть у тарілку. Персонал питає усіх туристів, скільки шматків їм покласти».

На підлозі готельного ресторану є наліпки “Тримайте дистанцію”. А їжу у тарілки накладає персонал. Фото Оксани Гутник
На підлозі готельного ресторану є наліпки “Тримайте дистанцію”. А їжу у тарілки накладає персонал. Фото Оксани Гутник
Фото Оксани Гутник
Фото Оксани Гутник

На пляжах шезлонги «тримають дистанцію». А пляжні рушники продезінфіковані й упаковані у поліетиленові пакети. «Туристи спокійні, розслаблені й задоволені, — каже Оксана Гутник. — Мені здається, що з приводу епідемії у Туреччині ніхто не переживає. Дезінфікують руки, дотримуються розумної дистанції… Але не більше. Зрештою, усе залежить від поведінки самих туристів. Персонал готелю не може змусити гостей часто дезінфікувати руки або на дискотеці не наближатись до інших відпочивальників надто близько».

Фото Оксани Гутник
Фото Оксани Гутник

Анімація для дорослих і спортивні майданчики надворі працюють без змін. Готельні басейни теж у вільному доступі, а ось СПА-зони й спортзали у приміщенні — за попереднім записом, аби не було великого скупчення людей. Дитячі клуби працюють здебільшого надворі. Якщо й проводять у приміщенні якість заняття, то невеличкими групами.

«Низька завантаженість готелів — це перевага. Ми забули, що таке черги у ресторані і відсутність вільних шезлонгів, — ділиться враженнями Оксана Гутник. — А ось головна сенсація для наших туристів — відсутність на турецьких курортах росіян. Нам розповіли, що їх до Туреччини найближчим часом не впустять. І ще одне: усіх хвилює, що буде, коли у туриста на турецькому курорті таки виявлять Covid-19. Його госпіталізують, за рахунок страховки лікуватимуть у Туреччині (там високий рівень медицини) і оплатять дорогу додому».

Фото Оксани Гутник
Фото Оксани Гутник

Схожі новини