Передплата 2024 «Добрий господар»

"Захисні костюми дають лише тим бригадам, які виїжджають на "високу температуру". Решта мають дві маски на день"

  • 20.05.2020, 12:02
  • 1 830

Медик зі "швидкої"- про брак індивідуальних засобів захисту, жалюгідні зарплати і несправедливе преміювання

Епідемія і карантин загострили увагу до жалюгідного забезпечення «швидкої». Через відсутність, а потім і економію захисних костюмів, подарованих спонсорами, чимало медичних працівників інфікувалось коронавірусом. За офіційними даними, на Львівщині від початку карантину на COVID-19 захворіло 218 медиків, з них — 20 працівників «швидкої».

У яких умовах зараз працюють медики зі «швидкої допомоги», з якими ризиками зіштовхуються і що їм за це платять — кореспонденту «ВЗ» розповіла працівниця однієї із станцій Львівської швидкої медичної допомоги — 60-річна пані Тетяна, яка має майже 40-річний досвідом роботи на «швидкій».

— Ще у грудні і січні у Львові та області було багато пневмоній, — розповідає пані Тетяна. — Здебільшого хворіли жінки віком за 50 років, які водночас мали хронічні хвороби. Найчастіше — це цукровий діабет, гіпертонія, надмірна маса тіла, серцево-судинна патологія. Тому підозрюємо, що епідемія ковіду у наших краях почалась не у березні, а з січня. Пневмонії були нетипові, і це насторожувало працівників «швидкої». Навіть у селі, де я живу, було багато хворих з пневмоніями. Всі ці хворі були важкі, ніхто вдома не лікувався, їхали у лікарні до Львова.

— Скільки зазвичай маєте викликів за зміну?

— Одинадцять-дванадцять. Раніше ми, по суті, виконували роботу сімейних лікарів. До людей не доходило, що не треба викликати «швидку», щоб поміряти тиск чи дати таблетку від підвищеної температури. Виїджджала бригада з чотирьох осіб, щоб сказати хворому, яку таблетку купити від підвищеного тиску. Взимку часто виїжджали на «високу температуру», кололи жарознижуюче і їхали далі…

— Це вже міг бути коронавірус…

— Звичайно. Звідки знаємо, до кого їдемо?

— Мали тоді лише свої звичні червоні костюми?

— У лютому, коли у світі вже була оголошена епідемія, ми не мали захисних костюмів. Лише з середини березня у нас з'явилися одноразові захисні костюми, які передали з фонду однієї багатої людини. У цих подарунках наші працівники їздять дотепер. Але ці костюми дали лише тим бригадам, яких викликають «на високу температуру». Наприклад, я їду на «тиск», а у людини ще й підвищена температура, про яку вона нас не попередила. Люди не кажуть, що мають високу температуру. Бояться, що тоді «швидка» не приїде. Сусідів бояться… Відповідно, ми приїжджаємо на такий виклик без захисних костюмів, тільки у масках… Костюми видають лише двом машинам «швидкої», які їдуть на виклики, де температура підвищена. Усі решта працюють на свій страх та ризик. Одноразові захисні костюми потрібно давати кожному медику «швидкої» на виклик, бо не знаємо, з яким хворим матимемо справу.

— Вам виплатили 300% посадового окладу, як обіцяла держава?

— Три оклади дали тільки тим, хто їздив у кожній зміні на «температури» у захисних костюмах. Інші не отримали жодної копійки доплати. Причому, лікарі і фельдшери, що отримали їх, навіть не зізнаються, скільки їм дали — чи там були три оклади… Це несправедливо! Ми ризикували навіть більше, бо захисного одягу не мали і йшли до хворих. Дві маски — на день. І те кажуть економити.

— А костюми економили? Хоча вони ж одноразові? Їх треба утилізувати після виклику?

— Спочатку костюми давали тільки фельдшеру і лікареві, водієві — ні. Економили. Водії збунтувалися, казали, що не поїдуть, бо також ризикують, тоді почали давати і їм. Виїжджає тільки двоє медиків: фельдшер і лікар, які сидять у кабіні водія. Хворий — за перегородкою у машині. Це правильно, бо мінімізуються контакти з медиками. У бригаді має бути ще один фельдшер і санітар, але їх не беруть, щоб економити костюми. Після виклику на ковід костюми на станції знімають і утилізують, а машина їде на мийку, яка погодилась її дезінфікувати на волонтерських засадах, тобто безкоштовно. Перед поїздкою у перев’язочній медсестра одягає фельдшера і лікаря у ті костюми. Скотчем закриває рукавички, щоб повітря не потрапило і рукавички не запотівали… Але це вже робиться лише у тому випадку, якщо точно відомо, що їдуть на виклик, де підтверджений тест на ковід. А якщо нема, їдуть у тому одязі, що завжди.

— Скільком людям з вашої станції виплатили 300%?

— Приблизно двадцятьом. А водії взагалі працюють за мізер — 3200 гривень на руки за місяць.

— Є медики вашої станції, хто захворів на ковід?

— Є, звичайно. Їздила бригада на виклик до хворого — четверо осіб — на кардіологію. Тобто людина сказала, що серце турбує, а виявилося — підтверджений ковідний хворий, який по телефону про це не попередив. У всіх з тої бригади підвищена температура, сидять на самоізоляції. Перед тим ще одна бригада була на самоізоляції. Вже вийшли на роботу. На самоізоляціі медику не вигідно сидіти, бо платять лише 50% від окладу. Тобто бригади не мали захисних костюмів, заразилися від людей, які обдурили медиків, змушені піти на самоізоляцію і отримуювати за це все копійки! Ми просили, щоб нам дали хоча б один костюм на зміну, ми не будемо його викидати, а їздити у ньому на виклики, щоб економити… Викидають ті, в яких виїжджали на виклики, де підтверджено захворювання на ковід.

— Яка середня заробітна плата у фельдшера і лікаря на станції швидкої медичної допомоги?

— Різниця між оплатою фельдшера і лікаря — гривень 300. Оклад фельдшера — 3 400 гривень, з доплатами на руки має 4−5 тисяч гривень. Якщо більший стаж роботи, то дещо більше. Я маю 40 років стажу, то отримую сім тисяч на руки.

— Місцева влада зараз не допомагає фінансово?

— Нам сказали, що якщо знайдуть гроші, то до кінця місяця тисячу докинуть… При такому ризику хіба це гроші?! Ми ж наражаємо на небезпеку не лише своє здоров'я, а й здоров'я наших родин, бо можемо принести вірус до хати. До речі, 15 травня мав бути аванс, вже двадцяте, а грошей нема… У Львові «швидка» вже страйкувала. Якщо нам не доплачуватимуть, знову будемо страйкувати.

— Тести вам робили на коронавірусну інфекцію?

— Експрес-тести робили один раз на початку квітня, але там низька інформативність. І то не всім, бо тестів на всіх не вистачило. На ПЛР-тести — довгі черги. Працівникам, які мали підвищену температуру, зробили без черги. Наш завідуючий домовився. На іншій станції швидкої допомоги ціла зміна на самоізоляції: контактували з хворими з Давидова без захисту, без костюмів.

Фото з відкритих джерел

Схожі новини