Передплата 2024 ВЗ

"Екстубувала хворого у ранньому післяопераційному періоді, це дуже близький контакт"

  • 25.05.2020, 15:05
  • 5 254

Від COVID-19 померла лікар-анестезіолог Львівської обласної клінічної лікарні

Перший летальний випадок серед лікарів на Львівщині: померла 64-річна лікар-анестезіолог, працівниця Львівської обласної клінічної лікарні Ірина Федоришин.

— Ірина Михайлівна працювала у нашій лікарні упродовж 37 років, — розповів кореспонденту «ВЗ» генеральний директор Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка. — Спочатку здобувала досвід у першому реанімаційному відділенні, потім перейшла працювати у кардіореанімацію. Була чудовим працівником, чуйним, відповідальним. Співчуємо родині і близьким…

— За яких обставин лікар захворіла на коронавірусну інфекцію?

— У нашу лікарню перевели пацієнта з Львівської міської лікарні швидкої медичної допомоги, який там лежав від 17 до 23 квітня. Медики лікарні швидкої медичної допомоги запідозрили у нього розрив аорти і хворого перевезли у Львівську обласну клінічну лікарню. Коли він поступив у нашу лікарню, його стан здоров’я не дозволяв чекати, треба було негайно оперувати. Коли пацієнта комплексно обстежили, заперечили розрив аорти. Однак все-одно пацієнт потребував втручання кардіохірургів, бо виявили інші патології органів грудної клітки. У кардіохірургічному відділенні провели операцію. Після неї у хворого розвинулася тяжка пневмонія, що спричинило важку дихальну недостатність. Провели експрес-тест на COVID-19: виявився негативним. Хворий прожив ще кілька днів у реанімації і помер… Посмертно патологоанатоми встановили, що у чоловіка таки була коронавірусна пневмонія.

— Захворіла вся бригада медиків, які були на операції. Найважчий стан був в анестезіолога Ірини Федоришин.

— Так, вона екстубувала хворого у ранньому післяопераційному періоді, це дуже близький контакт… Решта медиків не у такому важкому стані. Вже видужують і повертаються до роботи.

— Ірину Михайлівну рятували в обласній інфекційній лікарні…

— Так. Стан був важким. Переведена була на апарат ШВЛ — штучної вентиляції легень. Не зважаючи на зусилля медиків, не вдалося врятувати… Зараз на лікуванні у Львівській обласній клінічній інфекційній лікарні перебуває шестеро медичних працівників нашої лікарні.

— Чи Львівська обласна клінічна лікарня оснащена усіма необхідними засобами для індивідуальної безпеки медичного персоналу?

— Наша лікарня — третя ланка у наданні медичної допомоги, тобто не визначена, як опорна у наданні медичної допомоги хворим на коронавірусну інфекцію. Усі необхідні засоби ми закуповуємо за кошти лікарні. На сьогодні 37 наших медичних працівників мають підтверджений ПЛР-тест. Багато хто вже видужав і повертається до роботи, інші хворіють на самоізоляції. На території лікарні встановили палатку, у якій наш епідеміолог та інфекціоніст беруть аналізи у тих медичних працівників, які підозрюють, що захворіли, і відвозять згодом відібраний матеріал для ПЛР-обстеження у лабораторний центр. Це зроблено для того, щоб медичний персонал не стояв у загальній черзі біля такої палатки на території Львівської обласної клінічної лікарні. Нам постійно потрібно поповнювати засоби індивідуального захисту. Лікарня велика і потреба велика. Планова госпіталізація у Львівську обласну клінічну лікарню наразі призупинена. Надаємо лише ургентну медичну допомогу.

А тим часом…

Станом на 25 травня на Львівщині 269 медиків — хворі на ковід. Померла лікар-анестезіолог Львівської обласної клінічної лікарні, до цього померли дві медичні молодші сестри: одна працівниця «Центру легеневого здоров’я», інша — 1-ї міської клінічної лікарні, що на вул. Ужгородській.

Схожі новини